Navigatie overslaan

Wat kost een kind? Kandoor zocht het uit!

Foto van auteur Maaike Schaap door Maaike Schaap||21.123 x gelezen

Dat er aan kinderen krijgen een prijskaartje hangt, weten we allemaal. Maar met welk bedrag we rekening moeten houden, dat weten we vaak niet. Hoeveel geld ben je per maand gemiddeld kwijt aan een pak luiers? Hoe zit het met kinderbijslag en wat kost het als je kind naar het HBO wil? Kortom: wat kost een kind? Kandoor zocht het voor je uit en zet het op een rijtje.

wat kost een kind - koppel met kind spelen
Foto door Karolina Grabowska (Pexels)

 

Voordat we de wondere wereld van de kosten induiken, is het belangrijk om te benadrukken dat niet iedere situatie hetzelfde is. Wat hieronder is beschreven, kan dus afwijken van jouw persoonlijke situatie. Hopelijk geeft het je wel enig inzicht.

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) heeft berekend met welk bedrag je als ouders rekening kunt houden als het om de kosten van een kind gaat. Volgens hen kost één kind gemiddeld 15 procent van het besteedbaar inkomen.

Eén kind kost gemiddeld 15% van het besteedbaar inkomen

Dat leggen we je graag even uit. Laten we een voorbeeld gebruiken ter illustratie. Stel: je verdient € 1500,- per maand, dan kost je kind gemiddeld € 225,-  per maand. In één jaar is dat € 2700,- . Wordt je kleine ukkie tien jaar en heb je al die jaren datzelfde inkomen gehouden? Dan heeft je kind al ongeveer € 27.000 gekost. Het Nibud sluit zich aan bij het CBS en geeft op hun site aan dat een kind van 0 tot en met groep acht van de basisschool, zo’n € 50.000,- kost.

Volgens het CBS is dus één kind gemiddeld 15 procent van het besteedbaar inkomen, twee kinderen kosten gemiddeld 25 procent (€ 375 ,- euro bij een inkomen van € 1500,- per maand) en drie kinderen 29 procent (€ 435,- per maand bij een inkomen van € 1500,-).

Waar worden die kosten aan besteed?

Babyspullen

Een eerste kindje betekent vaak het plunderen van de bankrekening. Een leuke babykamer, kleertjes en spulletjes voor de verzorging... Dit soort kosten komen volgens een berekening van het Nibud al op zo’n € 688,10 euro uit.

De extra spulletjes, zoals een box, boxkleed, buggy, maxi-Cosi, babyfoon en luiers zijn niet bij die prijs in berekend, omdat niet iedereen alles zal aanschaffen. Maar zoals je wel snapt gaan er honderd procent zeker heel wat luiers doorheen en dat komt toch al gauw neer op zo’n € 36,50 per maand.

Middelbare school

Je kind mag misschien op een sport of mag naar muziek-, dans- of theaterles. Dat kost natuurlijk geld. En als je zoon of dochter een puber wordt en naar de middelbare school gaat, krijg je als ouders te maken met nieuwe kosten. Kosten voor schoolspullen en –activiteiten. Misschien betaal je als ouders deels de rekening voor de mobiele telefoon of krijg je te maken met vervoerskosten. Volgens het Nibud kost een kind van 12 tot 18 jaar nog een keer zo’n € 30.000 in totaal. In deze kosten zijn onder andere bovenstaande kosten opgenomen, maar ook zaken als kleedgeld, eten en verzorgingskosten.

Volwassenheid

Stel dat uw kind van 22 jaar oud afgestudeerd is, op zichzelf woont en financieel onafhankelijk wordt, dan zijn de totale kosten ongeveer € 100.000,-.

Gaat je kind vervolgens studeren aan een hbo-instelling of universiteit? En besluit je om als ouder(s) collegegeld te betalen? Houd dan nog maar rekening met € 30.000 extra.

Kinderbijslag bedragen 2024 en kindgebonden budget

Wat een geld! De overheid helpt gelukkig een klein beetje. Vanaf het moment dat je een kindje krijgt totdat je kind 18 wordt, krijg je een bepaald bedrag per kwartaal: de kinderbijslag. Hoeveel dat is, is afhankelijk van de leeftijd van je zoon of dochter.

 

Dit zijn de kinderbijslag bedragen vanaf 1 januari 2024, per kind, per kwartaal (bruto):

  • Van 0 tot 5: € 279,49
  • Van 6 t/m 11:  € 339,38
  • Van 12 t/m 17 jaar: € 399,27

Dit waren de kinderbijslag bedragen vanaf 1 juli 2023, per kind, per kwartaal (bruto):

  • Van 0 tot 5: € 261,70
  • Van 6 t/m 11:  € 317,77
  • Van 12 t/m 17 jaar: € 373,85

De bedragen worden achteraf betaald begin januari, begin april, begin juli en begin oktober in 2024.

Naast de kinderbijslag, krijgen sommige gezinnen een extra bijdrage in de vorm van een kindgebonden budget. Dit is afhankelijk van jouw inkomen en van hoeveel kinderen je hebt. Dit hoef je meestal niet apart aan te vragen. De Belastingdienst stuurt zelf een bericht wanneer je er recht op hebt.

Kosten delen met je kind

Natuurlijk kun je vanaf een bepaalde leeftijd afspraken maken met je kind om bepaalde kosten in redelijkheid te delen. Sommige kinderen nemen vanaf 16 jaar bijvoorbeeld een bijbaantje, of betalen kostgeld als ze na hun school- of studietijd nog thuiswonen. Of denk aan zelf de mobiele telefoon of een (deel) van de studiekosten zelf betalen. Dit kan je doen als je het wat krapper hebt, maar ook uit overweging om je kind bewust te maken van geld.

Schrik je van deze hoge kosten?

Dat hoeft niet. Gelukkig wordt er niet van je verwacht dat je meteen € 100.000,- euro neertelt. Wat wel handig is, is om een financiële planning te maken. Misschien is het met het inkomen van jou en je partner mogelijk om iedere maand wat geld opzij te zetten voor een studiefonds of voor (grote) onvoorziene uitgaven.

Nieuw!

Ontvang een overzicht van jouw financiële situatie

Empowered by:
Prikkl

Ga je een belangrijke financiële beslissing maken of wil je een helder beeld van jouw financiën? Ontvang een volledig overzicht van je financiële situatie en persoonlijk advies.

Meer informatie
Gerelateerde categorieën:Relaties
Wij doen ons best om correcte en actuele informatie te geven. Ondanks constante zorg en aandacht is het mogelijk dat informatie die wordt gepubliceerd onvolledig of onjuist is. Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor onjuiste of onvolledige informatie of voor een verkeerd gebruik of verkeerde interpretatie van de informatie in de blogs.

Vragen die anderen ook hebben

Dit is mogelijk ook interessant voor je

Over Kandoor

Nieuwsbrief met handige financiële tips ontvangen?

Kandoor beantwoordt 1.5 miljoen vragen per jaar

Meer dan 1.5 miljoen vragen per jaar

Gebruikers beoordelen Kandoor met een 8,9

Beoordeeld met een 8,9

Alle onderwerpen

Meer handige links

Over ons

Over onze vrijwilligersDit doet KandoorContact

Nieuwsbrief met handige financiële tips ontvangen?

© 2016-2024 APG DWS en Fondsenbedrijf N.V.