Navigatie overslaan

AOW leeftijd en Pensioen leeftijd - Alles wat je moet weten

Kandoor logo door Kandoor||33 x gelezen

'Wat is mijn AOW-leeftijd?' en ‘Wat is mijn pensioenleeftijd?’ zijn veel gestelde vragen op Kandoor.nl. Niet gek. De AOW-leeftijd en de pensioenleeftijd zijn twee termen die vaak door elkaar worden gehaald, maar die niet helemaal hetzelfde betekenen. Beide zijn wel belangrijk om te begrijpen, vooral nu de leeftijden in de loop der jaren blijven verschuiven. In dit artikel leggen we helder uit wat de AOW-leeftijd precies inhoudt, hoe deze wordt bepaald en hoe dit zich verhoudt tot de pensioenleeftijd.

mensen-van-aow-leeftijd-en-pensioenleeftijd
Foto door Greta Hoffman (Pexels)

Het verschil tussen de AOW-leeftijd en de pensioenleeftijd

De AOW-leeftijd en de pensioenleeftijd zijn niet hetzelfde en kunnen verschillen. De AOW-leeftijd is de leeftijd waarop je in Nederland recht hebt op de basisuitkering van de Algemene Ouderdomswet (AOW). De pensioenleeftijd, daarentegen, is vaak de leeftijd waarop je een pensioen ontvangt via je werkgever of pensioenfonds. Deze leeftijd wordt in veel gevallen in de pensioenregeling vastgelegd en ligt meestal rond de 68 jaar, maar kan variëren. Hierdoor kan het zijn dat je je AOW al ontvangt, terwijl je werkgeverspensioen later ingaat, of andersom. Dit verschil kan financiële gevolgen hebben, waardoor het belangrijk is om je pensioensituatie goed te begrijpen en plannen.

Wat is je AOW-leeftijd?

Hoe wordt de AOW leeftijd bepaald?

De AOW-leeftijd in Nederland is gekoppeld aan de levensverwachting. Dit betekent dat de leeftijd waarop je AOW ontvangt kan stijgen naarmate we als Nederlanders gemiddeld ouder worden. Vanaf 2026 wordt de AOW-leeftijd jaarlijks aangepast op basis van de gemiddelde resterende levensverwachting op 65-jarige leeftijd. Dit wordt steeds vijf jaar van tevoren door de overheid aangekondigd. Zo heeft iedereen de tijd om zich voor te bereiden op hun uiteindelijke AOW-leeftijd.

AOW leeftijd berekenen - Wat is jouw AOW leeftijd?

Ben je geboren voor oktober 1963? Dan weten we wat je AOW leeftijd is. Je vindt je AOW leeftijd in de tabel hieronder. Ben je jonger? Dan is de AOW leeftijd nog niet bekendgemaakt!

In deze tabel zie je je AOW leeftijd en in welk jaar je AOW krijgt: 

Je bent geborenJe AOW-leeftijd isJe krijgt AOW in
Vanaf maart tot en met december 195767 jaar2024
In 195867 jaar2025
In 195967 jaar2026
In 196067 jaar2027
Vanaf januari tot en met september 196167 jaar en 3 maanden2028
Vanaf oktober 1961 tot en met september 196267 jaar en 3 maanden2029
Vanaf oktober 1962 tot en met september 196367 jaar en 3 maanden2030

Wanneer begin je met opbouwen?

De opbouw van je AOW begint 50 jaar voor de AOW leeftijd, op de zogenaamde ‘aanvangsleeftijd’. Op dit moment is de aanvangsleefijd voor de AOW 17 jaar en 3 maanden. Voor ieder jaar dat je in Nederland woont en werkt bouw je 2% op voor je AOW. Als je periodes in het buitenland hebt gewoond, kan je opbouw verminderd zijn en krijg je mogelijk een lagere AOW-uitkering. Woonde je in het buitenland maar werkte je wel in Nederland? Het kan zijn dat je in die periode alsnog AOW hebt opgebouwd. Lees daar meer informatie over op deze website.

Bekijk hier de hoogte van de AOW-uitkering:

Wat is je pensioenleeftijd?

Hoe wordt de pensioenleeftijd bepaald?

De pensioenleeftijd, oftewel de leeftijd waarop je jouw werkgeverspensioen ontvangt, wordt door veel fondsen gelijk getrokken met de AOW leeftijd. De leeftijd kan echter variëren op basis van afspraken met je pensioenfonds en werkgevers. Deze leeftijd is niet wettelijk vastgelegd zoals de AOW-leeftijd, maar is vaak het resultaat van afspraken tussen werkgevers en pensioenfondsen.

Pensioenleeftijd berekenen - Wat is jouw pensioenleeftijd?

Op websites zoals Mijnpensioenoverzicht.nl kun je eenvoudig bekijken vanaf welke leeftijd je jouw werkgeverspensioen ontvangt. Dit kan verschillen per pensioenregeling, vooral als je bij verschillende werkgevers hebt gewerkt en bij meerdere fondsen pensioen hebt opgebouwd. Houd er rekening mee dat je werkgeverspensioen eerder of later dan je AOW kan ingaan, wat financiële planning vooraf vereist.

Nieuwsbrief met handige financiële tips ontvangen?