Navigatie overslaan

RVU: Hoe hoog is de RVU-uitkering?

Kandoor logo door Kandoor||8.653 x gelezen

Je denkt erover om eerder te stoppen met werken met behulp van de RVU-regeling. Dit roept waarschijnlijk veel vragen op. Hoe hoog is de RVU-uitkering (netto)? Hoe zit het met belasting? En hoe werkt de uitbetaling? Kandoor helpt je op weg.

hoe hoog is de rvu uitkering - handen rekenmachine
Foto door PNW Production (Pexels)

Hoe wordt de hoogte van de RVU bepaald?

Om te begrijpen hoe de hoogte van de RVU (Regeling Vervroegde Uittreding) uitkering bepaald wordt, moet je het volgende weten:

  • Als een werkgever afspraken maakt met een werknemer over eerder stoppen met werken, moet de werkgever een “boete” betalen (de RVU-heffing) over de financiële vergoeding van de werknemer.
  • Er is een nieuwe wet waarin staat dat werkgevers van 2021 tot en met 2025 geen RVU-heffing hoeven te betalen. Ze krijgen tijdelijk een RVU-drempelvrijstelling.

Deze RVU-drempelvrijstelling is gelijk aan de maandelijkse netto AOW voor alleenstaanden (€ 1.459,53 netto in 2024). Als werknemer ontvang je dus een (bruto) bedrag dat gelijk is aan de netto AOW-uitkering. Dit bedrag zal elk jaar worden aangepast, omdat de AOW ook jaarlijks wordt aangepast. Als je vergoeding hoger is dan de drempelvrijstelling, dan moet je werkgever hier wel RVU-heffing over betalen.

Hoe hoog is de RVU-uitkering (netto)?

In 2024 is de maximale uitkering € 2.182 bruto per maand óf eenmalig € 78.552 bruto. Als je parttime werkt en minder verdient dan dit bedrag, kan de uitkering lager worden. Om te berekenen wat je netto krijgt, moet je nog rekening houden met belasting. Wordt de RVU maandelijks of eenmalig uitgekeerd? Pas je loonheffingskorting toe of niet?

Per maand

Als je RVU maandelijks krijgt uitgekeerd, krijg je maximaal € 2.182 bruto per maand. De hoogte van de netto RVU-uitkering hangt af van of je loonheffingskorting toepast of niet. 

  • Loonheffingskorting toegepast: € 1.540 netto per maand.
  • Geen loonheffingskorting toegepast: € 1.259 netto per maand.

Eenmalig

Als je RVU eenmalig krijgt uitgekeerd, hangt het bedrag af van het aantal maanden dat je eerder stopt met werken.

Je ontvangt de maximale RVU-uitkering van € 78.552 bruto als je de maximale tijd (3 jaar) voor je AOW stopt.

2.182 per maand x 12 = € 26.184 per jaar

26.184 x 3 jaar = € 78.552

De hoogte van de eenmalige netto RVU-uitkering hangt af van je totale inkomen in dat jaar. Omdat de uitkering bovenop je inkomen komt, betaal je hier waarschijnlijk een hoger percentage belasting over.

Hoe wordt de RVU-uitkering belast?

Een uitkering is inkomen en daarom moet er inkomstenbelasting over worden betaald. Voor de meeste werknemers zal het gunstiger zijn om de RVU-uitkering maandelijks te laten uitbetalen.

Bij een éénmalige uitkering kan je inkomen in een andere belastingschijf terecht komen, waardoor je een hoger percentage belasting moet betalen over een deel van het bedrag. Ook kan een groot bedrag invloed hebben op je toeslagen, zoals huur- en zorgtoeslag. Je kunt een proefberekening maken op de website van de Belastingdienst om te controleren of je toeslagen moet terugbetalen.

Ben je geholpen met dit blog?

Gerelateerde categorieën:Pensioen
Wij doen ons best om correcte en actuele informatie te geven. Ondanks constante zorg en aandacht is het mogelijk dat informatie die wordt gepubliceerd onvolledig of onjuist is. Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor onjuiste of onvolledige informatie of voor een verkeerd gebruik of verkeerde interpretatie van de informatie in de blogs.

Vragen die anderen ook hebben

Dit is mogelijk ook interessant voor je

Over Kandoor

Nieuwsbrief met handige financiële tips ontvangen?

Kandoor beantwoordt 1.5 miljoen vragen per jaar

Meer dan 1.5 miljoen vragen per jaar

Gebruikers beoordelen Kandoor met een 8,9

Beoordeeld met een 8,9

Alle onderwerpen

Meer handige links

Over ons

Over onze vrijwilligersDit doet KandoorContact

Nieuwsbrief met handige financiële tips ontvangen?

© 2016-2024 APG DWS en Fondsenbedrijf N.V.