Navigatie overslaan

Pensioensparen, stap voor stap uitgelegd

Foto van auteur Helen Taylor Parkins door Helen Taylor Parkins||1.034 x gelezen

Een vraag: heb jij genoeg geld als je straks oud bent? Als zelfstandig ondernemer bouw je niet automatisch pensioen op. En als werknemer is er niet altijd een (goede) pensioenregeling. Wist je dat je ook zelf wat kunt doen, als je niet genoeg pensioen opbouwt? Dit heet 'pensioensparen'. Lees erover in dit blog.

pensioensparen - man vrouw tuinieren
Foto door Greta Hoffman (Pexels)

Pensioensparen met belastingvoordeel

Dit kan op drie manieren: 

  1. door extra premie in te leggen in je pensioen
  2. via een lijfrenteverzekering
  3. via lijfrentebanksparen (dit wordt ook alleen 'banksparen' genoemd)

Extra pensioen inleggen

Als je zelf extra pensioenpremie inlegt verhoog je daarmee je pensioen. Dit kan niet in elke pensioenregeling. De regels van pensioen zijn anders dan die van lijfrente, zo is ouderdomspensioen altijd levenslang terwijl lijfrente ook tijdelijk kan zijn.

Lijfrenteverzekering en banksparen

Met een lijfrente en banksparen kun je privé, met belastingvoordeel extra pensioen opbouwen. 

Starten met pensioensparen? 5 vragen om bij stil te staan

1. Hoeveel wil je sparen?

Hoeveel je wilt pensioensparen, hangt af van je wensen: hoeveel denk je later nodig te hebben? Maak een lijst met wat je al hebt geregeld voor later en leg dat naast wat je denkt nodig te hebben. Denk hierbij ook aan je pensioen. Een overzicht van je pensioen, vind je op www.mijnpensioenoverzicht.nl. Let op: lijfrentevoorzieningen staan hier niet op.

2. Hoeveel mag je sparen?

Dit begint ingewikkeld, maar eindigt makkelijker: pensioensparen wil je met belastingvoordeel. Dit komt omdat je straks, als het aan je wordt uitgekeerd, er ook al belasting over moet betalen (loonheffing).

Je hebt alleen belastingvoordeel in een jaar dat je een pensioentekort hebt. Door je pensioentekort ontstaat er 'jaarruimte'. Dit is het maximale bedrag dat je in één jaar aan inleg en premies voor een lijfrenteproduct mag aftrekken van de belasting. Je mag je de overgebleven jaarruimte van de afgelopen zeven jaar gebruiken. Dit heet de 'reserveringsruimte'.

Weten hoeveel je dit jaar mag sparen voor je extra pensioen met belastingvoordeel? Bereken jouw jaarruimte op de website van de Belastingdienst.

3. De verschillen tussen lijfrenteverzekeren en banksparen

Goed om te weten dat lijfrenteverzekeren en lijfrentebanksparen niet hetzelfde zijn. De belangrijkste verschillen op een rijtje:

Lijfrenteverzekeren

  • Levenslange uitkering is mogelijk, het maakt dus niet uit hoe lang je leeft; 
  • Uitkering gaat naar de verzekerde of in geval van overlijden, naar de nabestaande als die is meeverzekerd;
  • Je hebt geen garantie bij faillissement van de verzekeraar. 
  • Keert uit afhankelijk van gekozen dekking. Kies je voor ‘alleen bij leven’ dan kan dit gunstiger zijn.
  • "Oud-regime" mogelijk indien iemand nog een zogenaamde “oud-regime” lijfrentepolis heeft (vraag het na bij je verzekeraar of tussenpersoon).

 Banksparen

  • Een vaste termijn van uitkeren, bijvoorbeeld 20 jaar;
  • De uitkering gaat naar de rekeninghouder of in geval van overlijden naar de wettige erfgenamen;
  • Je tegoed valt onder het depositogarantiestelsel (zie uitleg in de onderstaande video);
  • Het bedrag wordt altijd uitgekeerd;
  • Geen handhaving “oud-regime” mogelijk.
Loading...

4. Bepaal de vermoedelijke ingangsdatum van de lijfrente

Hou er rekening mee dat je misschien voor jouw AOW-leeftijd wilt stoppen met werken. Je kunt de lijfrente uitkering dan al in laten gaan. In de opbouwfase is de einddatum vooral belangrijk als je een verzekering hebt of een bankrekening met een vaste rente tot een afgesproken datum. 

5. Kies een voor jou geschikt(e) product en aanbieder

Vergelijk de aanbieders en vaak is het slim een adviseur te vragen. Die kan je wensen en doelen in kaart brengen en een passend product voor je vinden. Ga je zelf zoeken? Let dan in ieder geval op de verschillen in kosten, rendementen en eventuele beleggingsmogelijkheden.

Kort door de bocht kun je zeggen: Ben je nog jong? Dan kun je meer risico nemen dan wanneer de AOW-datum in zicht is. Ook als je lijfrente uitkering een extraatje is waar je niet van afhankelijk bent geldt hetzelfde.

Drie extra dingen die je wilt weten over lijfrente

Lijfrente keert tijdelijk of levenslang uitEr zijn allerlei regels voor lijfrente. Dat is niet erg, maar wel handig om te weten. Het gaat om uitkeringen die tijdelijk (minimaal 5 jaar) of levenslang zijn, en vanaf een bepaald moment per maand, per kwartaal of per jaar worden uitbetaald. Het gespaarde bedrag mag je niet in één keer opnemen. Anders betaal je naast de belasting ook een boete van 20% (dit heet revisierente) over het uitgekeerde bedrag.

Belastingvoordeel door lijfrenteJe kunt een lijfrente opbouwen bij een bank, verzekeraar of beleggingsinstelling. De ingelegde lijfrentepremies en –inleg zijn belastingaftrekbaar. Je krijgt de betaalde inkomstenbelasting daarover terug. Ook heb je het voordeel dat de opgebouwde waarde niet wordt opgeteld bij je vermogen. Je betaalt er dus geen vermogensrendementsheffing over tijdens de looptijd. En pas als je de uitkeringen ontvangt betaal je belasting. Zo is in de meeste gevallen de belastingdruk lager en is je lijfrentekapitaal hoger. En dus ook het rendement.

Belastingvoordeel is voor mensen met een hoger inkomen vaak een belangrijke reden zich te verdiepen in lijfrente. 

Je kiest zelf wanneer je je uitkering krijgtBij een lijfrente bankspaarrekening of -verzekering stort je tijdens de opbouwfase eenmalig of periodiek een bedrag. Op de einddatum bepaal je hoe en wanneer je je uitkering wilt ontvangen binnen de wettelijke mogelijkheden en bij welke partij. Dit hoeft niet bij dezelfde verzekeraar of bank te zijn waar je opgebouwde kapitaal vrij komt. Je kunt dus (laten) shoppen met je opgebouwde kapitaal! Uitzondering hierop is dat als je bij aanvang al hebt bepaald dat er op een bepaald moment een reeks gegarandeerde uitkeringen komt.

Nieuwsbrief met handige financiële tips ontvangen?