Navigatie overslaan

In verwachting: wat kost een zwangerschap?

Foto van auteur Maaike Schaap door Maaike Schaap||3.247 x gelezen

Een positieve zwangerschapstest betekent maar één ding: er is een kindje op komst! Hoewel de kleine spruit nog volop aan het groeien is in de baarmoeder, starten de kosten voor de baby al. Want een zwangerschap kost geld. Kandoor.nl zet het allemaal voor je op een rijtje: wat kost een zwangerschap?

zwangerschap - zwangere vrouw houdt buik vast
Foto door Kei Scampa (Pexels)

Medische kosten tijdens de zwangerschap

Het eerste waaraan je denkt bij het woordje 'kosten', is wellicht de medische kant. Geen zorgen: het overgrote deel wordt gelukkig vergoed door je zorgverzekeraar. Ben je bewust bezig met zwanger worden? Dan kun je je zorgvezekering uiteraard aanpassen met een pakket gericht op de bevalling. Maar zaken zoals een pretecho en de combinatietest worden niet vergoed.

Pretecho

Op de pretecho kun je je baby zien en een foto en een filmpje mee naar huis nemen. Dit kan een 2D-echo zijn maar ook een 3D-echo. De kosten schommelen tussen € 40,- en  € 120,-.

Combinatietest

Met een combinatietest kun je de kans berekenen of je kindje het Syndroom van Down heeft. De combinatietest kost rond de € 180,- en wordt alleen vergoed bij een medische indicatie. Ben je aanvullend verzekerd? Dan kun je een deel van de kosten wellicht terugkrijgen.

 

In style: leuke positiekleding

Er groeit een hummeltje in je buik. Logischerwijs dat je oude kleding steeds krapper gaat zitten en dat je voor positiekleding kiest. Positiekleding kun je zo duur maken als je zelf wilt. Voor een indicatie:

  • Over de buik-panty: € 15,-
  • Slip: € 20,-
  • Bh: € 35,-
  • Jurk: € 50,-
  • Totaal: € 120,-

 

Stel je koopt zes setjes nieuwe kleding plus een viertal nieuwe bh’s, ben je al gauw zo’n €400,- kwijt. Zwangerschapskleding overnemen van kersverse moeders kan natuurlijk ook. Duurzamer en goedkoper!

Zwangerschapscursussen

Denk hierbij aan zwangerschapsgymnastiek of –yoga. De prijzen van dit soort cursussen verschillen enorm per aanbieder en per gemeente. Gemiddeld genomen kost een cursus zwangerschapsgymnastiek of –yoga rond de € 200,-.

Sommige zorgverzekeraars vergoeden (een deel van) je zwangerschapscursus, vaak bij een aanvullende verzekering. Check dit dus even bij je zorgverzekering, ook wat de voorwaarden zijn en wie weet krijg je wat kosten terug.

Kosten toekomstige babykamer en babykleertjes

Babykamer

Een babykamer kun je natuurlijk ook zo duur maken als je wilt. Koop je alles nieuw? Of vind je het leuk om tweedehandsspullen op te knappen? Gemiddeld genomen kost een complete babykamer ongeveer € 500,-.

Baby-props

Voor babykleertjes, rompertjes, stoffen luiers, verzorgingsartikelen, flessen en dergelijke ben je zo’n € 250,- kwijt.

Kinderwagen

Voor een goede kinderwagen met alle toebehoren ben je al gauw tussen de €500,- en €1000,- kwijt en een kwalitatief goed autostoeltje kost al gauw zo’n 150 euro.

Totaal is dit...

Alles bij elkaar opgeteld leert ons dat je toch al gauw zo’n € 2000 kwijt bent aan de babykamer en –spulletjes. Heb je niet zoveel geld? Vraag dan eens rond in je omgeving. Mogelijk liggen er nog een paar handige spullen te verstoffen op iemands zolderkamer.

Wat kost de bevalling en kraamzorg?

Zoals eerder genoemd worden de (noodzakelijke) medische kosten van je zwangerschap en bevalling vergoed door je basisverzekering.

Wat kost een bevalling?

Thuis bevallen is het goedkoopst: dat kost niets. Beval je in het ziekenhuis en heb je geen medische indicatie, dan wordt een eigen bijdrage gevraagd. Dit kost tussen de €300,- en €400,- euro. Heb je wel een medische indicatie? Dan wordt de bevalling vergoed door de basisverzekering.

Wat kost kraamzorg?

Kraamzorg wordt voor een groot deel uit het basispakket van de zorgverzekering vergoed. Minimaal 24 en maximaal 80 uur, verdeeld over maximaal 10 dagen. Wel geldt er een wettelijke eigen bijdrage voor kraamzorg die je thuis ontvangt. In 2024 is dit € 5,10 per uur. Afhankelijk van welke zorgverzekering je hebt, wordt een deel hiervan vergoed.

Beval je in het ziekenhuis zonder medische noodzaak? Dan betaal je een bedrag van ongeveer €35,- per dag aan eigen bijdrage voor de kraamzorg die je na je bevalling ontvangt.

Wil je langer kraamzorg inkopen? Dan kost dit € 63,05 per uur in 2024.

Wat kost het in totaal?

Als je alle kosten bij elkaar optelt, kost je zwangerschap toch al gauw zo’n 16-daagse viersterrenrondreis door Bali of kun je er een redelijke tweedehandsauto van kopen. Uitgaande van veertig uur kraamzorg en alle bovengenoemde kosten, ben je gemiddeld zo’n € 3200,- kwijt, mits je thuis bevalt. Anders komt daar nog ruim € 300,- bij.

Weten aan welke kosten je moet denken ná je bevalling? Lees ook 'Wat kost een kind?'

Nieuw!

Ontvang een overzicht van jouw financiële situatie

Empowered by:
Prikkl

Ga je een belangrijke financiële beslissing maken of wil je een helder beeld van jouw financiën? Ontvang een volledig overzicht van je financiële situatie en persoonlijk advies.

Meer informatie
Gerelateerde categorieën:Relaties
Wij doen ons best om correcte en actuele informatie te geven. Ondanks constante zorg en aandacht is het mogelijk dat informatie die wordt gepubliceerd onvolledig of onjuist is. Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor onjuiste of onvolledige informatie of voor een verkeerd gebruik of verkeerde interpretatie van de informatie in de blogs.

Vragen die anderen ook hebben

Dit is mogelijk ook interessant voor je

Over Kandoor

Nieuwsbrief met handige financiële tips ontvangen?

Kandoor beantwoordt 1.5 miljoen vragen per jaar

Meer dan 1.5 miljoen vragen per jaar

Gebruikers beoordelen Kandoor met een 8,9

Beoordeeld met een 8,9

Alle onderwerpen

Meer handige links

Over ons

Over onze vrijwilligersDit doet KandoorContact

Nieuwsbrief met handige financiële tips ontvangen?

© 2016-2024 APG DWS en Fondsenbedrijf N.V.