Navigatie overslaan

RVU (zwaarwerkregeling)

We moeten steeds langer doorwerken. Maar in sommige beroepen is dat best zwaar. Daarom is de Regeling Vervroegde Uitkering (RVU) in het leven geroepen: het geeft je de mogelijkheid om eerder te stoppen met werken, zonder dat je als met pensioen gaat.

Kom je er niet uit of snap je iets niet? Stel dan hieronder je vraag aan ons. Gratis en vrijblijvend.
RVU - vrouw werkt in de zorg
Foto door Laura James (Pexels)

Wat is de RVU-regeling?

Sinds 2021 mogen cao-partijen van de overheid samen afspraken maken voor medewerkers die eerder willen stoppen met werken. Dit gaat vaak over medewerkers met zware beroepen. Als je in aanmerking komt voor de regeling dan krijg je in de jaren 2021 tot en met uiterlijk 2025 de mogelijkheid om eerder uit dienst te gaan met een uitkering van je werkgever. De RVU-regeling kan een mooie oplossing bieden voor veel mensen voor de laatste jaren voor je pensioen. 

Voor wie is de RVU-regeling?

Op dit moment is de RVU-regeling alleen in bepaalde cao's afgesproken, maar die lijst wordt steeds langer. Val je onder een van de cao's? Dan is er een kans dat je in aanmerking komt voor de regeling vervroegde uittreding. Heeft jouw sector nog geen regeling? In veel cao-onderhandelingen staat het onderwerp wel degelijk op de agenda en volgt meer informatie in de toekomst. In 50% van de cao’s is een RVU-afspraak gemaakt en dat zal naar verwachting nog een veel hoger percentage worden. 

Kom ik in aanmerking voor de RVU-regeling?

Cao-partijen bepalen samen of ze een RVU-regeling afspreken. De precieze voorwaarden kunnen per cao verschillen. Ook als de RVU niet in jouw cao is opgenomen zou je ervoor in aanmerking kunnen komen. Je kunt dus het beste hierover lezen in jouw cao of navraag doen bij de HR-afdeling van jouw bedrijf.

Hoe hoog is de RVU-uitkering?

De maximale uitkering in 2024 is € 2.182 bruto per maand (In 2023 was dit € 2.037 bruto per maand). Je ontvangt de RVU-uitkering maandelijks of je krijgt het hele bedrag in een keer. Voor een indicatie: de eenmalige uitkering is in 2024 maximaal € 78.552 bruto. Als werknemer betaal je over de maandelijkse of eenmalige uitkering wel zelf belasting. Als je een maandelijkse uitkering krijgt, dan houd je bijna € 26.184 netto per jaar over. Dit bedrag kun je eventueel aanvullen door je pensioen te vervroegen en/of gebruik te maken van een hoog-laag pensioen. Ook kun je je eigen spaargeld gebruiken en/of bekijken of je kunt bezuinigen op je uitgaven.

RVU-regeling aanvragen

Je kunt de regeling aanvragen bij je vakbond of werkgever. Je vult bepaalde formulieren in om de aanvraag te doen. Deze lever je in bij de vakbond of werkgever. Op de meeste websites waar je informatie vindt over RVU-regelingen, vind je ook de formulieren die je moet invullen. Dit formulier is bijvoorbeeld van de sector motorrijtuigen en tweewielers. In andere gevallen vraag je het online aan. Zo heeft de sector bouw en infra een speciale portal gemaakt waar je direct je gegevens kunt invullen en dat geldt ook voor schoonmaak- en glazenwassersbedrijven.

Eerder stoppen met werken

Wil je eerder stoppen met werken? Dan is het de moeite waard om even de CAO van jouw sector te bekijken en bij je werkgever na te vragen hoe het precies zit. En realiseer je ook dat het volgend jaar weer anders kan zijn. Dus als je nu misschien nog geen RVU-uitkering kan krijgen, is dit misschien over een paar maanden weer heel anders. Heb je nog vragen over de RVU-regeling of een vervroegd pensioen in het algemeen? Of lukt het je niet helemaal om erachter te komen hoe dit nu precies zit in jouw sector, en in het bijzonder voor jouw sector? Neem dan contact op met één van onze financieel vrijwilligers.

Kandoor beantwoordt 1.5 miljoen vragen per jaar

Meer dan 1.5 miljoen vragen per jaar

Gebruikers beoordelen Kandoor met een 8,9

Beoordeeld met een 8,9

Alle onderwerpen

Meer handige links

Over ons

Over onze vrijwilligersDit doet KandoorContact

Nieuwsbrief met handige financiële tips ontvangen?

© 2016-2024 APG DWS en Fondsenbedrijf N.V.