Navigatie overslaan

Alles wat je wilt weten over kinderbijslag

Foto van auteur Maaike Schaap door Maaike Schaap||9.690 x gelezen

Heb je kinderen jonger dan 18 jaar? Dan krijg je waarschijnlijk kinderbijslag. Kinderbijslag is een inkomensonafhankelijke bijdrage voor ouders. Hoeveel je precies krijgt is afhankelijk van de leeftijd van je kinderen. In dit artikel lees je alles wat je wilt weten over Kinderbijslag.

kinderbijslag - gezin buiten kind fiets
Foto door Yan Kraukau (Pexels)

Kinderbijslag: Wat is het?

De overheid betaalt -via de kinderbijslag- mee aan de kosten die horen bij de opvoeding van je kind(eren) tot 18 jaar. Dit bedrag wordt uitgekeerd door de Sociale Verzekeringsbank (SVB). Hoogstwaarschijnlijk krijg je kinderbijslag als je een of meerdere kinderen hebt (jonger dan 18 jaar) en in Nederland woont. Hoeveel je precies krijgt, hangt in eerste instantie af van de leeftijd van je kind. Hoe ouder je kind is, hoe hoger het bedrag wordt. En zodra je kind 18 jaar wordt, stopt het. Het bedrag wordt rond de eerste van de eerste maand per kwartaal uitgekeerd.

Zoals we net al aangaven is het bedrag dat je ontvangt een tegemoetkoming in de kosten van je kinderen. Dit mag je gebruiken voor je kinderen, maar je mag er ook iets anders mee doen, zoals boodschappen van doen of rekeningen van betalen.

Bekijk op hoeveel kinderbijslag je recht hebt:

 

Kinderbijslag per leeftijd:

Hieronder vind je de hoogte van de kinderbijslag per kwartaal in de periode vanaf 1 juli 2024:

0 t/m 5 jaar6 t/m 11 jaar12 t/m 17 jaar
Per kind€ 281,69€ 342,05€ 402,41

Hieronder vind je de hoogte van de kinderbijslag per kwartaal in de periode 1 januari 2024 - 1 juli 2024:

0 t/m 5 jaar6 t/m 11 jaar12 t/m 17 jaar
Per kind€ 279,49€ 339,38€ 399,27

Als je een tweede (of derde etc.) kind krijgt, ontvang je ook meer kinderbijslag. De bedragen die je per kind krijgt, worden bij elkaar opgeteld. Het SVB stuurt je vanzelf een brief met het nieuwe totaalbedrag. Er is geen limiet op het aantal kinderen. 

Voorbeeld: Stel je hebt een kind van 2 jaar, éen van 8 en éen van 14. Dan zou je in totaal 281,69 + 342,05 + 402,41 = € 1026,15 aan kinderbijslag per kwartaal ontvangen.

Soms krijg je meer kinderbijslag

Als je veel meer kosten hebt voor je kind dan 'normaal', kunt je in sommige gevallen extra kinderbijslag krijgen. Bijvoorbeeld als je kind vanwege een opleiding of ziekte niet thuis woont. Of als je kind wel thuis woont, maar erg veel zorg nodig heeft.

Wanneer stopt kinderbijslag?

We gaven net al aan dat als je kind 18 jaar wordt, je geen recht meer hebt op kinderbijslag. Om precies te bepalen wanneer het stopt, kijkt de SVB naar de eerste dag van het kwartaal waarin je kind 18 jaar wordt. Is je zoon of dochter op de eerste dag van het kwartaal nog geen 18, dan krijg je voor dat kwartaal nog wel kinderbijslag.

Er zijn een aantal situaties waarin je kinderbijslag eerder kan stoppen. Bijvoorbeeld als je kind 16 of 17 jaar is en stopt met school, of als je kind bij de andere ouder gaat wonen.

Kinderbijslag aanvragen

De Sociale Verzekeringsbank (SVB) is de instantie die de Kinderbijslagwet uitvoert en betaalt. Op svb.nl/kinderbijslag vind je de precieze bedragen, betaaldagen en kun je wijzigingen doorgeven.

Op het moment dat je aangifte doet van de geboorte van je kind, geeft de gemeente jouw gegevens en die van je kind door aan de SVB. Is het je eerste kindje? Dan krijg je een bericht van de SVB thuisgestuurd. Je krijgt de eerste keer kinderbijslag in het eerstvolgende kwartaal nadat het kindje is geboren. En als je al een kindje hebt, krijg je alleen een brief met informatie over de wijzigingen van je kinderbijslag.

Tip: Vergeet niet je kind aan te melden bij je zorgverzekeraar! Doe dit binnen 4 maanden na de geboorte zodat je geen risico loopt dat de zorgverzekeraar de medische kosten niet vergoedt.

Uitbetaling kinderbijslag

Als je voor de eerste keer kinderbijslag krijgt, ontvang je dit, zoals hierboven al genoemd, in het eerstvolgende kwartaal nadat het kind geboren is. Dit betekent dat als een kind is geboren op 15 april (2e kwartaal), de kinderbijslag na afloop van het 3e kwartaal wordt uitbetaald. Alleen als je kind op de eerste dag van een kwartaal is geboren, wordt de kinderbijslag aan het einde van datzelfde kwartaal nog uitbetaald. Voor de uitbetaling van de verhoging van de kinderbijslag, die plaatsvindt als je kind 6 of 12 jaar is geworden, gelden dezelfde regels.

De kinderbijslag wordt op vaste betaaldagen op je rekening gestort, het precieze tijdstip is afhankelijk van je bank.

Dit zijn de betaaldagen in 2024:

BetaaldagKwartaal waarover betaald wordt
2 januari 2024Vierde kwartaal 2023
2 april 2024Eerste kwartaal 2024
1 juli 2024Tweede kwartaal 2024
1 oktober 2024Derde kwartaal 2024
2 januari 2025Vierde kwartaal 2024

Dit waren de betaaldagen in 2023:

BetaaldagKwartaal waarover betaald wordt
2 januari 2023Vierde kwartaal 2022
31 maart 2023Eerste kwartaal 2023
3 juli 2023Tweede kwartaal 2023
2 oktober 2023Derde kwartaal 2023
2 januari 202Vierde kwartaal 2023

Kinderbijslag in het buitenland

Ga je in het buitenland wonen of werken? Dat kan impact hebben op je kinderbijslag. Lees hieronder alles over kinderbijslag in het buitenland.

Je woont buiten Nederland en werkt in Nederland

Je blijft kinderbijslag ontvangen als je in een land woont binnen de Europese Unie (EU) of Europese Economische Ruimte (EER) zoals bijvoorbeeld België of Duitsland of als je in een verdragsland woont. Dit zijn landen waarmee Nederland afspraken heeft gemaakt. Klik hier voor een lijst met alle verdragslanden.

Je woont in Nederland en werkt buiten Nederland

Als je buiten Nederland gaat werken ben je waarschijnlijk niet meer verzekerd voor de kinderbijslag in Nederland, daarom stopt de kinderbijslag meestal. Er zijn wel uitzonderingen en vaak krijg je wel kinderbijslag uit het andere land.

Je woont en werkt buiten Nederland

Als je buiten Nederland woont en werkt ben je waarschijnlijk ook niet meer verzekerd voor de kinderbijslag in Nederland, daarom stopt de kinderbijslag meestal. Er zijn hiervoor ook uitzonderingen en vaak krijg je kinderbijslag uit het andere land.

Je woont in Nederland maar je kind woont in het buitenland

Als je kind in het buitenland gaat wonen krijg je meestal nog kinderbijslag. Dat hangt wel af van het land waar je kind gaat wonen. Het kan zijn dat het kinderbijslag bedrag verandert door de verschillende kostenniveau van dat land. Hoeveel procent van de maximale kinderbijslag dat je krijgt is bepaalt door de wet. Klik hier om te kijken of je nog kinderbijslag krijgt en hoeveel.

Regels per 2020 voor kinderen vanaf 16 jaar

Voorheen kon het zo zijn dat je recht op kinderbijslag eerder afliep, bijvoorbeeld als je zoon of dochter door een bijbaan of stage een inkomen ging verdienen. Deze bijverdiensten konden invloed hebben op de bijslag. Als je kind meer dan €428,33 per maand (in 2018) verdiende, kreeg je geen kinderbijslag meer.

Het maakte hiervoor overigens ook niet uit of je kind thuis woonde of uitwonende was. In de vakantie lagen de regels net even anders. Veel kinderen werken namelijk in de zomervakantie voor een extra zakcentje. In die weken mocht je kind €1.319 netto extra verdienen, bovenop de €1.285 netto. Naast bijbaantjes telde stagevergoedingen, reiskostenvergoeding door een werkgever en bijvoorbeeld teruggave van loonheffing ook mee als inkomen. Zaken die er bijvoorbeeld niet onder vielen waren zakgeld, rente van een spaarrekening en vakantiegeld. Alleen als je kind jonger was dan 16, kon je niet gekort worden op je kinderbijslag.

Vanaf 1 januari 2020 maakt het niet meer uit hoeveel je zoon of dochter bijverdient. Ook heeft studiefinanciering voor een kind van 16 of 17 geen gevolgen meer voor het recht op kinderbijslag.

Ben je geholpen met dit blog?

Gerelateerde categorieën:Relaties
Wij doen ons best om correcte en actuele informatie te geven. Ondanks constante zorg en aandacht is het mogelijk dat informatie die wordt gepubliceerd onvolledig of onjuist is. Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor onjuiste of onvolledige informatie of voor een verkeerd gebruik of verkeerde interpretatie van de informatie in de blogs.

Vragen die anderen ook hebben

Dit is mogelijk ook interessant voor je

Over Kandoor

Nieuwsbrief met handige financiële tips ontvangen?

Kandoor beantwoordt 1.5 miljoen vragen per jaar

Meer dan 1.5 miljoen vragen per jaar

Gebruikers beoordelen Kandoor met een 8,9

Beoordeeld met een 8,9

Alle onderwerpen

Meer handige links

Over ons

Over onze vrijwilligersDit doet KandoorContact

Nieuwsbrief met handige financiële tips ontvangen?

© 2016-2024 APG DWS en Fondsenbedrijf N.V.