Navigatie overslaan

8 Vragen die je gaan helpen bij het vinden van een goede financieel adviseur

Foto van auteur Marlon Sprangers door Marlon Sprangers||1.369 x gelezen

Iedereen heeft er weleens mee te maken: vragen over je financiële situatie. Je bent op zoek naar een nieuwe woning en wilt hiervoor een hypotheek afsluiten of je vraagt je af of je -straks wanneer je met pensioen wilt- wel voldoende geld hebt om van rond te komen.  Je zoekt een financieel adviseur, maar hoe kun je deze adviseur het beste vinden?

In dit blogartikel beantwoord ik 8 vragen die je gaan helpen bij het vinden van een goede financieel adviseur. Aan het einde van deze blog heb je meer inzicht gekregen in hoe je een financieel adviseurs vindt die bij je past.

financieel adviseur - man vrouw gesprek zakelijk
Foto door The Coach Space (Pexels)

1. Wat doet een financieel adviseur?

Een financieel adviseur helpt je bij het maken van de goede financiële beslissing in jouw persoonlijke situatie. Bijvoorbeeld bij het kiezen van een financieel product. De financieel adviseur inventariseert je persoonlijke en financiële situatie en houdt rekening met jouw wensen en mogelijkheden. Vervolgens komt hij of zij met een advies voor het afsluiten van een financieel product. 

Een financieel adviseur kan voor een bank werken, maar ook zelfstandig te werk gaan.

2. Wanneer heb je een financieel adviseur nodig?

Een financieel adviseur kan je adviseren bij financiële zaken. Dit kan gaan om verzekeringen, hypotheken, lenen, sparen of vermogen opbouwen voor later, zoals bijvoorbeeld voor je pensioen. Ben je zelf niet dagelijks bezig met dit soort zaken? Dan is het aan te raden om regelmatig een financieel adviseur of een andere professional te raadplegen bij grote financiële beslissingen. Een verkeerde beslissing kan namelijk al duizenden euro’s kosten. 

3. Hoe herken je een goede financieel adviseur?

In principe mag iedereen met verstand van financiën zich financieel adviseur noemen. Dus het is belangrijk om goed op te letten met wie je in zee gaat. De AFM (Autoriteit Financiële Markten) houdt toezicht op banken, verzekeraars en andere financiële ondernemingen. Een goede financieel adviseur kan zijn vakbekwaamheid aantonen via zijn certificering volgens de Wet Financieel Toezicht (WFT). Dit betekent bijvoorbeeld dat een goede financieel adviseur in bezit is van de juiste diploma's. Veel financieel adviseurs zijn aangesloten bij een stichting of keurmerk, die hen een certificaat verleent als de financieel adviseur kan aantonen dat ze vakbekwaam zijn.  

Dit soort stichtingen of organisaties zijn vaak weer opgedeeld in specialisaties, zoals belasting, hypotheken of echtscheidingen. Voorbeelden van dit soort stichtingen / branche zijn SEH, FFP, NOAB, Adfiz , RFEA, en SAR.

4. Hoe kun je meerdere financieel adviseurs met elkaar vergelijken?

Een financieel adviseur is verplicht om voorafgaand, tijdens of na het eerste oriënterende gesprek – maar in ieder geval voordat hij je advies geeft – het dienstverleningsdocument aan je te verstrekken. Dit document is een belangrijk hulpmiddel bij het kiezen van een financiële dienstverlener. In het dienstverleningsdocument vind je veel informatie die je helpt om meerdere financiële dienstverleners met elkaar te vergelijken. Het document helpt je ook om een keuze te maken voor een type dienstverlener. Ga je voor een zelfstandig adviseur of kies je bijvoorbeeld voor een bank of verzekeraar? In het dienstverleningsdocument vind je terug of er wordt geadviseerd en of dit op basis van een objectieve analyse is.

5. Wat is het verschil tussen een financieel adviseur en een financieel planner?

Een functienaam geeft vaak weinig duidelijkheid over wat iemand daadwerkelijk doet. De werkwijze, opleiding, kennis en ervaring is afhankelijk van de persoon in kwestie en dus is het belangrijk hier altijd naar te informeren. De stichting FFP (Gecertificeerd Financieel Planners) stelt dat een financieel planner kan adviseren over de meest complexe zaken, ook al omdat hij – indien nodig – voor deelgebieden specialisten uit zijn netwerk inschakelt, bijvoorbeeld voor pensioen, beleggingen, echtscheidingen, nalatenschap enz. Het is zo dat de Financieel Planner vaak aan strengere opleidings- en certificeringseisen moet voldoen dan de financieel adviseur.

Toch het verschil tussen de Financieel Adviseur en Financieel Planner niet altijd helder aan te duiden, omdat beiden vaak de insteek hebben om integraal (zo volledig mogelijk) te adviseren. Daarnaast is er ook het RFEA (Register Financieel Echtscheidingsadviseur ) voor het garanderen van de deskundigheid van de echtscheidingsadviseur. Afhankelijk van je financiële vraagstuk is het aan te raden om op zoek te gaan naar een adviseur of planner met in ieder geval één van deze keurmerken.

6. Wanneer mag een onafhankelijk adviseur specifieke producten adviseren?

Als je kiest voor een onafhankelijk adviseur, dan is de vraag: wanneer mag hij een specifiek product adviseren? Er is sprake van adviseren als een onderneming een aanbeveling doet voor een specifiek financieel product van een bepaalde aanbieder aan een bepaalde klant. Het adviseren van producten is alleen toegestaan met een vergunning van de AFM.

7. Wat kost een adviseur?

De prijs van een financieel adviseur kan verschillen per adviseur. De adviseur moet na het eerste (eventueel gratis) gesprek een indicatie geven van vergoeding die hij voor zijn werkzaamheden ontvangt. Een adviseur kan op meerdere manieren een vergoeding ontvangen, bijvoorbeeld: een vast bedrag, een bedrag per uur of een abonnementensysteem. Een uurtarief ligt vaak tussen de € 70 á € 100. Een financieel planner heeft vaak een hoger uurtarief, zo rond de € 150,-. 

8. Met wie heb ik een klik?

Wet- en regelgeving, brancheorganisaties en keurmerken helpen ons om een financieel adviseur te vinden die goede kwaliteit levert. Toch blijft dit vaak een grijs gebied. Wat voor de één werkt kan voor een ander helemaal niets zijn. Besluit je om met een financieel adviseur in zee te gaan? Zorg dan in ieder geval dat je met iemand samenwerkt waarmee het klikt. Vraag bijvoorbeeld binnen je netwerk naar ervaringen of maak een keuze als je wat gesprekken hebt gehad met meerdere adviseurs. Want zij adviseren, uiteindelijk maak jij de keuze. En dat moet goed voelen.

Tip: kosten van hypotheekadviseur als aftrekpost

Deze tip wilden we je niet onthouden: de kosten van een hypotheekadviseur kan je aftrekken van je inkomstenbelasting. Hier lees je welke kosten van je eigen woning je nog meer mag aftrekken bij je belastingaangifte.

Ben je geholpen met dit blog?

Gerelateerde categorieën:Geld
Wij doen ons best om correcte en actuele informatie te geven. Ondanks constante zorg en aandacht is het mogelijk dat informatie die wordt gepubliceerd onvolledig of onjuist is. Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor onjuiste of onvolledige informatie of voor een verkeerd gebruik of verkeerde interpretatie van de informatie in de blogs.

Vragen die anderen ook hebben

Dit is mogelijk ook interessant voor je

Over Kandoor

Nieuwsbrief met handige financiële tips ontvangen?

Kandoor beantwoordt 1.5 miljoen vragen per jaar

Meer dan 1.5 miljoen vragen per jaar

Gebruikers beoordelen Kandoor met een 8,9

Beoordeeld met een 8,9

Alle onderwerpen

Meer handige links

Over ons

Over onze vrijwilligersDit doet KandoorContact

Nieuwsbrief met handige financiële tips ontvangen?

© 2016-2024 APG DWS en Fondsenbedrijf N.V.