Navigatie overslaan

Premievrij pensioen: wanneer heb je er recht op?

Foto van auteur Nihal Mansur-Vogels door Nihal Mansur-Vogels||1.473 x gelezen

Premievrij pensioen: je hebt hier vast nog nooit van gehoord als je niet voor langere tijd ziek bent geweest. Maar het is de moeite waard om te weten dat het bestaat! Want ben je langer dan twee jaar ziek? Dan heb je hier mogelijk recht op. Na dit artikel weet je:

  • wat premievrij pensioen opbouwen is
  • of jij misschien recht hebt op premievrij pensioen opbouwen
  • waar je moet zijn om dit aan te vragen
  • en dat er ook nog een extra geldpotje (aanvulling) is waar je mogelijk recht op hebt
premievrij pensioen - older woman behind laptop
Foto door Cottonbro Studio (Pexels)

Pensioenopbouw in de ziektewet

Word je ziek en heb je een vaste baan? Geen zorgen. Dan krijg je de eerste 104 weken voor het grootste deel doorbetaald. Dat is ongeveer twee jaar. Ook bouw je gewoon nog pensioen op. Al kan het minder zijn dan wanneer je niet ziek bent. Als je geen (vaste) baan hebt of een tijdelijk contract, dan werkt het anders. Meer weten over je inkomen en pensioen in de ziektewet?

Recht op premievrij pensioen

Zit je in de WIA of in de WAO? Dan heb je kans dat je recht hebt op premievrij pensioen. 

Wanneer heb je recht?

  1. De eerste vraag die je jezelf kan stellen is: 'Was ik in dienst bij mijn werkgever toen ik werd gekeurd bij het UWV voor de WAO of WIA?'
  2. De tweede vraag is: 'Heeft mijn werkgever een pensioen geregeld?'

Kan je op deze vragen geen antwoord geven?

Vraag dan bij je werkgever na tot wanneer je contract liep, of laat bijvoorbeeld een vakbondsconsulent meekijken.

Weet je het antwoord wel, en kun je op één van de twee ‘ja’ antwoorden?

Neem dan contact op met het pensioenfonds/pensioenverzekeraar van je werkgever. Of misschien wil je werkgever je hierbij wel helpen.

Wat moet je regelen?

  1. Vraag of je recht hebt op premievrij pensioen. En zo ja, wat je zelf moet doen om te zorgen dat dit in gang wordt gezet. Misschien hoef je niets te doen. Houd wel in de gaten of je een brief met een bevestiging krijgt van je pensioenbedrijf.
  2. Heb je geen recht op premievrij pensioen? Vraag dan naar andere opties. Bijvoorbeeld het vrijwillig doorbetalen van je pensioenpremie. Dit heet 'vrijwillige voortzetting'. Let wel op: hier betaal je zelf ook de premie die normaal de werkgever betaalt. Dit is vaak meer dan de helft.
premievrij pensioen - beslisboom wanneer je recht hebt op premievrij pensioen
Foto door Kandoor

Hoe werkt premievrij pensioen?

Premievrij pensioen opbouwen kan ingewikkeld zijn, omdat arbeidsongeschikt zijn en pensioen ingewikkeld is.

Je hebt te maken met verschillende percentages en verschillende soorten uitkeringen. En dan ook nog verschillende soorten pensioenen met allemaal hun eigen regels.

Een voorbeeld: Iemand die in de bouw werkt, heeft te maken met het bouwpensioen. Maar iemand die bij een bank heeft gewerkt, valt onder een pensioenverzekeraar waar de bank voor gekozen heeft. 

Om meer helderheid te geven, een korte simpele uitleg, zodat je toch snapt hoe premievrij pensioen kan werken: 

Een voorbeeld

Henk is in dienst bij een bouwbedrijf en is bij het UWV voor 50% afgekeurd. Hierdoor zit hij voor een deel in de WGA. Dit betekent dat hij voor 50% werkt en voor 50% een uitkering krijgt

Over het gedeelte dat Henk werkt (50%), bouwt hij ook 50% pensioen op. Dit wordt betaald via zijn salaris. Hij betaalt hier zelf een deel van (pensioenpremie), en zijn werkgever betaalt hier ook een deel van. Goed geregeld voor Henk!

Over het deel dat Henk niet meer kan werken, krijgt hij 'premievrije pensioenopbouw'. Dit betekent dat Henk wél pensioen opbouwt, maar hier geen premie meer voor hoeft te betalen. Ook heel fijn geregeld voor Henk. Maar hoe kan het dat hij 'gratis' pensioen opbouwt?

Nou, Henk heeft hier recht op. Dit komt omdat zijn pensioenfonds hem automatisch had verzekerd, voor als hij arbeidsongeschikt zou worden. Dit is ingeregeld in het pensioenreglement van Henk's pensioenfonds. Zo bouwt Henk toch extra pensioen op, ondanks dat hij niet meer helemaal kan werken. 

Niet elk pensioen heeft een verzekering voor premievrij pensioen, maar veel grote pensioenfondsen en -verzekeraars hebben dit wel.

Denk jij dat je net als Henk recht hebt op het opbouwen van premievrij pensioen?

Vraag het eens na bij je pensioenuitvoerder. Klik op de button van jouw pensioen.

Weet je niet bij welk pensioenfonds je bent aangesloten? Kijk dan op mijnpensioenoverzicht.nl. Daar vind je alle pensioenfondsen waar jij bekend bent. Houd je DigiD bij de hand.

Mijn pensioenoverzicht

Het arbeidsongeschiktheidspensioen

Als je toch contact zoekt met je pensioenuitvoerder, vraag dan meteen even naar het arbeidsongeschiktheidspensioen. Dit wordt in sommige regelingen ook wel invaliditeitspensioen genoemd. Naast premievrij pensioen kan je namelijk recht hebben op deze (vaak) maandelijkse uitkering vanuit je pensioenfonds of pensioenverzekeraar. Je hebt hier recht op, als je tijdens je werk premie hebt betaald voor het arbeidsongeschiktheidspensioen. Of dit zo is, hangt af van jouw situatie en de pensioenregeling waar je onder valt. 

Het kan de moeite waard zijn: in sommige gevallen is het bedrag een klein extraatje. In andere situaties vult het arbeidsongeschiktheidspensioen je inkomen aan tot 70% van het minimumloon. Of zelfs je laatstverdiende loon.

Nergens recht op? Dit kun je wel doen!

Het is altijd verstandig om na te denken over je financiële plaatje. En deze situatie des te meer. Je valt toch flink terug in inkomen. En de vraag is of dit invloed heeft op jouw financiële situatie. Bekijk dan of je iets kan doen om financiële problemen te voorkomen. Bijvoorbeeld samen met iemand met kennis van geldzaken.

Kijk bijvoorbeeld of je op een andere manier geld opzij kan zetten voor je oude dag. Bijvoorbeeld via een lijfrente, of sparen.

Ook kun je misschien je maandlasten lager maken. Door bijvoorbeeld je hypotheek te opnieuw te bekijken of andere energiebedrijf te kiezen. Of een goedkopere of zuinigere auto te nemen en een huishoudpotje aan te schaffen.

Vergeet niet dat je ook naar de zorgverzekering en de Belastingdienst kunt gaan. Sommige zorgkosten kun je (omdat je arbeidsongeschikt bent) misschien wel vergoed krijgen. Of als aftrekpost voor de inkomstenbelasting gebruiken.

Nieuwsbrief met handige financiële tips ontvangen?