Navigatie overslaan

In verwachting: wat kost een zwangerschap?

Foto van auteur Maaike Schaap door Maaike Schaap||3.097 x gelezen

Een positieve zwangerschapstest betekent maar één ding: er is een kindje op komst! Hoewel de kleine spruit nog volop aan het groeien is in de baarmoeder, starten de kosten voor de baby al. Want een zwangerschap kost geld. Kandoor.nl zet het allemaal voor je op een rijtje: wat kost een zwangerschap?

zwangerschap - zwangere vrouw houdt buik vast
Foto door Kei Scampa (Pexels)

Medische kosten tijdens de zwangerschap

Het eerste waaraan je denkt bij het woordje 'kosten', is wellicht de medische kant. Geen zorgen: het overgrote deel wordt gelukkig vergoed door je zorgverzekeraar. Ben je bewust bezig met zwanger worden? Dan kun je je zorgvezekering uiteraard aanpassen met een pakket gericht op de bevalling. Maar zaken zoals een pretecho en de combinatietest worden niet vergoed.

Pretecho

Op de pretecho kun je je baby zien en een foto en een filmpje mee naar huis nemen. De kosten schommelen tussen € 40,- en  € 100,-.

Combinatietest

Met een combinatietest kun je de kans berekenen of je kindje het Syndroom van Down heeft. De combinatietest kost rond de € 180,-  en wordt alleen vergoed bij een medische indicatie. Ben je aanvullend verzekerd? Dan kun je een deel van de kosten wellicht terugkrijgen.

 

In style: Leuke positiekleding

Er groeit een hummeltje in je buik. Logischerwijs dat je oude kleding steeds krapper gaat zitten en dat je voor positiekleding kiest. Positiekleding kun je zo duur maken als je zelf wilt. Voor een indicatie:

  • Over de buik-panty: € 15,-
  • Slip: € 20,-
  • Bh: € 35,-
  • Jurk: € 50,-
  • Totaal: € 120,-

 

Stel je koopt zes setjes nieuwe kleding plus een viertal nieuwe bh’s, ben je al gauw zo’n €400,- kwijt. Zwangerschapskleding overnemen van kersverse moeders kan natuurlijk ook. Duurzamer en goedkoper!

Zwangerschapscursussen

Denk hierbij aan zwangerschapsgymnastiek of –yoga. De prijzen van dit soort cursussen verschillen enorm per aanbieder en per gemeente. Gemiddeld genomen kost een cursus zwangerschapsgymnastiek of –yoga rond de € 200,-.

Kosten toekomstige babykamer en babykleertjes

Babykamer

Een babykamer kun je natuurlijk ook zo duur maken als je wilt. Koop je alles nieuw? Of vind je het leuk om tweedehandsspullen op te knappen? Gemiddeld genomen kost een complete babykamer ongeveer € 500,-.

Baby-props

Voor babykleertjes, rompertjes, stoffen luiers, verzorgingsartikelen, flessen en dergelijke ben je zo’n € 250,- kwijt.

Kinderwagen

Voor een goede kinderwagen met alle toebehoren ben je al gauw tussen de €500,- en €1000,- kwijt en een kwalitatief goed autostoeltje kost al gauw zo’n 150 euro.

Totaal is dit...

Alles bij elkaar opgeteld leert ons dat je toch al gauw zo’n € 2000 kwijt bent aan de babykamer en –spulletjes. Heb je niet zoveel geld? Vraag dan eens rond in je omgeving. Mogelijk liggen er nog een paar handige spullen te verstoffen op iemands zolderkamer.

Wat kost de bevalling en kraamzorg?

Zoals eerder genoemd worden de (noodzakelijke) medische kosten van je zwangerschap en bevalling vergoed door je basisverzekering.

Wat kost een bevalling?

Thuis bevallen is het goedkoopst: dat kost niets. Beval je in het ziekenhuis en heb je geen medische indicatie, dan wordt een eigen bijdrage gevraagd. Dit kost tussen de €300,- en €400,- euro. Heb je wel een medische indicatie? Dan wordt de bevalling vergoed door de basisverzekering.

Wat kost kraamzorg?

Kraamzorg wordt voor een groot deel uit het basispakket van de zorgverzekering vergoed. Minimaal 24 en maximaal 80 uur, verdeeld over maximaal 10 dagen. Wel geldt er een wettelijke eigen bijdrage voor kraamzorg die je thuis ontvangt. In 2023 is dit € 4,80 per uur. Afhankelijk van welke zorgverzekering je hebt, wordt een deel hiervan vergoed.

Beval je in het ziekenhuis zonder medische noodzaak? Dan betaal je €35,- per dag aan eigen bijdrage voor de kraamzorg die je na je bevalling ontvangt.

Wat kost het in totaal?

Als je alle kosten bij elkaar optelt, kost je zwangerschap toch al gauw zo’n 16-daagse viersterrenrondreis door Bali of kun je er een redelijke tweedehandsauto van kopen. Uitgaande van veertig uur kraamzorg en alle bovengenoemde kosten, ben je gemiddeld zo’n € 3040,- kwijt, mits je thuis bevalt. Anders komt daar nog ruim € 300,- bij.

Weten aan welke kosten je moet denken ná je bevalling? Lees ook 'Wat kost een kind?'

Handige financiële tips ontvangen?

Check

Meer dan 1,5 miljoen vragen per jaar

Thumbs_Up

Met een 8.6 beoordeeld

Onderwerpen

BelastingaangifteToeslagenPensioen opbouwenEerder stoppen met werkenEen huis kopenSparen en beleggenSlim omgaan met je geld

Locatie

John M. Keynesplein 12-46

Gebouw: B.2 Amsterdam

1066 EP Amsterdam

Volg ons

© 2016-2023 APG DWS en Fondsenbedrijf N.V.