Navigatie overslaan

Minder werken, meer tijd voor je gezin: wat zijn de financiële gevolgen?

Foto van auteur Eva de Jong door Eva de Jong||20.116 x gelezen

Je zit eraan te denken om minder te werken, misschien wel omdat je een (tweede of derde) kindje hebt gekregen. Een groeiend gezin is een heel goede reden om te kijken naar een nieuwe verdeling van werk en privé, zowel voor vaders als moeders. Maar heb je ook alle financiële gevolgen van minder werken op een rij? In dit blog vind je een overzicht van 5 financiële veranderingen en een aantal mogelijkheden om het financieel slim aan te pakken voor jezelf.

sparen voor je kind - moeder op laptop en kind hangt aan nek
Foto door Ketut Subiyanto (Pexels)

5 Financiële veranderingen wanneer je minder gaat werken

Als je graag meer tijd met je gezin wilt doorbrengen en overweegt om minder te gaan werken, is het logisch dat je ook kijkt naar je geldzaken. Veel mensen kijken of ze nu kunnen rondkomen met minder werkuren en eventueel meer toeslagen. Maar minder werken heeft ook invloed op je toekomstige financiële plaatje en dat wordt vaak vergeten. Parttime werken levert in sommige gevallen in totaal € 200.000 minder pensioen op!

De vraag is: wil je dat? En zo ja, hoe regel je dat onderling? Want als de één meer regelt en zorgt rondom het huis (onbetaald) en de ander daarmee de ruimte krijgt om betaald werk te doen, is het logisch om je financien ook op een bepaalde manier te verdelen.

Dit is de verantwoordelijkheid van zowel de man als de vrouw. Hoe zorg je er samen voor dat je allebei financieel onafhankelijk blijft? Door met elkaar in gesprek te gaan! Op die manier kunnen jullie samen weloverwogen beslissingen nemen die het beste zijn voor jullie gezin en jullie financiële toekomst. Hieronder vind je een duidelijk overzicht wat de financiële gevolgen zijn van minder werken.

 

1. Minder salaris

Als je minder gaat werken, krijg je natuurlijk ook minder betaald. Dat kan even slikken zijn! Zeker als je ingeprent hebt gekregen dat jij degene bent financieel voor het gezin zou moet zorgen, zoals veel mannen. Het lijkt bovendien logisch dat degene die het minst verdient minder gaat werken. Voordat je deze keus maakt, is het belangrijk om duidelijk te krijgen hoeveel geld je minder gaat verdienen. Vervolgens kan je een berekening maken: verdien je genoeg geld om rond te komen en is er ruimte om geld te sparen? Afgaan op aannames is in dit geval namelijk niet zo slim: door ons belastingstelsel weet je gewoon niet zo makkelijk wat de juiste keus is. Het kan juist gunstiger zijn als de partner met het hoogste salaris minder gaat werken.

Om je te helpen, leggen we stap-voor-stap uit hoe je dit kan doen (met je partner):

  • Bereken een overzicht van je maandelijkse uitgaven en inkomsten. Maak een overzicht van je maandelijkse inkomsten en uitgaven, inclusief de vaste lasten zoals huur/hypotheek, abonnementen, boodschappen en verzekeringen.
  • Berekenen je nieuwe nettoloon. Je hebt online tools die je kan gebruiken om je nettoloon te berekenen wanneer je minder gaat werken. Je kan bijvoorbeeld gebruik maken van BerekenHet.nl of de Werkurenberekenaar van het Nibud en Women Inc.
  • Bereken of je uitkomt met je nieuwe nettoloon. Als je bovenstaande stappen hebt gevolgd, heb je een duidelijk overzicht van jouw inkomsten, uitgaven en spaardoelen. Trek je maandelijkse uitgaven en spaarbedragen van je nieuwe nettoloon af. Zo weet je of je financieel rond kan komen.

Hieronder zie je wat parttime werken voor invloed heeft op je salaris.

minder werken financiele gevolgen - infographic parttime werken
Foto door Kandoor

2. Minder sparen

Als je minder inkomen hebt, houd je waarschijnlijk aan het einde van de maand ook minder over. Dat betekent dat je minder kunt sparen. Onderzoek dus voordat je besluit minder uren te gaan werken of je voldoende buffer hebt. Als je die hebt en wel wil sparen:

Bepaal je spaardoelen. Denk na waar je de komende jaren voor wilt sparen. Want dan weet je ook hoeveel geld je hiervoor opzij wil zetten. Het is slim om ver vooruit te denken. Wil je je kind ondersteunen zodra hij / zij gaat studeren? Neem mee in je overzicht dat je hier voor wilt sparen. Hoe eerder je begint, hoe groter de kans dat je deze doelen bereikt. Hieronder vind je een tabel die je als voorbeeld kan nemen en voor jouw situatie kan invullen. Hier lees je hoe je het best kan sparen voor je kind.

Voorbeeld om het spaarbedrag per maand te berekenen:

Studie kind = €20.000 (benodigd bedrag) / 15 (termijn) / 12 (maanden per jaar) = €110 euro per maand sparen.

minder werken financiele gevolgen - infographic spaardoelen
Foto door Kandoor

3. Minder vakantiegeld en 13e maand

Bij wet krijg je in Nederland minimaal 8% van je bruto jaarsalaris aan vakantiegeld. Als je minder gaat werken, daalt je jaarsalaris. En dus ook de hoeveelheid vakantiegeld. Gebruik je je vakantiegeld als extraatje? Dan is er niet zoveel aan de hand. Maar is het vakantiegeld voor jou noodzaak om rond te komen? Houd er dan wel rekening mee dat dit ook minder wordt.
Hetzelfde geldt voor de 13e maand. Krijg jij een 13e maand? Dan pakt die dus ook lager uit als je minder gaat werken.

4. Minder pensioenopbouw

Op de korte termijn lijkt het misschien niet zo spannend dat je minder pensioen gaat sparen. Maar tegen de tijd dat het zover is, kun je er alsnog van balen. Het zorgt voor stress als je je rekeningen niet kunt betalen. Dat wil je nu niet, maar later ook niet. Om dat te voorkomen is het goed te bekijken hoeveel pensioen jij krijgt tegen de tijd dat je er recht op hebt. Schat in of je er voldoende aan hebt, en bedenk of je ook met minder toe zou kunnen.

Hieronder zie je wat parttime werken voor invloed heeft op je pensioen:

minder werken financiele gevolgen - infographic pensioen
Foto door Kandoor

Wil jij weten hoeveel pensioen jij krijgt als je minder gaat werken?

Je kunt natuurlijk terecht op mijnpensioenoverzicht.nl. Daar vind je een overzicht van al je pensioenen bij elkaar. Maar wist je dat je via je persoonlijke inlog bij je pensioenfonds vaak een toekomstberekening kunt maken? Ook hebben veel fondsen een tool om te berekenen hoeveel pensioen je krijgt als je meer of minder uren gaat werken en hoeveel je overhoudt als je een paar jaar eerder met pensioen wilt dan de standaard pensioenleeftijd. Best handig om inzicht te krijgen!

Hier een paar links naar een aantal bekende pensioenfondsen. Staat jouw fonds er niet bij? Kijk dan in de lijst van alle pensioenfondsen en verzekeraars.

5. Mogelijk meer toeslagen

In sommige situaties kan het feit dat jij of je partner minder gaat werken voordelig uitpakken. Jouw of jullie gezamenlijk inkomen kan onder een grens zakken, waardoor je recht hebt op toeslagen waar je nu geen recht op hebt. In ons blog over zorgtoeslag of huurtoeslag lees je welke regels gelden. Of doe meteen de test om te kijken of je recht hebt op één of beide toeslagen.
Daarnaast is er kinderopvangtoeslag. Met deze toeslag vergoedt de overheid een deel van het uurtarief van de kinderopvangorganisatie. Onderzoek of jij in aanmerking komt, want het kan flink schelen in de kosten.

 

Denk om en bekijk andere mogelijkheden

Tot dusver heb je over alle zaken gelezen waar je rekening mee moet houden en waar je eventueel recht op hebt als je minder uren werkt. Maar natuurlijk kun je ook omdenken en zijn de onderstaande mogelijkheden misschien een goede oplossing voor jullie! Want wie zegt dat één van jullie minder moet gaan werken? Bekijk de onderstaande alternatieven eens!

Vraag aan je werkgever om flexibiliteit

Het is belangrijk om jezelf af te vragen hoe realistisch het is om een dag minder te gaan werken. Ga je daadwerkelijk minder werk uitvoeren? Of komt het erop neer dat je straks de werklast van een fulltime baan in vier dagen stopt? Als je hetzelfde werk blijft doen in minder tijd, kan dit uitdagend zijn en zorgt dit waarschijnlijk niet voor een goede werk-privébalans, maar juist voor meer stress en... minder salaris.

Er zijn enkele oplossingen die je kan overwegen om fulltime werken beter te combineren met het ouderschap. Ga bijvoorbeeld het gesprek aan met je werkgever en bespreek openlijk je behoeften. Deze zaken kunnen wellicht helpen:

  • Overweeg flexibele werktijden. Zo kun je evenveel blijven werken, maar begin je eerder op de dag of werk je 's avonds even door. Zo heb je ook genoeg tijd voor de opvoeding van je kindje op de momenten dat je er moet zijn.
  • Stel voor of je wat meer kan thuiswerken om een betere balans tussen werk en privé te creëren.

Ben je zelf zwanger?

Minder dagen, (bijna) evenveel uur

Werk je nu 40 uur verdeeld over 5 dagen? Als je een dag minder gaat werken, kom je uit op 32 uur, denk je toch? Dat kan, maar dat hoeft niet per se. Vraag eens aan je werkgever of het mogelijk is om 36 uur te werken in 4 dagen of om om de week 32 uur en 40 uur te werken. Hiermee houdt je 90% van je brutoloon over en kun je toch meer tijd met je kindje doorbrengen! Grote verandering, kleinere financiële gevolgen.

Evenveel uur, andere dagen

Werk je nu 32 uur, verdeeld over 4 dagen? Misschien werkt het voor jou beter om twee middagen per week vrij te zijn in plaats van een hele dag. Een extra bonus kan hier zijn dat je minder geld aan de buitenschoolse opvang kwijt bent, omdat je je kind na school thuis kunt opvangen.

Ander uitgavenpatroon

Als je minder werkt, houd je minder over. Het kan zijn dat je naar je kosten per maand kijkt en besluit dat je het je niet kunt veroorloven minder te gaan werken. Maar heb je alle kosten wel eens goed bekeken? Misschien kun je relatief makkelijk ergens op besparen. Uiteraard is dit lang niet voor iedereen mogelijk, maar het kan nooit kwaad je uitgaven onder de loep te nemen.

Salarisverhoging of nieuwe baan

Als je minder uren werkt maar toch evenveel geld wil overhouden, zul je per uur meer moeten gaan verdienen. Dus tijd om je werkgever om salarisverhoging te vragen! Wil je sterk in je schoenen staan? Bereid je dan goed voor. Check bijvoorbeeld wat anderen in dezelfde functie verdienen en zorg ervoor dat je goed weet wat je wilt.

Een andere manier om snel meer per maand te gaan verdienen, is door een andere baan te zoeken. Zeker als jouw werkgever niet zo flexibel is. Wat dat betreft heb je de tijd op dit moment mee, want er staan veel vacatures open. Realiseer je wel dat een baan zoeken, solliciteren en ingewerkt worden vaak energie kost. Dus weeg het af wat het juiste moment is voor jou.

Even speciaal voor de (aanstaande) vaders

Wil je wel graag meer tijd doorbrengen met je gezin, maar weet je niet hoe het je gesprek aan moet gaan met je werkgever? Dat is begrijpelijk. Niet bij elke werkgever is het vanzelfsprekend om een 'papadag' op te nemen of om flexibel te werken, en het voelt misschien een beetje uit je comfortzone om dit gesprek aan te gaan. Lees hier een aantal tips hoe je dit gesprek goed kan voeren.

Loading...

Ben je geholpen met dit blog?

Gerelateerde categorieën:Financiële onafhankelijkheid
Wij doen ons best om correcte en actuele informatie te geven. Ondanks constante zorg en aandacht is het mogelijk dat informatie die wordt gepubliceerd onvolledig of onjuist is. Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor onjuiste of onvolledige informatie of voor een verkeerd gebruik of verkeerde interpretatie van de informatie in de blogs.

Vragen die anderen ook hebben

Dit is mogelijk ook interessant voor je

Over Kandoor

Nieuwsbrief met handige financiële tips ontvangen?

Kandoor beantwoordt 1.5 miljoen vragen per jaar

Meer dan 1.5 miljoen vragen per jaar

Gebruikers beoordelen Kandoor met een 8,9

Beoordeeld met een 8,9

Alle onderwerpen

Meer handige links

Over ons

Over onze vrijwilligersDit doet KandoorContact

Nieuwsbrief met handige financiële tips ontvangen?

© 2016-2024 APG DWS en Fondsenbedrijf N.V.