Navigatie overslaan

Kind krijgen: 12 dingen om te regelen

Foto van auteur Eva de Jong door Eva de Jong||17.728 x gelezen

Als je een kind krijgt, komt er veel informatie op je af. Heel veel wordt anders, ook hoe je je financiën indeelt. Maar geen zorgen! Hieronder vind je een overzicht van 12 zaken die moet regelen. Voor jezelf, je partner en je kindje. Overzichtelijk!

kind krijgen - vrouw knuffelt baby
Foto door Kristina Paukshtite (Pexels)

Tijdens de zwangerschap: wat moet ik regelen voor mijn kind?

Je kindje zit nu nog veilig in de buik. Bij jou of je partner. Dit is het moment om zoveel mogelijk te regelen, dan hoef je daar op een later moment niet meer aan te denken. Je kan aan het begin overspoeld worden door alle dingen die moeten worden geregeld. Praat met je partner en verdeel de taken goed. Ben je alleenstaande ouder? Dan is er misschien iemand in je omgeving met wie je samen dingen kan regelen.

Wat kost een kind?

1. Kinderopvang

Het lijkt vroeg om kinderopvang te regelen als je kind nog niet eens geboren is, maar toch is het verstandig. De wachtlijsten zijn meestal lang en het is niet fijn in de problemen te komen als jij weer aan het werk gaat. Ga daarom nog tijdens de zwangerschap op zoek. Maak een lijst wat jij en je partner belangrijk vinden bij de kinderopvang en ga op verschillende locaties kijken. Zo ontdek je wat jij prettig vindt.

De kosten van de kinderopvang hangen van veel voorwaarden af: hoeveel uur je er gebruik van maakt, hoeveel jij en je partner verdienen, hoeveel uur jullie werken en het uurtarief van opvang. Dit bepaalt ook op hoeveel kinderopvangtoeslag je recht hebt. Voor de exacte berekening van de kosten kun je vaak terecht bij de kinderopvang, voor een globale inschatting kun je terecht bij deze online rekentool.

2. Kraamzorg

Na de geboorte heb je recht op maximaal tachtig uur kraamzorg. Hoeveel uur jij krijgt, wordt bepaald tijdens de intake met de kraamhulp. Dit kan na de bevalling nog aangepast worden als dat nodig is.Kraamzorg valt onder de basisvergoeding van je zorgverzekering. Toch betaal je per uur dat je er gebruik van maakt een eigen risico van € 4,80 (tarief 2023). Als je aanvullend bent verzekerd, krijg je die eigen bijdrage volledig of gedeeltelijk vergoed. Dus controleer je verzekeringspolis en stap eventueel over als je volgend jaar pas bevalt. Hierover vind je meer onder het kopje ‘zorgverzekering’.

3. Geboortekaartje

Je bent natuurlijk ontzettend trots dat er een nieuw mensje aankomt. En dat goede nieuws wil je delen met de wereld! Vanaf ongeveer de 24e week is het slim om te gaan kijken naar geboortekaartjes. Wat voor tekst wil je erop? Welke kleuren en lettertypen? En heb je alle adressen al? Je kunt een geboortekaartje laten maken, kiezen uit een 'standaard kaart' of je ontwerpt 'm zelf. Je krijgt veel keuzes te verwerken: wat voor papier wil je? Wil je mat of gouden letters? Groot of klein? Sluitstickers of niet? Opties te over. Laat je vooral niet helemaal gek maken.

De kosten lopen dus heel erg uiteen: hoe bijzonder wil je het kaartje hebben? En aan hoeveel adressen stuur je er één? De kaartjes kosten ergens tussen de €1,50 en €3,- per stuk. Een postzegel kost €1,01 (2023). Bij 100 kaartjes ben je dus in elk geval zo’n € 250,- kwijt.

Wist je dat.. je vaak gratis of voor weinig geld een proefdruk thuisgestuurd krijgt?

4. Testen

Je wilt er uiteraard niet aan denken, maar helaas worden niet alle baby’s gezond geboren. Om zoveel mogelijk risico’s uit te sluiten, kun je testen voor de geboorte laten uitvoeren. Jouw verloskundigenpraktijk zal je hierover ook informeren rond de 12 weken.

Er zijn verschillende controles en testen die bij elke zwangerschap kunnen worden gedaan, denk aan echo's en een vruchtwaterpunctie. Sommige testen zijn risicovoller dan anderen. De NIPT brengt geen risico's met zich mee: er wordt bij jou bloed afgenomen dat wordt onderzocht. Deze standaard onderzoeken wordt vergoed door je zorgverzekering.

Goed om te weten: in Nederland is het gebruikelijk dat er echo's worden gemaakt en je krijgt de opties aangeboden voor sommige tests. Maar geen van deze testen is verplicht! Ook bieden de testen nooit 100% zekerheid.

Tijdens de zwangerschap:

wat moet je regelen?

Alles wat je nu voor elkaar hebt, scheelt je tijd en eventuele stress als je kindje er eenmaal is. Probeer daarom zoveel mogelijk voor te bereiden en uit te zoeken voor de bevalling.

5. Zorgverzekering

Eén keer per jaar kun je van zorgverzekering veranderen. Ben jij zwanger en stap je over van verzekeraar? Verdiep je dan in andere of aanvullende verzekeringen die bijvoorbeeld kraamzorg, een poliklinische bevalling, fysiotherapeut of een lactatiedeskundige dekken. Bekijk wat de extra kosten van de verzekering zijn en houd die naast de kosten van wat vergoed wordt. Want soms ben je duurder uit met een uitgebreide verzekering en gedekte kosten, dan wanneer je minder uitgebreid verzekerd bent en een deel zelf betaalt.

Kun jij niet overstappen tijdens je zwangerschap? Onderzoek dan of je je bij jouw zorgverzekering kunt bijverzekeren. Bij sommige zorgverzekeringen is dit mogelijk als je zwanger bent. Neem contact op met je zorgverzekering en kijk wat zij voor jou kunnen doen.

6. Professionele voorbereiding als je zwanger bent

Zeker als dit je eerste kindje is, zullen er een boel ‘eerste keren’ zijn. En waarom zou je het wiel uitvinden als er mensen zijn die hun beroep ervan hebben gemaakt en veel ervaring hebben? Er zijn een boel cursussen, trainingen, coaches en groepen om je te helpen. Zoek uit wat jij belangrijk vindt en wat voor jou het beste werkt.

Wist je dat... als je conditie goed blijft tijdens de zwangerschap, je veel sneller herstelt?

Als startpunt staat hieronder een lijst met cursussen die je kunt volgen of deskundigen die je kunt bezoeken met een indicatie van de kosten. Bekijk ook je verzekering om te checken of een en ander vergoed wordt. Let op: deze lijst is verre van compleet.

  • Diëtist: misschien eet je voor twee of misschien kunt je juist niets binnenhouden. Samen met een diëtist kijk je hoe je via eten gezond blijft. De eerste drie uur worden vergoed uit je basisverzekering. Daarna kun je uitgaan van ongeveer €70,- per uur. Er zijn al consulten van een kwartier (en dus een kwart van het uurtarief).
  • Bevallingscursus: wat kun je verwachten tijdens de zwangerschap en bevalling? Een privécursus voor jou en je partner kost rond de €300,-. Als je met je partner een groepscursus volgt, liggen de kosten rond de €100,-. Veel vrouwen doen een bevallingscursus rond de 30 weken, maar het is slim om je tijdig in te schrijven, omdat populaire cursussen vaak sneller vol zijn.
  • Zwangerschapsgym/-yoga/-zwemmen: je lijf verandert en bewegen wordt lastiger. Daarom zijn er deze vormen van sport, special gericht op de zwangere. Losse lessen kosten maximaal rond de €15,- per uur. Op deze manier kun je een proefles doen en kijken wat het beste bij je past. Besluit je meerdere lessen te volgen, dan zijn de kosten voor een cursus tussen de €100,- en €150,- voor 10 lessen. Sommige klassen bieden ook de mogelijkheid dat je partner meegaat.
  • Mindfulness: heb je angst voor de bevalling? Dan kan een cursus mindfulness helpen. Online kun je de training al volgen voor €50,-. De prijzen van een live-cursus liggen tussen de €120,- en €500,-, afhankelijk van hoeveel bijeenkomsten er zijn en of je partner al dan niet mag aansluiten.
  • Ga je wel of geen borstvoeding geven? Misschien weet je het nog niet. Voor de vrouwen die zich hier meer in willen verdiepen ,kunnen tijdens de zwangerschap een (online) workshop /informatiesessie volgen. Verschillende lactatiedeskundigen bieden dit soort informatiesessies aan. Vaak vind je hier meer informatie over bij je verloskundigenpraktijk.

Tip! Een groep vrouwen die gaan bevallen in dezelfde periode als jij, kunnen veel steun bieden tijdens de newborn-fase. Daar zijn diverse -vaak locale- initiatieven voor. Je kunt bij de JGZ (het Consultatiebureau) bij jou in de gemeente informeren of er mama-groepen zijn. Of kijk online bij bijvoorbeeld Ouders van Betekenis, Buurtmamas, Studerende Moeders of het Mama Café.

7. Voorbereiding als partner

Tijdens zwangerschap gaat de aandacht meestal naar de moeder, maar als partner kom je ook in een compleet nieuwe wereld terecht. Misschien heb je je lang verheugd op dit moment of misschien merk je dat je nog aan het idee moet wennen. En misschien voelt het ook wel heel anders nu het eenmaal zo ver is. Dat is allemaal volkomen normaal. De zwangerschap is een goed moment om je voor te bereiden op de komst van je kind. En jij kunt daar een geweldige rol in spelen!

Natuurlijk kun je met je partner mee op bevallingscursus gaan, en wellicht vindt je vrouw dat ook heel prettig. Er zijn verschillende soorten cursussen, waarbij ook de partner goed wordt meegenomen. Daarnaast zijn er hartstikke veel boeken over het ouderschap, vaderschap en de bevalling, maar ook youtubevideo's en podcasts. Maar de beste bron is misschien wel: andere vaders of partners. Zij hebben vaak de beste tips hoe je omgaat met dingen die je totaal niet kent.

Tip voor de partner: Je vrouw maakt iets heel groots mee. Niet alleen krijgen jullie een kindje, ook zij verandert en dat is te merken! Geef haar de ruimte en incasseer wat meer. Bedenk maar dat het de hormonen zijn, en zij het ook niet makkelijk heeft.

Naast de emotionele voorbereiding, moeten er ook fysieke taken worden uitgevoerd om jullie leefomgeving baby-proof te maken. De perfecte taak voor de toekomstige vader! Denk aan taken, zoals:

  • Een veilige slaapplek creëren: krijgt het kindje een eigen kamer of slaap hij / zij bij jullie op de kamer? Waarvoor jullie ook kiezen, dit moet klaar zijn voordat de baby komt. Hier lees je wat een kind kost.
  • Het huis baby-proof maken: op een gegeven moment gaat jullie kindje rondstruinen in huis en sommige ouders kiezen ervoor om gevaarlijke items, zoals scherpe voorwerpen en giftige stoffen, buiten bereik van het kind te plaatsen. Je kan ook de stopcontacten en kastdeurtjes beveiligen. Je kan (met je partner) bepalen of je dat wil.
  • Zorg voor vervoer: als jullie een auto hebben, zorg er dan voor dat het autostoeltje van de baby correct is geïnstalleerd en dat je weet hoe je het op de juiste manier kunt gebruiken

Probeer betrokken te zijn bij de zwangerschap en vraag regelmatig aan je partner of je ergens bij kan helpen. Je kan mee naar afspraken met de verloskundige. Dat is fijn voor je partner, maar ook voor jou: je kan al je vragen stellen aan de verloskundige. Zo heb je echt het idee dat je het samen doet.
Het creëren van een hechte band tijdens de zwangerschap legt een sterke basis voor jullie toekomst als gezin.

8. Baby erkennen?

Zijn jullie getrouwd of hebben jullie een geregistreerd partnerschap? Dan zijn jullie op het moment van de geboorte beiden automatisch ouder van de baby. Is dit niet het geval? Dan moeten jullie voor de geboorte besluiten wat jullie willen doen. Nog voor de bevalling trouwen of een geregistreerd partnerschap aangaan is een optie. Maar jullie kunnen er ook voor kiezen het (ongeboren) kind te erkennen.

Bij een bruiloft of geregistreerd partnerschap is alles mogelijk qua kosten. Van gratis tot zo hoog als je maar kunt bedenken. Kiezen jullie ervoor het kind je erkennen, dan ben je gratis uit. De andere ouder kan het kind tijdens de zwangerschap, op het moment dat aangifte wordt gedaan van de geboorte en zelfs daarna nog erkennen.

Let wel op: op het moment dat je je kind pas erkent ná de geboorte, is de vader of andere moeder daarvoor officieel niets van de baby. Mocht er iets misgaan met de ouder die het kindje baart, dan heeft de partner geen recht het kind bij zich te houden.

9. Alle kosten van een zwangerschap

Wil je meer weten over de kosten van de kraamzorg, het inrichten van een babykamer, positiekleding of zwangerschapscursussen? Lees dan ook ons blog In verwachting: wat kost een zwangerschap.

Na de geboorte: regelen voor je kind

Van harte gefeliciteerd met de geboorte van je prachtige kind! Een hele nieuwe fase breekt aan. Met nog een paar nieuwe zaken die je moet regelen.

10. Geboorteaangifte

Binnen drie dagen na de geboorte van je kindje, moet je aangifte van de geboorte. Dit is gratis. Je moet aangifte doen in de gemeente waar je baby’tje geboren is. Ben je de partner? Dan geef jij de geboorte waarschijnlijk door. Ben je alleenstaande ouder, dan kan de aangifte gedaan worden door iemand anders die bij de geboorte was. Lees alle regels rondom aangifte op de site van de Rijksoverheid.

11. Verzekeringen

Binnen vier maanden na de geboorte moet je je baby meeverzekeren bij de zorgverzekering van jou of je partner. Meestal is een telefoontje voldoende om je kind hiervoor aan te melden. Kies ervoor om je kind je verzekeren bij de ouder die het meest compleet verzekerd is. Je kindje heeft namelijk recht op dezelfde vergoedingen. Lees ook ons blog over zorgverzekering en je kindje.

Naast de zorgverzekering is het ook slim om te kijken naar een WA-verzekering (wettelijke aansprakelijkheid). Met deze verzekering ben je met een paar euro per maand verzekerd voor schade die jij of je kindje maakt bij een ander. Als newborn zal het wel meevallen, maar zodra de kleine gaat lopen, zit een ongeluk in een klein hoekje. Met een gezinsdekking is alle eventuele schade die je kind veroorzaakt gedekt. Een WA-verzekering kun je vaak afsluiten op dezelfde plek als je reisverzekering, inboedelverzekering of woonverzekering.

Sowieso is de geboorte van je kindje een goed moment om alle verzekeringen tegen het licht te houden. Heb je nog wel werelddekking nodig bij je reisverzekering? Is je inboedelverzekering nog wel dekkend nu je net een babykamer hebt ingericht? En dekt je autoverzekering de schade voor inzittenden?

Na de geboorte: wat moet je regelen?

Er komt veel op jullie af. Niet alleen is er een nieuw mensje, jullie zijn ineens ouders. Wat zijn belangrijke onderwerpen om je in te verdiepen?

12. Ouderschapsverlof

Ouderschapsverlof betekent dat je vrij mag nemen om bij je kindje te zijn. Dit verlof geldt voor beide ouders die in loondienst werken en kun je aanvragen tot je kindje acht jaar is. De regels voor ouderschapsverlof zijn de laatste jaren nogal aangepast. Je krijgt bijvoorbeeld per 1 augustus 2022 het eerste jaar doorbetaald. Lees ons blog over het ouderschapsverlof. Hier staat alles over de voor- en nadelen, een berekening waar je recht op hebt en hoe je het aanvraagt. Ben je zzp’er? Lees dan ons blog over zwangerschapsverlof en zzp.

Welke verlofrechten heb je bij zwangerschap?

13. Vaderschapsverlof

Ben je partner van een kersverse moeder? Dan heb je na de geboorte van jullie kindje recht op verlof. Dit wordt door de meeste mensen vaderschapsverlof genoemd. Wat is vaderschapsverlof, waar heb je als partner recht op en hoe gaat het in zijn werk? In dit blog lees je alle praktische antwoorden over dit verlof voor aanstaande ouders. 

14. Ongeval of overlijden

Je wilt er uiteraard niet aan denken, maar het kan iedereen overkomen: je partner wordt ziek en kan niet meer voor het inkomen zorgen, met alle gevolgen van dien. Of jij of je partner overlijdt en de ander blijft alleen met jullie kindje achter.

Hoewel het nare onderwerpen zijn, is het tóch belangrijk hier even bij stil te staan. Heb je dit met je partner besproken en iets geregeld? Dan geeft dit waarschijnlijk veel rust.Want als iemand iets overkomt, is zorgen over of je het eten voor je kindje nog wel kunt betalen wel het laatste waar je op zit te wachten. Lees daarom ons blog over wat je eigenlijk moet regelen voor je 40e.

Ben je zzp'er? Dan heb je een aantal keuzes om je te verzekeren voor als je arbeidsongeschikt wordt. Lees ons blog over Zzp-keuze: verzekering of broodfonds?

Wij kunnen helpen

Hoewel dit al een hele berg informatie is, is de geboorte van je kindje pas het begin van een hoop zaken die je moet regelen met een extra gezinslid. Gelukkig kan Kandoor je helpen. Zoals met het blog "Wat zijn de financiële gevolgen als ik minder ga werken?", maar ook met informatie over het kindgebonden budget of kinderbijslag.

Ben je geholpen met dit blog?

Gerelateerde categorieën:RelatiesFinanciële onafhankelijkheid
Wij doen ons best om correcte en actuele informatie te geven. Ondanks constante zorg en aandacht is het mogelijk dat informatie die wordt gepubliceerd onvolledig of onjuist is. Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor onjuiste of onvolledige informatie of voor een verkeerd gebruik of verkeerde interpretatie van de informatie in de blogs.

Vragen die anderen ook hebben

Dit is mogelijk ook interessant voor je

Over Kandoor

Nieuwsbrief met handige financiële tips ontvangen?

Kandoor beantwoordt 1.5 miljoen vragen per jaar

Meer dan 1.5 miljoen vragen per jaar

Gebruikers beoordelen Kandoor met een 8,9

Beoordeeld met een 8,9

Alle onderwerpen

Meer handige links

Over ons

Over onze vrijwilligersDit doet KandoorContact

Nieuwsbrief met handige financiële tips ontvangen?

© 2016-2024 APG DWS en Fondsenbedrijf N.V.