Zelfstandig ondernemen
Je hebt besloten om zelfstandig te gaan ondernemen! Dit betekent dat er een aantal (financiële) zaken gaan veranderen. Hier vind je een overzicht waaraan je moet denken.

Welke belastingen ga je betalen?
In tegenstelling tot werknemers in loondienst, waar de belastingen meestal automatisch worden ingehouden, ben je als zzp'er verantwoordelijk voor je eigen belastingverplichtingen. Hier zijn belangrijke zaken die je moet regelen als zzp'er:
Btw-aangifte
Je betaalt als ondernemer omzetbelasting (btw). Dit doe je, afhankelijk van je omzet, per jaar, per kwartaal of per maand.
Een tip van ons: stel een alert in voor je BTW aangifte. Op de website van de Belastingdienst kan je de app Btw-Alert downloaden. Dan krijg je een herinnering wanneer je Btw-aangifte moet doen. Handig!
Inkomstenbelasting
Vóór 1 mei van elk jaar moet je aangifte doen over je inkomstenbelasting. Vind je het niet prettig om in één keer een bedrag over te maken? Dan kan je aan de Belastingdienst vragen of je in termijnen kan betalen.
Van welke aftrekposten kan je gebruik maken?
In Nederland kan je gebruik maken van verschillende aftrekposten. Ook als zzp'er. Bekijk of je gebruik kan maken van deze aftrekposten:
- De zelfstandigenaftrek
- De startersaftrek
- Diverse investeringsaftrekken
- Aftrek van kosten die je hebt gemaakt vlak voor het starten van je bedrijf
- Overige kosten die je maakt voor je bedrijf, zoals kantoorbenodigdheden en reiskosten.
Belangrijke zaken om te regelen
12 tips voor als je voor jezelf begint
Bekijk dit overzicht. Daar beantwoorden we de meest gestelde vragen van ondernemers. Bekijk dit blog als je zzp'er wordt in de bouw.
Regel de juiste verzekeringen
Het kan gebeuren dat je (tijdelijk) niet kunt werken. Bijvoorbeeld door een ongeval of een burn-out. Daarom is het slim om te bedenken hoe je zo'n periode financieel opvangt. Je kunt bijvoorbeeld zelf een buffer sparen, of je kan kiezen voor een arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) of een broodfonds. Als je zwanger bent, krijg je in de meeste gevallen een uitkering van de overheid.
Verdiep je in hoe je je boekhouding gaat regelen.
Het is belangrijk om uit te zoeken hoe je je boekhouding wilt aanpakken. Doe dit meteen, dit geeft veel rust. Je hebt software om je boekhouding mee te doen, maar je kan er ook voor kiezen om met een boekhouder te werken. Hoewel de diensten van een boekhouder waarschijnlijk wat duurder zijn, brengt dit het voordeel met zich mee dat zij alle regels rondom belasting kennen en je bovendien geld kunnen besparen.
Hoe bouw je pensioen op als zzp'er?
Ook als zelfstandig ondernemer zorg je voor je eigen pensioen. Dit noem je pensioensparen. Dit kan op verschillende manieren. Begin hier zo vroeg mogelijk mee!
Lijfrente
Een lijfrente afsluiten doe je bij een bank of een verzekeraar. Je hebt ze in alle soorten en maten. Maar bij alle lijfrenten, spaar je een bedrag voor later, zodat je vanaf een bepaald moment voor een bepaalde tijd een vaste uitkering (per maand, kwartaal of jaar) krijgt.
Beleggen
Je kan er ook voor kiezen om te beleggen in aandelen, obligaties, of vastgoed. Dit kan je zelf doen of je laat het door een bank doen. Een nadeel van zelf beleggen is dat dit niet belastingvrij is, terwijl de lijfrenteopbouw dit wel is.
Meer lezen over pensioen? Hier vind je 15 tips voor een goed pensioen.