Navigatie overslaan

Wajong: Wat is het? Hoeveel krijg je? Hoe vraag je het aan?

Foto van auteur Eva de Jong door Eva de Jong||69.554 x gelezen

Wajong: je krijgt ermee te maken als je voor je 18e of tussen je 18e en je 30e tijdens een opleiding een ziekte of handicap hebt of krijgt. Als je hierdoor niet meer (volledig) kunt werken, dan heb je waarschijnlijk recht op een Wajong-uitkering.

wajong - vrouw zit aan nek
Foto door Burst (Pexels)

 

Wanneer heb je recht op een Wajong-uitkering?

Je hebt recht op een Wajong-uitkering wanneer je op jonge leeftijd (voor je 30e verjaardag) arbeidsongeschikt bent (of bent geworden) en geen ‘arbeidsvermogen’ hebt. Dat betekent dat je door een ziekte of handicap nu en in de toekomst niet in staat bent om te werken. Een Wajong-uitkering gaat in vanaf 18 jaar. Maar kan ook nog op latere leeftijd worden aangevraagd. De uitkering gaat dan in vanaf de aanvraagdatum. Als er niets verandert aan jouw situatie heb je tot de AOW-leeftijd recht op deze uitkering.

Je hebt recht op een Wajong-uitkering als een van de volgende situaties voor jou geldt:

 • Je hebt op de dag dat je 18 jaar wordt een ziekte of handicap. Of je hebt een ziekte of handicap gekregen tussen je 18e en 30e jaar. En in het jaar voordat je deze ziekte of handicap kreeg, volgde je minimaal 6 maanden een opleiding.
 • Je ziekte of handicap is zo ernstig dat je daardoor helemaal niet kunt werken. En dat is een blijvende situatie. Let op: Heb je al Wajong, en is die ingegaan vóór 2015? Dan geldt deze voorwaarde niet voor jou. Je kunt dan ook Wajong hebben als je wel arbeidsvermogen hebt.
 • Je woont in Nederland. (Heb je Wajong en verhuis je daarna naar het buitenland? Dan is hierop soms een uitzondering mogelijk.)

Hoe kan ik een Wajong-uitkering aanvragen?

Je kunt een uitkering aanvragen via het UWV. Dit doe je door het formulier Aanvraag beoordeling arbeidsvermogen in te dienen.

Welke gegevens heb ik nodig voor de aanvraag van een Wajong-uitkering?

Als je de 'Aanvraag beoordeling arbeidsvermogen' indient, moet je in ieder geval de volgende gegevens bij de hand houden:

 • Je DigiD
 • Je BSN (burger servicenummer). Deze staat op je paspoort, ID of rijbewijs
 • Je rekeningnummer
 • Gegevens (naam en periode) van school en vervolgopleiding (indien van toepassing)
 • Naam en adres van je huisarts en eventuele specialisten
 • Gegevens over opnames (naam van de instelling, periode en de reden)

Ook moet je bij deze aanvraag veel brieven/formulieren meesturen. Denk bijvoorbeeld aan:

 • Informatie van een huisarts of specialist
 • Rapporten van een psycholoog en/of orthopedagoog
 • Rapporten van je stage/school
 • Je cv
 • Indicatiestellingen zoals woonbegeleiding of medische indicaties

Bedenk van tevoren goed wat jouw situatie is, maak een lijst van wat je nodig hebt en kijk van welke scholen/artsen/begeleiders jij informatie hebt en waar je nog achteraan moet. Zet kopieën ervan in een (mogelijk digitale) map. Mis je stukken die je nodig denkt te hebben? Vraag ze dan op bij de betreffende partijen. Het is slim om alles op één plek te bewaren. Dat is overzichtelijk en scheelt later veel werk.

Is dit nu wat te veel info? Wanneer je het formulier 'Aanvraag beoordeling arbeidsvermogen' invult, kom je ook vanzelf tegen wat je allemaal nodig hebt.

Wat gebeurt er na het indienen van het Wajong-formulier?

Wanneer je de aanvraag hebt ingediend, beoordeelt het UWV aan de hand van deze gegevens en een aantal gesprekken of jij in aanmerking komt voor deze uitkering. Deze beslissing krijg je via een brief thuis opgestuurd. Als je in aanmerking komt, staat de hoogte van je uitkering (en de berekening hiervan) ook meteen in deze brief.

Hoeveel geld ontvang ik bij een Wajong-uitkering vanaf januari 2024?

 

Bij de Wajong 2015 wordt er uitgegaan van het minimumloon. Vanaf juli 2024 is het minimumloon voor iedereen vanaf 21 jaar € 2.133,60 bruto per maand. In de periode januari tot juli 2024 was het minimumloon voor iedereen vanaf 21 jaar € 2.069,40 bruto per maand. De maximale vergoeding is 75% van dit loon.

Je kunt de Wajong rekenhulp van het UWV invullen, of de voorbeelden hieronder bekijken voor een inschatting.

Mimimumloon vanaf 1 juli 2024 (bruto bedragen) + indicatie hoogte Wajong per leeftijd

Minimumloon per uurIndicatie Wajong per uur (75% van minimumloon)
Vanaf 21 jaar€ 13,68€ 10,26
20 jaar€ 10,94€ 8,21
19 jaar€ 8,21€ 6,16
18 jaar€ 6,84€ 5,13

Mimimumloon die geldt van 1 januari 2024 tot 1 juli 2024 (bruto bedragen) + indicatie hoogte Wajong per leeftijd

Per 1 januari 2024 kent Nederland een wettelijk minimumloon op uurbasis in plaats van maandbasis.

Minimumloon per uurIndicatie Wajong per uur (75% van minimumloon)
Vanaf 21 jaar€ 13,27€ 9,95
20 jaar€ 10,62€ 7,97
19 jaar€ 7,96€ 5,97
18 jaar€ 6,64€ 4,98

Berekening indicatie Wajong-uitkering

Voorbeeld: Michiel van 23 is volledig arbeidsongeschikt door zijn autisme en komt volgens het UWV in aanmerking voor een Wajong-uitkering. Het bedrag waarop hij recht heeft bedraagt 75% van het wettelijk minimumloon € 13,68 (per uur). Dit komt uit op € 10,26 per uur.

De formule die we gebruiken is: minimumloon voor jouw leeftijd X 0,75

Voor Michiel maken we dus de volgende berekening: € 13,68 X 0,75 = € 10,26.

Natuurlijk kunnen wij niet precies aangeven wat jouw Wajong-uitkering is. Daarvoor kun je het beste naar de website van het UWV gaan.

Wil je alles op een rijtje hebben van Wajong-uitkeringen tot minimumloon? Kijk dan in het Rijksoverheid overzichtsdocument.

Recht op toeslagen

Met een Wajong heb je waarschijnlijk recht op zorgtoeslag, huurtoeslag en mogelijk andere toeslagen. Het kan zijn dat het inkomen van jouw partner, of iemand met wie je samenwoont, invloed heeft op de hoogte van jouw toeslagen. Als dit zo is, heb je een 'toeslagpartner'.

 

Data uitbetaling Wajong uitkering 2024

De uitbetaling van de uitkeringen vindt plaats op vastgestelde dagen. Meestal is dit op de 21e, 22e of 23e van de maand. Houd er rekening mee dat het tot 3 werkdagen kan duren voordat de uitkering op je rekening is gestort. Het vakantiegeld wordt gestort in de maand mei.

Data uitbetaling Wajong 2024
23 januari 2024
23 februari 2024
22 maart 2024
23 april 2024
23 mei 2024 (inclusief vakantiegeld)
21 juni 2024
23 juli 2024
23 augustus 2024
23 september 2024
23 oktober 2024
22 november 2024
18 december 2024

Mag je werken/bijverdienen naast je Wajong?

Je mag werken of bijverdienen naast je Wajong-uitkering, maar dit wordt wel verrekend. Hoe meer je met dit werk verdient, hoe lager je uitkering wordt. Je kunt wijzigingen in jouw situatie doorgeven via dit formulier.

Krijg je oude Wajong? Dan heeft werken of bijverdienen meestal invloed op de hoogte van de uitkering. Wel blijft je arbeidsongeschiktheidspercentage gelijk. Het is dus niet zo dat je ook direct weer ‘arbeidsgeschikt’ wordt verklaard wanneer je gaat werken. Pas als je 5 jaar hebt gewerkt krijg je een nieuwe beoordeling.

Let op: Je bent verplicht elke vorm van werk binnen een week door te geven aan het UWV, zelfs als het vrijwilligerswerk is. Dit heeft ook wel de ‘informatieplicht’. Doe je dit niet of te laat, dan moet je het te veel verdiende geld alsnog betalen en riskeer je boetes.

Veranderingen Wajong vanaf 2021 tot en met nu

De regels voor jonggehandicapten met een Wajong-uitkering zijn deels vanaf 1 september 2020 en deels vanaf 1 januari 2021 veranderd door de Wet vereenvoudiging Wajong.

De voordelen van de nieuwe regels

De nieuwe regels zullen voor sommige Wajongers voordelig uitpakken en voor anderen weer niet. Wat voordeliger is: met de nieuwe regels is het ook makkelijker om geld over te houden als je een baan vindt en je kunt je uitkering weer in laten gaan als je je baan verliest. Ook mag je de volledige vergoeding houden als je een opleiding volgt.

Dit is er bijvoorbeeld veranderd:

 • De hoogte van de Wajong wordt op een andere manier berekend. Vanaf 15 januari 2021 kun je zien hoe hoog jouw uitkering precies is door in te loggen op Mijn UWV.
 • Garantietermijn van 12 maanden. De Wajonger die werkt krijgt een garantiebedrag waarmee zijn of haar inkomen gelijk blijft op het moment dat de nieuwe regels ingaan. Als de Wajonger zijn of haar baan verliest en binnen 12 maanden weer een nieuwe baan vindt, gaat de aanvulling weer van start.
 • Mensen die arbeidsongeschikt zijn, minder dan 20% arbeidsvermogen hebben en toch een klein beetje werken mogen ook van iedere verdiende euro 30 cent houden.
 • Iedere werkende Wajonger heeft altijd minimaal hetzelfde inkomen als iemand zonder uitkering.
 • Je kunt je Wajong zelf stoppen als je het niet meer nodig hebt.
 • Je hebt geen recht meer op Wajong als je 5 jaar lang tenminste 75% van het maatmanloon (het loon dat je zou kunnen krijgen als je geen arbeidsbeperking had) verdient.
 • Herleving van de Wajong is mogelijk tot je AOW krijgt.
 • Als je volledig en duurzaam arbeidsongeschikt bent, kun je studeren met een Wajong uitkering.
 • Overstappen van de 'oude' Wajong naar de Wajong 2010 is niet meer mogelijk.

Pensioenopbouw tijdens Wajong

Wanneer je een Wajong-uitkering hebt, bouw je geen pensioen op. Als je voorafgaand aan de Wajong in loondienst bent geweest, heb je waarschijnlijk in die periode pensioen opgebouwd bij je toenmalige werkgever. Een aantal pensioenen zijn ondergebracht bij een pensioenverzekeraar (en niet bij een bank). Bij sommige van deze pensioenfondsen of -verzekeraars heb je recht op een premievrije opbouw als je een Wajong, WIA of WAO hebt. Dit kun je navragen bij de pensioenfonds of -verzekeraar. Weet je welk pensioenfonds je had? Hier vind je de links naar een aantal grote pensioenfondsen/-verzekeraars:

Weet je niet bij welk pensioenfonds je bent aangesloten? Kijk dan op mijnpensioenoverzicht.nl. Daar vind je alle pensioenfondsen waar jij bekend bent.

Mijn pensioenoverzicht

AOW en Wajong

Voor de AOW is het weer anders dan bij het reguliere pensioen. Hier hoef je namelijk niet voor gewerkt te hebben. Het is een bijdrage waarop iedereen (ongeacht nationaliteit) die ten minste vanaf z’n 15e in Nederland woont, recht heeft. Het opbouwen van de AOW gaat vanzelf zolang je in Nederland blijft wonen. Hoe hoog dit bedrag is, hangt verder nog af van de samenstelling van je huishouden. Als je alleen bent valt de AOW hoger uit dan wanneer je samenwoont met een partner. Wanneer je vanuit de Wajong de AOW-leeftijd bereikt dan stopt de Wajong-uitkering en gaat deze automatisch over in een AOW-pensioen.

Wil je weten hoe het bij jou zit? Op deze pagina van de sociale verzekeringsbank zie je wat AOW-opbouw tot nu toe is en hoeveel AOW je kunt verwachten als je de AOW-leeftijd bereikt.

Kom je er toch niet helemaal uit of heb je vragen over jouw persoonlijke situatie? Neem dan contact met ons op. Onze vrijwilligers met kennis van pensioen of arbeidsongeschiktheid denken met je mee. Ook kun je contact opnemen met het UWV. Je kunt ze bellen en ze zijn goed bereikbaar via de chat op facebook en twitter.

Ben je geholpen met dit blog?

Gerelateerde categorieën:Gezondheid
Wij doen ons best om correcte en actuele informatie te geven. Ondanks constante zorg en aandacht is het mogelijk dat informatie die wordt gepubliceerd onvolledig of onjuist is. Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor onjuiste of onvolledige informatie of voor een verkeerd gebruik of verkeerde interpretatie van de informatie in de blogs.

Vragen die anderen ook hebben

Dit is mogelijk ook interessant voor je

Over Kandoor

Nieuwsbrief met handige financiële tips ontvangen?

Kandoor beantwoordt 1.5 miljoen vragen per jaar

Meer dan 1.5 miljoen vragen per jaar

Gebruikers beoordelen Kandoor met een 8,9

Beoordeeld met een 8,9

Alle onderwerpen

Meer handige links

Over ons

Over onze vrijwilligersDit doet KandoorContact

Nieuwsbrief met handige financiële tips ontvangen?

© 2016-2024 APG DWS en Fondsenbedrijf N.V.