Navigatie overslaan

RVU: Wanneer kom ik in aanmerking?

Kandoor logo door Kandoor||21.483 x gelezen

Stel, je denkt eraan om eerder te stoppen met werken. Dan is het natuurlijk handig om te kijken of je daarvoor in aanmerking komt. In dit blog leggen we je uit wanneer je in aanmerking komt voor de Regeling Vervroegde Uittreding (RVU).

rvu wanneer kom ik in aanmerking - ouder koppel met koffie in de zon
Foto door Greta Hoffman (Pexels)

Wie mag gebruik maken van RVU-regeling?

Je moet aan een aantal punten voldoen om in aanmerking te komen voor de RVU-regeling. Je mag gebruik maken van deze regeling als je voldoet aan de volgende voorwaarden:

Leeftijd

Je moet maximaal 36 maanden (of minder) voor jouw AOW-leeftijd zitten. Dat is dus maximaal 3 jaar vóór jouw AOW-leeftijd. Bijvoorbeeld: de AOW-leeftijd is in 2024 67 jaar. Om in 2024 vervroegd te stoppen door middel van de RVU-regeling, moet je dus 64 jaar of ouder zijn. Omdat de AOW-leeftijd steeds kan opschuiven, zul je ieder jaar moeten bekijken wat de nieuwe AOW-gerechtigde leeftijd is. Je kunt dit vinden op de website van de Rijksoverheid. De nieuwe minimumleeftijd voor de RVU-regeling is dan: de nieuwe AOW-leeftijd - drie jaar.

Functie

In principe kan iedere werkgever de RVU aanbieden aan werknemers. In veel cao's van zware beroepen is deze regeling al opgenomen, daarom wordt de RVU-regeling vaker ook wel de zwaarwerkregeling genoemd. Maar ook wanneer je een andere functie hebt, kun je in aanmerking komen voor de RVU. In veel cao-onderhandelingen staat de RVU ook op de agenda en volgt meer informatie in de toekomst. In 50% van de nieuwe cao’s in 2021 is een RVU-afspraak gemaakt en dat zal naar verwachting in de komende jaren een veel hoger percentage worden. Kijk dus altijd of je in aanmerking komt voor de RVU. Dit kun je het beste terugvinden in jouw cao of navragen bij de afdeling Personeelszaken van jouw werkgever.

Tijdsduur

Vaak wordt er een minimale tijdsduur verbonden aan de RVU-regeling. Zo moet je in sommige gevallen bijvoorbeeld 10 jaar onafgebroken in een functie hebben gewerkt om voor de RVU-regeling in aanmerking te komen. Dit kan per cao verschillen. Je kunt dus het beste hierover lezen in jouw cao of navraag doen bij Personeelszaken.

Cao

In heel veel CAO's is al vastgelegd dat je gebruik kunt maken van de RVU-regeling. Is in jouw CAO hier nog niets over afgesproken? In sommige individuele gevallen kunnen de werkgever en werknemer toch besluiten om de RVU-regeling toe te passen, ook als deze niet het cao staat. Cao-partijen bepalen samen of ze een RVU-regeling afspreken. Dit wordt niet door de overheid bepaald. Op dit moment is de RVU-regeling nog niet in alle cao’s afgesproken maar die lijst wordt steeds langer. In de volgende cao’s is de regeling vervroegde uittreding opgenomen. 

  • Schoonmaak
  • Grafimedia
  • Meta-elektro 
  • Motorrijtuigen & tweewielers.
  • Politie
  • Verpleeg-verzorgingstehuizen & thuiszorg
  • Dakbedekking
  • Vleesindustrie
  • Bouw & infra

Ben je geholpen met dit blog?

Gerelateerde categorieën:Pensioen
Wij doen ons best om correcte en actuele informatie te geven. Ondanks constante zorg en aandacht is het mogelijk dat informatie die wordt gepubliceerd onvolledig of onjuist is. Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor onjuiste of onvolledige informatie of voor een verkeerd gebruik of verkeerde interpretatie van de informatie in de blogs.

Dit is mogelijk ook interessant voor je

Over Kandoor

Nieuwsbrief met handige financiële tips ontvangen?

Kandoor beantwoordt 1.5 miljoen vragen per jaar

Meer dan 1.5 miljoen vragen per jaar

Gebruikers beoordelen Kandoor met een 8,9

Beoordeeld met een 8,9

Alle onderwerpen

Meer handige links

Over ons

Over onze vrijwilligersDit doet KandoorContact

Nieuwsbrief met handige financiële tips ontvangen?

© 2016-2024 APG DWS en Fondsenbedrijf N.V.