Navigatie overslaan

RVU: hoe vraag ik het aan?

Kandoor logo door Kandoor||6.078 x gelezen

Je bent eruit, je wilt én kunt eerder stoppen met werken met de Regeling Vervroegde Uitkering. Maar wat is de volgende stap? Bij wie vraag je deze regeling aan? En hoe? In dit blog vertellen wij je alles over het aanvragen van de RVU.

rvu hoe vraag ik het aan - gesprek met baas
Foto door Sora Shimazaki (Pexels)

Waar kan ik de RVU aanvragen?

Als er een RVU in jouw cao is opgenomen kun je de regeling aanvragen bij jouw vakbond, werkgever of bij een specifieke organisatie voor jouw branche. In veel cao’s is een RVU-regeling opgenomen. Meer hierover lezen?

Vooral in veel cao's voor zware beroepen staat een RVU-regeling. Staat er geen RVU-regeling in jouw cao? Een werkgever kan ook een individuele RVU afspreken met een werknemer. Ga dus altijd het gesprek aan met jouw werkgever om te kijken wat de mogelijkheden zijn.

Hoe vraag ik de RVU aan?

Je vraagt de RVU zelf aan. Hierbij kan jouw werkgever jou ondersteunen met de benodigde informatie. 

Om de RVU aan te vragen vul je bepaalde formulieren in. Deze lever je in bij de vakbond, jouw werkgever of bij een specifieke organisatie voor jouw branche. Op de meeste websites waar je informatie kunt vinden over de RVU-regeling van bepaalde sectoren, vind je ook meteen de formulieren die je moet invullen zoals dit formulier van de sector motorrijtuigen en tweewielers. 

In sommige gevallen gaat de aanvraag online. Zo heeft de sector bouw en infra een speciaal portal gemaakt waar je direct je gegevens kunt invullen. Dat geldt ook voor schoonmaak en glazenwassen.

Wat heb je nodig bij het aanvragen van de RVU?

Wanneer je de RVU-regeling wilt aanvragen kan het zijn dat je een aantal documenten nodig hebt. Denk bijvoorbeeld aan een overzicht van jouw pensioenopbouw en arbeidsverleden. Hoe kun je jouw pensioenopbouw achterhalen? Als je een DigiD hebt, kun je op mijnpensioenoverzicht.nl zien welke pensioenen jij hebt opgebouwd.

Daarnaast moet je ook zorgen voor een akkoord van de beëindiging van de arbeidsovereenkomst. Dit document vul je in samen met je werkgever. Hiermee tonen jullie aan dat jullie beide akkoord gaan met het reglement zoals bedoeld en omschreven in jouw cao. In de praktijk betekent dit dat je ontslag neemt en dat jouw arbeidsovereenkomst dus eindigt. Hierdoor kom je niet meer in aanmerking voor een Werkloosheidsuitkering.

Wat is de aanvraagtermijn van de RVU?

Meestal is de aanvraagtermijn voor de RVU minimaal 3 maanden. Is dit het geval? Dan kan het 3 maanden duren voordat de RVU-regeling voor jou kan starten. In bijzondere gevallen mag jouw werkgever hiervan afwijken.

Ben je geholpen met dit blog?

Gerelateerde categorieën:Pensioen
Wij doen ons best om correcte en actuele informatie te geven. Ondanks constante zorg en aandacht is het mogelijk dat informatie die wordt gepubliceerd onvolledig of onjuist is. Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor onjuiste of onvolledige informatie of voor een verkeerd gebruik of verkeerde interpretatie van de informatie in de blogs.

Vragen die anderen ook hebben

Dit is mogelijk ook interessant voor je

Over Kandoor

Nieuwsbrief met handige financiële tips ontvangen?

Kandoor beantwoordt 1.5 miljoen vragen per jaar

Meer dan 1.5 miljoen vragen per jaar

Gebruikers beoordelen Kandoor met een 8,9

Beoordeeld met een 8,9

Alle onderwerpen

Meer handige links

Over ons

Over onze vrijwilligersDit doet KandoorContact

Nieuwsbrief met handige financiële tips ontvangen?

© 2016-2024 APG DWS en Fondsenbedrijf N.V.