Navigatie overslaan

Woning verduurzamen, alle subsidies waar jij over moet weten!

Foto van auteur Eva de Jong door Eva de Jong||414 x gelezen

Steeds meer mensen kiezen voor het verduurzamen van hun huis en dit is ook helemaal in lijn met de duurzaamheidsdoelstellingen van de overheid. Maar in veel gevallen levert verduurzamen extra kosten op. Toch zijn er subsidies waar je voor in aanmerking kunt komen als je je huis wilt gaan verduurzamen. Elk jaar gelden er weer nieuwe subsidieregels als je je woning wilt verduurzamen.

woning verduurzamen - man legt zonnepanelen
Foto door Gustavo Fring (Pexels)

Onder verduurzamingsmaatregelen worden isolatie gerekend (vloer-, dak-, spouwmuurisolatie of HR++glas) en ook de aanschaf van een warmtepomp of een hybride warmtepomp. Daarnaast zijn er naast algemene, landelijke subsidies ook nog lokale subsidies waar je voor in aanmerking kunt komen. In dit blog vertellen we je hoe het zit met het verduurzamen van je huis in 2024 en lichten we een aantal subsidies toe.

Subsidie isolatie woning 2024 (ISDE)

Net als voorgaande jaren, kan je als huiseigenaar ook in 2024 een subsidie krijgen voor de isolatie van woningen. Dit heet Investeringssubsidie Duurzame Energie, of de ISDE. Goed nieuws: vanaf 2024 komen meer mensen in aanmerking voor deze subsidie.

De aanvraag hiervoor kun je indienen op de website van Rijksdienst voor Ondernemend Nederland. Je hebt 24 maanden de tijd om je subsidieaanvraag te doen nadat je de verbetering hebt aangebracht. Hoeveel subsidie je krijgt hangt af van het oppervlak dat je isoleert.

Op de site van het RVO vind je alle informatie en een handig stappenplan.

Het gaat bij de subsidie om de volgende soorten woningisolatie:

  • Dakisolatie
  • Gevelisolatie
  • Spouwmuurisolatie
  • Vloer- of bodemisolatie
  • HR++ (isolatieglas) of triple-glas (triple-glas moet in dat geval gecombineerd zijn met een isolerend kozijn).

Als je meerdere zaken laat uitvoeren, bijvoorbeeld dakisolatie en gevelisolatie, dan verdubbelt je subsidiebedrag. Dit geldt ook als je een isolatiemaatregel combineert met de installatie van een warmtepomp, zonneboiler of aansluiting op een warmtenet.

Extra subsidie als je gebruik maakt van milieuvriendelijk isolatiemateriaal

Je krijgt een bonus subsidie als je kiest voor ‘biobased’ isolatiemateriaal. Dit materiaal is duurzaam, wordt milieuvriendelijk geproduceerd en zijn makkelijker af te breken. Voorbeelden van biobased isolatiemateriaal, zijn vezelhennep en vlas.

Toegankelijker voor monumenten

Vanaf 1 januari 2024 wordt het makkelijker om een subsidie te ontvangen voor momumenten. Dit was de afgelopen jaren lastiger, omdat het de richtlijnen vaak niet toepasbaar zijn op momumenten. Er zijn bijvoorbeeld vaak geen spouwmuren. De regels rondom glas-in-loodramen zijn ook aangepast. Hier lees je meer en vraag je de subsidie aan.

Andere subsidies die vallen onder ISDE

Subsidie zonneboiler

Je kan vanuit de ISDE ook in 2024 een subsidie krijgen voor de aanschaf van een zonneboiler. De subsidies zijn voor 2024 wel lager geworden. Je kunt de subsidie aanvragen per 24 januari 2024. Dit geldt voor zonneboilers die op of na 1 januari 2024 zijn geïnstalleerd. Heb je je zonneboiler voor 1 januari 2024 geïnstalleerd? Dan geldt het bedrag van 2023. 

Er zijn wel een aantal voorwaarden waaraan je moet voldoen. Bijvoorbeeld dat de installatie door een bedrijf gedaan moet worden en dat de boiler na 13 juni 2020 geïnstalleerd is. Op de website van het RVO, vind je een stappenplan om de subsidie aan te vragen, lees je om welke bedragen het precies gaat, welke apparaten aan de eisen voldoen en aan welke voorwaarden je verder nog moet voldoen.

Subsidie warmtepomp

Een andere subsidie die ook onder de ISDE valt, is een subsidie voor een warmtepomp. Ook deze is aan te vragen in 2024 als je eigenaar bent van een koopwoning die je hoofdverblijf is, of gaat worden na een renovatie. 

In 2024 moet een warmtepomp minimaal energielabel A++ hebben. Is het energielabel lager? Dan heb je vanaf 2024 geen recht meer op subsidie. Heb je een warmtepomp met energielabel A+ in 2023 gekocht? Dan kom je toch in aanmerking voor een subsidie als je deze in 2024 nog installeert.

In 2024 krijg je minimaal € 500,- aan subsidie voor een (hybride) warmtepomp.

Er is een aantal voorwaarden waaraan je moet voldoen om in aanmerking te komen voor subsidie op een warmtepomp. Zo moet de warmtepomp nieuw zijn en moet net als bij de zonneboiler de installatie gedaan worden door een bedrijf. Voor de overige voorwaarden waaraan je moet voldoen, kun je kijken op de website van het RVO. Daar vind je ook een een stappenplan om de subsidie warmtepomp aan te vragen.

Subsidie warmtenet-aansluiting

Ook de subsidie aansluiting warmtenet valt onder de ISDE net zoals de subsidie isolatie, subsidie zonneboiler en subsidie warmtepomp. In 2024 kan je voor een individuele aansluiting € 3.775 subsidie krijgen. Je moet wel voldoen aan een aantal voorwaarden. Let er bij deze subsidie ook op dat je een bewijs moet leveren van het feit dat je woning van het aardgas af is en dat het geregeld moet zijn met een overeenkomst met een warmteleverancier. Hier vind je een overzicht van alle voorwaarden waar je aan moet voldoen en een stappenplan om de subsidie aansluiting warmtenet aan te vragen. 

Provinciale, regionale en gemeentelijke subsidies

Naast de ISDE, zijn er soms ook nog provinciale, regionale en gemeentelijke subsidies waar je voor in aanmerking kunt komen als je je huis verduurzaamt. Op de website van energiesubsidiewijzer kun je je eigen gegevens invullen om te kijken of er andere, lokale verduurzamingssubsidies en/of leningen zijn die relevant zijn voor jouw situatie. Zo kun je in Eindhoven een subsidie krijgen voor het vergroenen van je tuin en in Amsterdam een subsidie voor het laten bouwen van een duurzame nieuwbouwwoning. Het is daarom de moeite waard om dit even uit te zoeken als je bezig bent met het verduurzamen van je woning. 

Zonnepanelen aanschaffen in 2024

Helaas is de subsidie op zonnepanelen al in 2021 gestopt. Gelukkig zijn er nog wel andere regelingen die het toch financieel aantrekkelijk maken om te kiezen voor zonnepanelen.

Je kunt gebruik maken van een speciale lening om de zonnepanelen te financieren. Dit heet de Energiebespaarlening. Deze lening heeft, om de duurzame burger tegemoet te komen, gunstige voorwaarden.

Daarnaast is in 2023 de btw op zonnepanelen 0% geworden.Heb je in 2022 zonnepanelen aangeschaft? Dan kan je mogelijk nog btw terugvragen.

Energie besparen?

Nieuwsbrief met handige financiële tips ontvangen?