Navigatie overslaan

Chronisch ziek

Als je te maken krijgt met een chronische ziekte, kan dit je leven behoorlijk op zijn kop zetten. En dan heeft dit ook nog invloed op je financiële situatie. Hier lees je meer over wat je kunt verwachten: je recht op toeslagen, tegemoetkomingen en de invloed op je pensioen.

Kom je er niet uit of snap je iets niet? Stel dan hieronder je vraag aan ons. Gratis en vrijblijvend.
Ontslag - illustratie van Kandoor
Foto door Kandoor

Inkomen als je chronisch ziek bent

Eén van de uitdagingen waar mee te maken kunt krijgen, is dat je niet meer in staat bent om (volledig) te werken. Dat noem je officieel 'arbeidsongeschikt'. Het gevolg hiervan is dat je minder verdient of dat je inkomen zelfs helemaal wegvalt.

Gelukkig helpt de overheid hierbij. Als je in dienst bent en langer dan 2 jaar ziek, kom je in aanmerking voor een WIA-uitkering. Dit is een verzamelnaam die verwijst naar uitkeringen die beschikbaar zijn voor mensen die arbeidsongeschikt zijn geworden. Deze worden toegekend door het UWV.

Ben je jonger dan 30 jaar? Dan is er een extra steun: een Wajong-uitkering. Deze bijstand begint al vanaf 18 jaar, maar deze kun je ook op latere leeftijd aanvragen als je arbeidsongeschikt wordt.Deze ondersteuning blijft lopen tot je de AOW-leeftijd bereikt.

Dit stappenplan helpt je bij wat je kunt verwachten.

Financiële tegemoetkoming voor zorg

Het is begrijpelijk dat jouw chronische ziekte extra zorg met zich meebrengt. Gelukkig zijn er financiële regelingen vanuit de overheid om je te ondersteunen in deze situatie. Hier staan ze overzichtelijk op een rijtje:

Persoonsgebodenbudget

Als je hulp nodig hebt, zoals bij huishoudelijke taken of mantelzorg of thuiszorg, is het Persoonsgebonden Budget (PGB) een optie waarbij je zelf de touwtjes in handen hebt. Met een PGB bepaal jij wie jou verzorgt, op welke tijdstippen en hoe vaak. Dit geeft je de vrijheid om zorg op maat te ontvangen, precies afgestemd op jouw behoeften. Dit biedt veel voordelen, maar het brengt ook verantwoordelijkheden met zich mee, zoals het afsluiten van contracten en het regelen van betalingen.

Zorgtoeslag

Je hebt waarschijnlijk recht op zorgtoeslag. Dat kun je aanvragen via MijnToeslagen.

En wat veel mensen vergeten: vaak kun je extra zorgkosten aftrekken bij je belastingaangifte. Denk aan reiskosten naar het ziekenhuis of aanpassingen in huis. Het is slim om hier bewust van te zijn. Zo kan je gedurende het hele jaar bijhouden welke kosten je kunt verrekenen.

Gevolgen voor je pensioen

Je vraagt je misschien ook af wat jouw ziekte voor gevolgen heeft voor jouw pensioenopbouw.

Stel, je hebt een vast dienstverband op het moment dat je ziek wordt. Dan is er goed nieuws: je werkgever zal doorgaans nog 2 jaar lang je loon doorbetalen, en je blijft pensioen opbouwen gedurende deze periode. Maar wat als je na die tijd nog steeds niet in staat bent om te werken? In dat geval is het slim om contact op te nemen met je pensioenuitvoerder. Soms zijn er in jouw branche automatische regelingen die je pensioen aanvullen wanneer je in de WIA belandt, zoals het premievrij pensioen.

Is je contract afgelopen en zit je in de ziektewet? Dan bouw je geen pensioen meer op. Neem contact op met je pensioenfonds, leg de situatie voor en vraag naar de mogelijkheden.

Het kan natuurlijk spannend zijn om hierover te praten, want wat als je geen pensioen meer opbouwt? Bedenk dat het altijd het beste is om de situatie onder ogen te zien. Op die manier kun je stappen ondernemen. Er zijn ook andere manieren om geld opzij te zetten, bijvoorbeeld via lijfrente of pensioensparen.

Kandoor beantwoordt 1.5 miljoen vragen per jaar

Meer dan 1.5 miljoen vragen per jaar

Gebruikers beoordelen Kandoor met een 8,9

Beoordeeld met een 8,9

Alle onderwerpen

Meer handige links

Over ons

Over onze vrijwilligersDit doet KandoorContact

Nieuwsbrief met handige financiële tips ontvangen?

© 2016-2024 APG DWS en Fondsenbedrijf N.V.