Navigatie overslaan

Zwanger en ZZP: vraag een ZEZ-uitkering aan

Foto van auteur Suzanne van Remmen door Suzanne van Remmen||2.171 x gelezen

Ben je zelfstandig of ondernemer en ben je in verwachting van een baby? Dan hoef je niet tot aan je bevalling door te werken. In Nederland heb je recht op zwangerschapsverlof. En daarom kun je als zelfstandig ondernemer (zzp’er) een ZEZ-uitkering aanvragen. In dit blog leggen we uit hoe de ZEZ-uitkering werkt en waar je nog meer aan moet denken als je zwanger bent als zzp’er. Zo ben je goed voorbereid als je een kindje krijgt

zes-uitkering - vrouw doet echo
Foto door MART (Pexels)

Als zelfstandige heb je als je zwanger bent ook recht op een zwangerschapsuitkering en toeslagen. Hieronder op een rij welke tegemoetkomingen je kunt aanvragen als je zwanger bent en welke de zwangerschapsuitkering je krijgt als zzp’er. 

ZEZ-uitkering

Zwangerschaps –en bevallingsverlof duurt normaal zestien weken: vier tot zes weken voor de uitgerekende datum en de rest na de bevalling. Ook als je zzp’er bent hebt je recht op zwangerschapsverlof. Je kunt hiervoor de ZEZ-uitkering (Zelfstandige en Zwanger) aanvragen. Deze uitkering valt onder de Wet arbeid en zorg (WAZO)

Aanvragen ZEZ-uitkering

Deze uitkering kun je aanvragen als:

  • je werkt als zelfstandige (zzp’er);
  • je een eigen onderneming hebt;
  • meewerkend echtgenoot of partner;
  • directeur-grootaandeelhouder of medeaandeelhouder;
  • freelancer;
  • huisarts;
  • artiest;
  • gastouder;
  • je werkt voor iemand met een persoonsgebonden budget (pgb);
  • je een arbeidsovereenkomst hebt als alfa- of particuliere huishoudelijke hulp.

De uitkering kun je aanvragen vanaf het moment dat je 24 weken zwanger bent. Je vraagt het aan via deze pagina op MijnUWV

Hoogte ZEZ-uitkering

De hoogte van deze zwangerschapsuitkering is vaak lager dan wat je als ondernemer verdient. Voldoe je aan de urennorm van 1225 uur per jaar? Dan is de maximale uitkering gelijk aan het wettelijk bruto minimumloon. Toch is fijn dat je tijdens je zwangerschap een bijdrage in jouw inkomsten krijgt. Ook wordt tijdens deze periode de gewerkte uren niet geteld.

Als je weet dat je zwanger wil worden of net zwanger bent, kan het slim zijn om te sparen voor je eigen extra inkomen voor tijdens je verlofperiode. Zo ben je niet afhankelijk van een relatief laag inkomen. Een zwangerschap en een kindje brengen best wat kosten met zich mee. Wat kost een zwangerschap? En wat kost een kind? Je leest het in deze blogs.

Hoe lang heb je recht op een ZEZ-uitkering?

Net als het gewone zwangerschapsverlof geldt de ZEZ 16 weken: 4 tot 6 weken voor je uitgerekende datum en 10 tot 12 weken daarna. 

Lees alles over zwangerschapsverlof, bevallingsverlof en wat je nog meer moet regelen.

Andere zaken waar je aan moet denken

Inkomensafhankelijke combinatiekorting

Ben je een zelfstandige en alleenstaande ouder? Dan heb je ook recht op een inkomensafhankelijke combinatiekorting. Deze korting kun je aanvragen tot je kind de leeftijd van 12 jaar bereikt. De korting houdt in dat je minder belasting en premies hoeft te betalen. Voorwaarden zijn dat je kind staat ingeschreven op jouw woonadres, je arbeidsinkomen hoger is dan € 5.547 (in 2023) en je bent een werkende alleenstaande ouder of je hebt een fiscale partner maar jij verdient wel het laagste inkomen. De inkomensafhankelijke combinatie korting kun je jaarlijks bij de belastingaangifte aanvragen.

Let op: vanaf 1 januari 2025 wil het kabinet deze korting afgeschaft. Er geldt wel een overgangsregeling. Voor ouders met een of meer kinderen die geboren zijn of worden vóór 1 januari 2025 blijft de regeling gelden. Daarvoor in de plaats wordt de kinderopvangtoeslag aangepast. 

Andere aftrekposten bij je inkomstenbelasting

Als zelfstandige is het extra interessant omdat je gebruik kan maken van veel ondernemersaftrekposten (zoals o.a. zelfstandigenaftrek, startersaftrek en mkb-winstvrijstelling). Door deze ondernemersaftrekposten wordt het toetsingsinkomen (het gezamenlijke gezinsinkomen) verlaagd. Met een laag of lager toetsingsinkomen heb je hierdoor eerder recht op toeslagen. Een kindgebonden budget kun je aanvragen bij de Belastingdienst. Ontvang je al een ander toeslag van de Belastingdienst? Dan wordt het kindgebonden budget automatisch voor je aangevraagd.

Verzekeringen

Als laatste aandachtspunt is het checken van je verzekering ook nog goed om te doen. Pre- en postnatale zorg als je zwanger bent is gratis, maar de basisverzekering voorziet lang niet in alle zorg rondom een zwangerschap. Mocht je voor het einde van een kalenderjaar weten dat je in het volgende jaar zwanger bent, is het goed om te kijken naar een aanvullende zorgverzekering die past bij jouw situatie. Kosten voor kraamhulp of een bijdrage in de kosten voor zwangerschapsgym of een fysiotherapeut als je last hebt van je bekken zijn voorbeelden van kosten die dan vergoed worden. Ook ondernemers met een arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) kunnen een extraatje krijgen, omdat de meeste verzekeringen ook uitkeren bij zwangerschap. In het blog ‘Wat kost een zwangerschap’ gaan we hier dieper op in. 

Als zelfstandige kun je dus ook zwangerschapsverlof rekenen en op veel andere toeslagen zodra je een kindje hebt gekregen. Wil je weten aan welke kosten je moet denken ná je bevalling? Lees ook het artikel ‘Wat kost een kind?’.

Werkloos en zwanger?

Ben je werkeloos op het moment dat je zwanger bent en krijg je een uitkering van het UWV? Ook dan heb je recht op een zwangerschapsuitkering van zestien weken. Deze uitkering kun je aanvragen bij het UWV.

Nieuwsbrief met handige financiële tips ontvangen?