Navigatie overslaan

Scheiden: 7 punten waar je aan moet denken

Foto van auteur Suzanne van Remmen door Suzanne van Remmen||2.196 x gelezen

Scheiden: vaak een emotioneel beladen gebeurtenis. En dan moet er ook nog veel geregeld worden… Er zijn vast zaken waar je misschien niet direct aan denkt. Kandoor zet voor het overzicht daarom zeven punten voor je op een rij waar je aan moet denken bij verschillende manieren van scheiden: een echtscheiding, scheiding van tafel en bed of ontbinding van het huwelijk na scheiding van tafel en bed. Jullie kunnen dit!

scheiden - vrouw legt ring neer
Foto door Cottonbro Studio (Pexels)

1. Leg al je afspraken vast in een echtscheidingsconvenant

In een echtscheidingsconvenant leg je alle afspraken officieel vast. Je kunt dit zelf online samen doen via een echtscheidingsplan. Lukt het niet samen? Dan kun je de hulp van een mediator of advocaat inschakelen. Ook kun je je laten adviseren door een financieel echtscheidingsadviseur. Hebben jullie kinderen? Dan is er altijd een rechter die een uitspraak doet over de scheiding.

2. Kijk of er sprake is van partneralimentatie

Ben je getrouwd of heb je een geregistreerd partnerschap? Dan is er in sommige gevallen recht op partneralimentatie. Dit is zo als je partner niet voldoende inkomen heeft om van te leven. De ander heeft de plicht om daaraan bij te dragen.

3. Verdeel je verzekeringen

Waarschijnlijk hebben jullie samen meerdere verzekeringen afgesloten. Denk hierbij aan kleinere verzekeringen zoals een inboedelverzekering, reisverzekering, zorgverzekering, etc. maar ook aan wat grotere verzekeringen zoals levensverzekeringen. Je kunt je levensverzekeringen op twee manieren wijzigen als je uit elkaar gaat:

  • door de verzekering in tweeën te knippen
  • bij meerdere levensverzekeringen: door de ene verzekering op naam van de ene persoon te zetten, en de andere verzekering op de naam van de ander.

Het wijzigen van grote verzekeringen is vaak ingewikkeld, omdat er fiscale regels bij komen kijken. Laat je daarom goed informeren naar de mogelijkheden of laat dit bekijken door een adviseur of mediator.

4. Maak een ouderschapsplan (verplicht bij scheiden)

Heb je minderjarige kinderen? Dan ben je verplicht om een ouderschapsplan op te stellen bij scheiden. In dit plan maak je afspraken over een omgangsregeling, besluiten jullie hoe jullie belangrijke keuzes maken voor je kind, zoals het kiezen van een school, en maken jullie keuzes hoe jullie de financiën regelen met betrekking tot jullie zoon of dochter.

Inkomen ten behoeve van het kind gaat naar één ouder. Leg daarom ook je afspraken hierover vast in het ouderschapsplan. Denk hierbij aan tegemoetkoming van schoolkosten, kinderbijslag, heffingskortingen bij de Belastingdienst en kindgebonden budget.

Op deze website kun je online een ouderschapsplan opstellen.

5. Bekijk de gevolgen van de belastingaangifte en belastingteruggaaf

Het laatste waar je aan wil denken is vermoedelijk je belasting. Uit elkaar gaan heeft echter ook invloed op je belastingzaken. Zolang je getrouwd bent, ben je ook fiscaal partner. Op de site van De Belastingdienst vind je informatie hoe je je belastingzaken het beste kunt aanpakken als je uit elkaar gaat.

6. Verdeel je spullen

Maak afspraken over het verdelen van je spullen en je rekeningen. Bekijk welke rekeningen op wiens naam worden gezet, en hoe de inhoud van de rekening wordt verdeeld. Het verdelen van spullen kan lastig zijn omdat er sentimentele waarde en herinneringen aan vast kunnen zitten. Dit geldt voor beide partijen. Het Nibud heeft enkele tips op een rijtje gezet hoe je de verdeling kunt aanpakken.

7. Maak afspraken over de verdeling van je pensioen

Een scheiding heeft gevolgen voor het opgebouwde pensioen over de huwelijkse periode. Het recht over de huwelijkse periode betekent in principe dat ieder de helft krijgt. Dit gebeurt als je geen andere afspraken maakt over de verdeling van het pensioen. Je kunt ook andere afspraken maken, zoals het afzien van elkaars pensioen of een andere verdeling. Geef je je afspraak door binnen twee jaar na je scheidingsdatum? Dan verdeelt het pensioenfonds het pensioen voor jullie. Geef je dit niet door binnen twee jaar? Dan heeft het pensioenfonds niet de verplichting om je pensioen te verdelen. Wel blijft het recht op elkaars pensioen bestaan. Je kunt dan onderling afspraken maken over hoe je elkaar het recht op pensioen betaalt.

Let op! Nieuwe regels over verdelen van pensioen uitgesteld naar 1 januari 2027

De Wet Verevening Pensioenrechten zou per juli 2022 worden vernieuwd, maar is wederom uitgesteld. (Deze wet is al eerder uitgesteld door de coronacrisis.) Men vindt dat het makkelijker gemaakt moet worden om pensioen verdeeld te krijgen. Het is bijna zeker dat op 1 januari 2027 de volgende veranderingen zullen worden doorgevoerd:

Verandering 1: pensioenverdeling ouderdomspensioen

Vanaf 1 juli 2022 wordt het pensioen automatisch verdeeld en omgezet in een eigen pensioendeel. Dit heet conversie. Dit betekent dat de verdeling ook plaats heeft gevonden. Het bedrag dat voor de ex-partner is, is omgezet naar een eigen pensioen op eigen naam. In het geval van conversie zijn alle koordjes doorgeknipt met de ex die pensioen heeft opgebouwd. Hierdoor ben je niet meer afhankelijk van je ex-partner wanneer je pensioen krijgt.

Verandering 2: het bijzonder partnerpensioen (pensioen bij overlijden voor de ex-partner)

Ook het partnerpensioen voor de ex-partner wordt veranderd: voorheen kreeg de ex-partner het partnerpensioen dat was opgebouwd tot de scheidingsdatum. Dit wordt aangepast naar de huwelijkse periode.

Weten hoe het bij jou zit? Neem direct contact op met je pensioenfonds. Klik hier door:

Nieuwsbrief met handige financiële tips ontvangen?