Navigatie overslaan

Hoe vertel je je werkgever dat je zwanger bent?

Kandoor logo door Kandoor||7.813 x gelezen

Het is een bijzondere en spannende tijd wanneer je ontdekt dat je zwanger bent. Maar naast de persoonlijke veranderingen die op je afkomen, is het ook belangrijk om na te denken over hoe je je werk en je zwangerschap gaat combineren. Goed communiceren met je werkgever speelt een grote rol. Wanneer en hoe vertel je je werkgever eigenlijk dat je zwanger bent? Wat zijn je rechten en plichten? Hier lees je praktische tips over hoe je dit gesprek met je werkgever kunt voeren.

werkgever zwanger - twee vrouwen in gesprek aan tafel
Foto door Christina Morillo (Pexels)

Wanneer vertel je aan je werkgever dat je zwanger bent?

Wanneer sneller vertellen?

In sommige gevallen wil je misschien redelijk snel vertellen dat je zwanger bent, bijvoorbeeld als je werk doet wat invloed kan hebben op je ongeboren kindje. Bijvoorbeeld als je werkt:

  • met gevaarlijke stoffen
  • in hoge temperaturen
  • met dierlijke uitwerpselen
  • bij hoge kans op besmettingen

Je werkgever kan dan met je meedenken welke andere werkzaamheden je tijdelijk kunt doen.

Hoe lang mag je wachten?

Maar het is net zo begrijpelijk als je nog even wilt wachten met het delen van dit nieuws. Veel vrouwen gaan het gesprek aan met hun werkgever na het eerste trimester (12 weken), omdat dan de kans op een miskraam een heel stuk kleiner is geworden. Je hebt zelf de ruimte om te bepalen wanneer je met je werkgever in gesprek gaat. Vertel het uiterlijk 3 weken voor je met zwangerschapsverlof wilt gaan, meldt het UWV. Maar als je op goede voet verder wilt met je werkgever, kan het verstandig zijn om eerder met je werkgever om de tafel te gaan zitten.

Het kan moeilijker zijn om te vertellen dat je zwanger bent als je je zorgen maakt over hoe je werkgever zal reageren. Toch is het handig om niet te lang te wachten. Je werkgever is namelijk verplicht om bepaalde maatregelen te nemen om je te ondersteunen tijdens je zwangerschap. Vooral als je een baan hebt waar je bijvoorbeeld zwaar moet tillen of lang moet staan, is de kans groot dat er wat dingen geregeld moeten worden om je werk veilig uit te kunnen voeren. Als je het moeilijk vindt om het juiste moment te kiezen, kun je ook met je partner of zorgverlener overleggen wanneer je je werkgever gaat informeren.

Hoe vertel je dat je zwanger bent?

Met de juiste voorbereiding en aanpak kun je ervoor zorgen dat het gesprek met je werkgever soepel verloopt. Hieronder volgen een paar tips om je te helpen bij het voorbereiden van het gesprek:

Voorbereiden van het gesprek

  • Kies een geschikt moment en een rustige plek om te praten.
  • Bedenk van te voren wat je wilt zeggen en hoe je dit wilt brengen. Maak aantekeningen van je vragen of zorgen.
  • Lees je vast in over je rechten en plichten (zie verderop), dan sta je sterk mocht je werkgever een voorstel doen waar je niet helemaal achter staat.
  • Heb je een HR-afdeling binnen jouw bedrijf? Neem dan contact op met een HR-medewerker. Die kan je advies geven over wat je moet bespreken en hoe je dit het beste kan aanpakken.

Als je het erg lastig vindt om het te vertellen aan je werkgever, kun je deze tips nog volgen:

  • Oefen het gesprek met je partner of een ander persoon die je vertrouwt.
  • Schrijf een brief en geef deze aan je werkgever. Je kunt je boodschap dan duidelijk over brengen.
  • Nodig je HR-manager uit om bij het gesprek te zijn.

Tijdens het gesprek

  • Vertel dat je zwanger bent, wanneer je uitgerekend bent en wanneer je verwacht met zwangerschapsverlof te gaan.
  • Bespreek of er aanpassingen moeten worden gedaan om je werk veilig te kunnen uitvoeren. Bijvoorbeeld door het vermijden van bepaalde werkzaamheden of het aanpassen van werktijden.
  • Bespreek ook alvast hoe je na je zwangerschapsverlof weer terug kunt keren naar je werk en hoe dit geregeld kan worden.
  • Twijfel je over een oplossing of idee die je werkgever aandraagt? Geef dan gerust aan dat je er even over na gaat denken en er later op terugkomt.

Wees duidelijk over wat je nodig hebt en verwacht van je werkgever en werk samen aan oplossingen die voor beide partijen werken.

Werktijden bespreken

Minder werken?

Misschien overweeg je om minder te gaan werken zodra je kindje is geboren. Of wil je wat vaker thuiswerken of je werktijden aanpassen. Je kan dit tijdens het gesprek met je werkgever bespreken, maar dit is geen verplichting. Overhaast deze beslissing niet dan ook niet, je hoeft deze keuze namelijk niet te maken voordat je kindje is geboren. Als je twijfels hebt, bekijk dan na de bevalling wat goed voor jou voelt.

Let wel op: ouderschapsverlof moet je twee maanden voor de ingangsdatum van het verlof bij je werkgever opgeven. Dus wil je aansluitend op je bevallingsverlof (betaald) ouderschapsverlof opnemen? Dan kan het wel prettig zijn om dit voor je bevalling aan te vragen.

Flexibel werken?

Wist je dat je de mogelijkheid hebt om minder of flexibel te werken? In Nederland hebben we namelijk de Wet flexibel werken. Volgens deze wet kan je je werkgever vragen om minder uren te werken, voor een deel op een andere plek te werken of op andere tijden te werken. Hier lees je wat de voorwaarden zijn van de Wet flexibel werken.

Minder uren werken, betekent ook minder salaris. Lees in dit blog wat de financiële gevolgen zijn van minder werken en hoe je kan berekenen of je financiële situatie het toelaat.

Wat zijn je rechten als zwangere werknemer?

Rechten op je werk(plek)

Tijdens je zwangerschap heb je bepaalde rechten waar je werkgever rekening mee moet houden. Zo moet je werkgever zorgen voor passende arbeidsomstandigheden en eventueel aanpassingen doen in je werktijden of taken. Bijvoorbeeld vrijstelling van overwerk en recht op extra pauzes. Ook mag je niet ongelijk behandeld worden omdat je zwanger bent of wilt worden. Je zwangerschap mag dus niet de reden zijn dat je ontslagen wordt of geen contractverlening of promotie krijgt. Word je wel ongelijk behandeld door je zwangerschap? Lees hier dan wat je kunt doen.

Recht op verlof

Je hebt ook recht op 6 weken zwangerschapsverlof, 10 weken bevallingsverlof en eventueel 26 werkweken ouderschapsverlof. Jouw werkgever mag dit niet weigeren. Je moet je zwangerschapsverlof wel uiterlijk 3 weken van tevoren aanvragen bij je werkgever. Ouderschapsverlof vraag je tenminste 2 maanden van tevoren aan.

Wat als je werkgever zijn plicht niet nakomt?

Als je merkt dat je werkgever niet voldoet aan de verplichtingen ten opzichte van zwangere werknemers, kun je dit bespreken met je werkgever of met een vertrouwenspersoon op het werk. Als dit geen oplossing biedt, kun je contact op te nemen met een vakbond of juridisch adviesbureau om je te ondersteunen in dit proces. Onthoud dat je als zwangere werknemer beschermd wordt door de wet en dat je niet bang hoeft te zijn om voor jezelf op te komen.

Nieuwsbrief met handige financiële tips ontvangen?