Navigatie overslaan

Kindgebonden budget: 10 vragen beantwoord

Foto van auteur Danielle van de Vlag door Danielle van de Vlag||8.375 x gelezen

Als je ze hebt, dan weet je het: kinderen zijn niet goedkoop. Gelukkig komt de overheid je tegemoet met het kindgebonden budget (kgb). Dit budget is geld van de overheid dat je ontvangt als je als ouder onder een bepaald inkomen zit. Dat is mooi! Maar wanneer heb je er recht op? En hoeveel krijg je dan? Hier lees je 10 antwoorden.

kindgebonden budget - kinderhanden spelen met klei
Foto door Alexander Grey (Pexels)

1. Kindgebonden budget: wat is het?

Natuurlijk hebben we het er allemaal voor over, maar een steun in de kosten is zeker welkom. Het kindgebonden budget is een bedrag dat je krijgt om je te helpen als je kinderen hebt en een iets lager inkomen. Kindgebonden budget ontvang je naast de kinderbijslag en is een bedrag dat wordt betaald uit de overheid.

2. Wanneer heb je recht?

Je hebt recht op kindgebonden budget als je ook deze punten kunt afvinken:

 • Je hebt een Nederlandse nationaliteit of bent in het bezit van een geldige verblijfsvergunning.
 • Je hebt 1 of meer kinderen die jonger zijn dan 18 jaar.
 • Je ontvangt kinderbijslag van de Sociale Verzekeringsbank (SVB).
 • Je totale verzamelinkomen is niet te hoog. Hoe hoog je inkomen mag zijn, hangt af van de samenstelling van jouw gezin.
 • Je vermogen is niet te hoog. In 2024 is dat: € 140.213 als alleenstaande en € 177.301 als gezamenlijk vermogen. (in 2023 was dat: € 127.582 als alleenstaande en € 161.329 als gezamenlijk vermogen).

Maak eenvoudig een proefberekening om te zien of je recht hebt op kindgebonden budget en hoeveel je dan ontvangt.

3. Recht op toeslagen

Met een lager inkomen heb je mogelijk ook recht op toeslagen zoals zorgtoeslag of huurtoeslag. Het kan zijn dat het inkomen van jouw partner, of iemand met wie je samenwoont, invloed heeft op de hoogte van jouw toeslagen. Als dit zo is, heb je een ’toeslagpartner’.

Bepaal eenvoudig of je een toeslagpartner hebt

4. Aanvragen is niet nodig. Hoe werkt het dan wel?

Dit budget hoef je niet zelf aan te vragen. Je krijgt vanzelf bericht als je er recht op hebt. Krijg je geen bericht en denk je dat je er wel recht op hebt? Vraag het dan zelf aan via Mijn toeslagen van de Belastingdienst.

5. Hoeveel geld ontvang je in 2024?

Het kindgebonden budget stijgt vanaf 1 januari 2024 flink. Voor het eerste kind wordt het verhoogd met maximaal € 750 per jaar. Voor het tweede kind gaat het om maximaal € 883 extra per jaar. Heb je meer dan twee kinderen? Dan ontvang je € 883 per extra kind.

Voor 13- tot 15-jarigen krijgen ouders een extra verhoging van € 694 en voor 16- en 17-jarigen een verhoging van € 924. Alleenstaande ouders ontvangen een extra bedrag van € 3.480. Op welk bedrag jij recht hebt, hangt af van jouw persoonlijke situatie.

Verdiende je afgelopen jaar nét teveel om kindgebonden budget te ontvangen? Dan is er goed nieuws: de inkomensgrens gaat omhoog en dit betekent dat meer mensen recht hebben op kindgebonden budget. Zeker de moeite waard om een proefberekening te maken.

Je kan hier een proefberekening maken om te zien hoeveel jij ontvangt vanaf 2024.

Kindgebonden budget 2023

We kunnen niet precies zeggen hoeveel geld je krijgt. De hoogte van het kindgebonden budget is afhankelijk van:

 • het gezamenlijke inkomen van jou en je eventuele toeslagpartner;
 • het aantal kinderen;
 • en de leeftijd van de kinderen.

Wil je weten hoeveel jij mogelijk kunt krijgen? Je kunt op Mijn toeslagen een makkelijke proefberekening maken om te zien of je kindgebonden budget krijgt en hoeveel je ontvangt.

Word je kind 12 of 16 jaar? Dan krijg je automatisch meer uitbetaald. Dit extra bedrag is een tegemoetkoming in de schoolkosten. De verhoging gaat in na de maand waarin je kind 12 of 16 jaar is geworden. De verhoging is wel afhankelijk van de hoogte van het gezamenlijke inkomen van jou en je eventuele toeslagpartner. Je ontvangt automatisch de extra toeslag, hier hoef je niets voor te doen.

Het bedrag dat ouders ontvangen voor het eerste kind, tweede kind en het extra bedrag voor alleenstaande ouders worden in 2023 verhoogd met € 356 per jaar. Het maximale bedrag dat ouders ontvangen vanaf het derde kind wordt verhoogd met € 468 per jaar.

6. Wat is het verschil tussen kindgebonden budget en kinderbijslag?

Zowel kinderbijslag als kindgebonden budget (kgb) is geld dat je krijgt om te helpen bij de kosten die kinderen met zich meebrengen.

Kinderbijslag krijg je altijd als je kinderen hebt onder de 18 jaar en je verzekerd bent voor kinderbijslag. Je ontvangt kinderbijslag 4 keer per jaar, per kwartaal om precies te zijn. Je ontvangt kinderbijslag van de Sociale Verzekeringsbank (SVB).

Kindgebonden budget krijg je alleen als je een lager inkomen hebt. Een extra bijdrage dus. Kindgebonden budget wordt maandelijks betaald door de Belastingdienst.

7. Heb je ook recht op kindgebonden budget als je een kind hebt geadopteerd?

Het maakt voor het kgb niet uit of je kind je eigen kind is, een stiefkind, of een pleeg- of adoptiekind. Om kindgebonden budget te ontvangen, hoeft je kind zelfs niet bij je te wonen.

8. Hoe werkt het als je gescheiden bent en co-ouderschap hebt?

Ben je alleenstaande ouder? Dan heb je recht op een hoger bedrag dan gezinnen met 2 ouders. Dit extra bedrag is een extra tegemoetkoming in het levensonderhoud. Alleenstaande ouders kregen bijvoorbeeld in 2022 maximaal € 3.285 euro extra voor een heel jaar aan kgb uitbetaald. Dit wordt de alleenstaande-ouderkop genoemd. Dit bedrag is onafhankelijk van het aantal kinderen.

Wanneer ben je co-ouder?

 • Je kind woont ten minste 3 hele dagen per week bij je én ten minste 3 hele dagen per week bij je ex.
 • Je kind woont om en om 1 week bij jou en 1 week bij je ex.

9. Wanneer wordt het kindgebonden budget uitbetaald?

Kindgebonden budget ontvang je maandelijks. Het wordt elke maand automatisch uitbetaald op de 20e van de maand. Als de 20e in het weekend valt, wordt het op de maandag uitbetaald.

10. Kun je het met terugwerkende kracht krijgen over 2023, 2022 of 2021?

Je kunt toeslagen van de belastingdienst aanvragen tot 1 september van het jaar erna. Dus het kindgebonden budget over 2023 kun je aanvragen tot 1 september 2024. Ook kijkt de belastingdienst of ze wel de juiste gegevens hebben gehad. Als blijkt uit de belastinggegevens dat je te weinig budget hebt ontvangen, dan krijg je het budget alsnog nabetaald.

11. Wanneer stopt de betaling van het kgb?

De betaling stopt als je teveel verdient (samen met je toeslagpartner). Of als je kind 18 jaar wordt. Zijn er tussentijdse veranderingen in inkomens? Dan is het heel slim om tussentijds zelf deze gegevens door te geven aan de Belastingdienst. Doe je dit niet? Dan ontvang je misschien wel geld waar je geen recht (meer) op hebt. Dat is zonde, want dat moet je dan weer terugbetalen.

Ben je geholpen met dit blog?

Gerelateerde categorieën:Relaties
Wij doen ons best om correcte en actuele informatie te geven. Ondanks constante zorg en aandacht is het mogelijk dat informatie die wordt gepubliceerd onvolledig of onjuist is. Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor onjuiste of onvolledige informatie of voor een verkeerd gebruik of verkeerde interpretatie van de informatie in de blogs.

Vragen die anderen ook hebben

Dit is mogelijk ook interessant voor je

Over Kandoor

Nieuwsbrief met handige financiële tips ontvangen?

Kandoor beantwoordt 1.5 miljoen vragen per jaar

Meer dan 1.5 miljoen vragen per jaar

Gebruikers beoordelen Kandoor met een 8,9

Beoordeeld met een 8,9

Alle onderwerpen

Meer handige links

Over ons

Over onze vrijwilligersDit doet KandoorContact

Nieuwsbrief met handige financiële tips ontvangen?

© 2016-2024 APG DWS en Fondsenbedrijf N.V.