Navigatie overslaan

Wat is belasting middelen? Antwoord op de 5 belangrijkste vragen

Kandoor logo door Kandoor||629 x gelezen

Belasting middelen: het betekent dat je 3 jaar aan belastingaangiftes 'uitsmeert' over die 3 jaar. Het kan zijn dat je met middelen geld terugkrijgt van de Belastingdienst. Het is slim om naar middelen te kijken als je inkomen in de afgelopen 3 jaar erg wisselt. Bijvoorbeeld als je het ene jaar fulltime werkte en het jaar erna parttime, waardoor je inkomen ineens veel lager is dan het jaar ervoor. Middelen is dus een mogelijkheid bij je aangifte inkomstenbelasting. Let wel op: middelen wordt afgeschaft. Dit betekent dat de jaren 2022 - 2023 - 2024 de laatste jaren zijn waarover je kunt middelen.

In dit blog lees je de 5 belangrijkste antwoorden over middelen van je belastingaangifte! 

middelen - jonge man achter laptop buiten
Foto door Buro Millenial (Pexels)

1. Wat is belastingmiddeling?

Het kan gebeuren dat je meerdere jaren een sterk wisselend inkomen hebt gehad. Dan heb je soms heel veel belasting moeten betalen, en soms veel minder. Door gebruik te maken van belastingmiddeling, wordt het inkomen gemiddeld over een periode van 3 aaneengesloten kalenderjaren. Zoals bijvoorbeeld 2019, 2020 en 2021. Een voorbeeld zie je hieronder. Hierdoor kan het zijn dat je uiteindelijk minder belasting hoeft te betalen, en dus geld terug krijgt.

2. Voor wie is belastingmiddeling bedoeld?

Belastingmiddeling is bedoeld voor mensen die in 3 jaar achter elkaar sterk wisselende inkomsten hebben gehad.

Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn als je:

• inkomsten hebt uit een eigen onderneming die sommige jaren heel hoog zijn, en andere jaren heel laag

• in de ene periode fulltime werkte en in de andere periode parttime.

• een periode zonder werk zat

• bent gaan studeren of een sabbatical hebt genomen

• een andere situatie hebt, die heeft gezorgd voor een sterk wisselend inkomen

Goed om te weten: Met belastingmiddeling moet je minimaal € 545,- belasting terug kunnen krijgen. Dit is de belastingdrempel. Daaronder kan je geen belasting terugvragen met belastingmiddeling.

Voorbeeld:

Marieke heeft in 2019 een goede baan bij een marketingbedrijf en verdient € 70.000 per jaar.Na een sabbatical in 2020 komt ze tot de conclusie dat ze meer tijd voor zichzelf en haar gezin wil hebben en stopt met werken. Dat jaar heeft ze geen inkomen. Ze besluit in 2021 te solliciteren op een andere baan, waarbij ze minder gaat werken. Haar inkomen komt dat jaar uit op € 50.000,-Door belastingmiddeling toe te passen over de periode 2019 t/m 2021 krijgt ze € 1.458,- terug van de belastingdienst.

middelen - voorbeeld van belastingmiddeling over 3 jaar
Foto door Kandoor

3. In welke situaties kan middelen voordelig zijn?

• Middeling geldt alleen voor inkomen uit werk en woning (Box 1);

• Er moet over een periode van 3 aaneengesloten jaren gemiddeld worden;

• Je moet over alle 3 de jaren een belastingaanslag hebben gekregen en deze moeten definitief zijn;

• De eerste € 545 krijg je niet terug; pas als het verschil groter is dan € 545 krijg je een teruggave (zie ook het voorbeeld);

• Het laatste gekozen jaar mag, grofweg en onder voorwaarden, niet langer dan 36 maanden geleden zijn.

4. Hoe weet ik of middelen iets voor mij is?

Je kunt makkelijk zien of belastingmiddeling voor jou voordelig is. Er bestaat een rekentool die dit voor je uitzoekt. Voor deze rekentool heb je je bruto inkomen over meerdere jaren nodig. Je bruto inkomen kan je terugvinden op je jaaropgave van je werkgever, of in de eerdere belastingaangiften. Als je minimaal het bruto inkomen over de jaren 2019, 2020, 2021 hebt, kan via deze tool van berekenhet een inschatting maken. Zodat je weet hoeveel geld belastingmiddeling jou kan opleveren.

5. Wanneer doe je de aangifte voor middeling?

Middeling gebeurt altijd achteraf: als je inkomen over al die jaren bekend is. Dus de aangifte die je in 2023 doet, gaat over 2022. En je kunt dus nu bekijken of middelen voor jou interessant is over de jaren '2020, 2021 en 2022'. Je kunt tot 36 maanden (3 jaar) na het laatste jaar kiezen voor middelen. Dus in 2023 kun je kijken of middeling nog interessant is over bijvoorbeeld 2018, 2019 en 2020. Uiteraard moet je rekening houden met de regels van de Belastingdienst over middelen.

Ben je geholpen met dit blog?

Gerelateerde categorieën:Belasting
Wij doen ons best om correcte en actuele informatie te geven. Ondanks constante zorg en aandacht is het mogelijk dat informatie die wordt gepubliceerd onvolledig of onjuist is. Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor onjuiste of onvolledige informatie of voor een verkeerd gebruik of verkeerde interpretatie van de informatie in de blogs.

Vragen die anderen ook hebben

Dit is mogelijk ook interessant voor je

Over Kandoor

Nieuwsbrief met handige financiële tips ontvangen?

Kandoor beantwoordt 1.5 miljoen vragen per jaar

Meer dan 1.5 miljoen vragen per jaar

Gebruikers beoordelen Kandoor met een 8,9

Beoordeeld met een 8,9

Alle onderwerpen

Meer handige links

Over ons

Over onze vrijwilligersDit doet KandoorContact

Nieuwsbrief met handige financiële tips ontvangen?

© 2016-2024 APG DWS en Fondsenbedrijf N.V.