Navigatie overslaan

Praktische tips: Wat rijke mensen wel doen en jij (nog) niet

Foto van auteur Suzanne van Remmen door Suzanne van Remmen||826 x gelezen

Rijke mensen die rijk zijn geworden... Hoe doen ze dat toch? En belangrijker: wat kan jij doen, waardoor jij lekkerder in je geld én in je vel kan gaan zitten? Kandoor zocht de 10 belangrijkste gewoontes en tips voor je op, die jij ook direct kan gebruiken. Zodat jij door kan! Want: het is mogelijk!

rijke mensen - man laptop drinken
Foto door Andrea Piacquadio (Pexels)

Tip 1: Zorg dat je niet kan worden verleid

Een zwak voor koopjes? Gemakkelijk meegaan met nieuwe trends? Begrijpelijk! Het voelt lekker om iets nieuws te kopen. Natuurlijk mag je jezelf best verwennen en een toevallige aanbieding voor datgene wat je nodig hebt is goedkoper dan zonder die aanbieding. Maar neem het van de rijken aan: zorg dat je niet verleid wordt om steeds nee (of ja) te moeten zeggen tegen allerlei aanbiedingen.

Voor je brein is dat erg lastig en grote kans dat je op een gegeven moment toch ja zegt op dingen die je niet nodig hebt. Dus: vermijd de winkelstraat, neem een nee/nee-sticker en meld je af voor online reclames. Je portemonnee zal je dankbaar zijn en jij zal meer rust ervaren.

Tip 2: Doe net als rijke mensen: sta vroeg op en beweeg!

Wat ruim de helft van de self-made miljonairs gemeen hebben: ze starten hun dag vroeg én doen aan een flink potje zweten. 76% sport zelfs minstens een half uur per dag. Het is geen verrassing: beweging is goed voor zowel je lichaam als je geest. Volgens rijkaard Richard Branson word je 4 keer zo productief van sporten. En ben je niet van een ochtendje flink boksen? Begin klein: Je kunt ook gewoon een stevige wandeling maken, met een youtube-video of Nederland Beweegt wat oefeningen meedoen of in de huiskamer dansen op je favoriete muziek.

Tip 3: Heb een doel waar je achter staat

De eerste twee tips (en alle tips hierna) klinken lastig om te doen als je niet weet waar je het voor doet. Je leest dit artikel omdat je wilt weten wat rijke mensen doen waardoor zij rijk zijn. Wil jij minder geldzorgen? Of wil je leren omgaan met je geld? Dat is een doel! Schrijf je doel omgekeerd op: dus niet: ik wil minder geld zorgen, maar: 'ik wil genoeg geld hebben om relaxt te leven'.  

Moeite met een doel vinden?

Opdracht: Laat je inspireren door jezelf. 

  • Geef eens antwoord op deze vraag: wat zou jij doen op een dag, als je alles zou kunnen doen wat het leven te bieden heeft?
  • Kies daar een doel uit
  • Schrijf ‘m op
  • En zorg dat je dat doel elke dag ziet als je wakker wordt. Gewoon op een post-it of als herinnering in je telefoon.

Tip 4: Begin met leven voor je ontbijt

Ja, nog even over die ochtend, he? Wat door rijke mensen ook gezegd wordt: begin je dag voor je ontbijt. Ofwel: begin je dag relaxt. Dan is de rest van je dag ook fijner en ben je productiever! Denk niet aan wat gisteren allemaal misging, maar zie de dag als een nieuwe start. Bedenk bijvoorbeeld voor je ontbijt wat je die dag wil doen en wat je daarvoor nodig hebt. Het voelt misschien onwennig, maar je ontbijt alleen al zal er beter naar smaken.

Tip 5: Zeg vaker ‘nee’

Rijke mensen zeggen vaak nee. Waarop? Op dingen die niet bijdragen aan hun doel. Wil je afvallen? Zeg nee tegen die vlaai. Wil je meer sparen? Zeg nee tegen een middagje shoppen.

Tip! Verzin een alternatief

Anders voelt het leeg en niet fijn. In plaats van die taart, neem een blokje pure chocola bij de koffie bijvoorbeeld, of ga in plaats van shoppen een middagje schilderen, zwemmen of spelletjes spelen. 

Tip 6: Denk vaker: Ja, en?

Heb jij bij het lezen van dit artikel gedacht: “dat lukt mij niet”, “waar haal ik de tijd vandaan?”,  “maar ik ben geen ochtendmens” of “dat is niet voor mij weggelegd”? Financieel succesvolle mensen denken niet in obstakels, maar in kansen. Dus: Erken wat je niet goed kan en kijk wat je er toch van kunt maken.Onze financiële professionals zijn goed met geld. Heb jij een financiële vraag voor één van onze gidsen? Stel je vraag op Kandoor.nl. Zij denken vrijwillig met je mee!

Tip 7: Rijke mensen maken fouten (en vinden dat niet erg)

Iedereen maakt fouten, zo ook alle rijke mensen. Het zou kunnen dat jij je schaamt als je een fout maakt. Of het voelt in ieder geval niet zo lekker. Het verschil met rijke mensen is dat zij zich er niet voor schamen. Ze realiseren zich dat fouten maken menselijk is, en proberen er van te leren. Wees dus niet te streng voor jezelf. Sta stil bij je fouten, praat er met iemand over en bedenk wat je een volgende keer anders zou doen. Dat lucht ook nog eens op! 

Tip 8: Doe niet alles zelf

Niemand is supermens. Iedereen heeft dingen waar ie goed en slecht in is. Een rijk persoon heeft het wel slim aangepakt: die heeft een paar mensen om zich heen verzameld die hem of haar helpt met dingen waar zelf niet goed in zijn. Een ‘mastermind groep’ heet dat ook wel. Doe eens een oproepje op social media of op een forum. Of vraag eens om met iemand koffie te drinken waar jij tegenop kijkt. Bijvoorbeeld je werkgever die zelf zijn bedrijf heeft opgezet. Het zal je verbazen met hoeveel inspiratie je van die afspraak wegloopt! 

Tip 9: Heb lef

Zoals je hierboven al ziet: aan mensen vragen om je te helpen, met succesvolle mensen koffie gaan drinken, fouten maken en dat toegeven.. je moet het maar durven. Wie ben jij om dat te doen? Nou. Jij bent net zoveel waard als die ander. Gun het jezelf. Heb het lef om jezelf te laten zien, en om hulp te vragen. Dit kan jij!

Tip 10: Doe iets goeds voor je medemens

Tot slot: rijk zijn en positief denken heeft een link met elkaar. Het is bewezen dat iedereen die iets goeds doet voor een ander, zichzelf ook beter voelt en positiever gaat denken. Dus help dat vrouwtje naar de overkant van de straat, wees vriendelijk tegen de kassière, geef je collega een compliment. Doe eens vrijwilligerswerk, zoals via Nederland Cares. Wie goed doet, goed ontmoet!

Ben je geholpen met dit blog?

Gerelateerde categorieën:Geld
Wij doen ons best om correcte en actuele informatie te geven. Ondanks constante zorg en aandacht is het mogelijk dat informatie die wordt gepubliceerd onvolledig of onjuist is. Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor onjuiste of onvolledige informatie of voor een verkeerd gebruik of verkeerde interpretatie van de informatie in de blogs.

Vragen die anderen ook hebben

Dit is mogelijk ook interessant voor je

Over Kandoor

Nieuwsbrief met handige financiële tips ontvangen?

Kandoor beantwoordt 1.5 miljoen vragen per jaar

Meer dan 1.5 miljoen vragen per jaar

Gebruikers beoordelen Kandoor met een 8,9

Beoordeeld met een 8,9

Alle onderwerpen

Meer handige links

Over ons

Over onze vrijwilligersDit doet KandoorContact

Nieuwsbrief met handige financiële tips ontvangen?

© 2016-2024 APG DWS en Fondsenbedrijf N.V.