Navigatie overslaan

Schenken aan (klein)kinderen: waar moet je op letten?

Foto van auteur Eva de Jong door Eva de Jong||5.080 x gelezen

Schenken bij het leven is populair. Want het is een slimme manier om je nabestaanden minder erfbelasting te laten betalen als je komt te overlijden. Daarnaast kun je je vermogen meer verspreid achterlaten zodat (klein)kinderen er al voor jouw overlijden gebruik van kunnen maken. Zo worden schenkingen vaak ingezet om een huis te kopen, voor een studie, of het opzetten van een eigen bedrijf. Veel (groot)ouders kiezen daarom voor schenken bij leven, ook wel 'schenken met warme hand' genoemd. Maar: er zitten wel voorwaarden aan de bedragen die je per jaar kunt schenken. Ook is de grens hoeveel je mag schenken aan kinderen anders dan aan kleinkinderen, bijvoorbeeld.

schenken aan kleinkinderen - oma met kleinkind op de bank
Foto door Los Muertos Crew (Pexels)

Vormen van schenken aan (klein)kinderen

Er zijn verschillende manieren waarop je kunt schenken aan je (klein)kinderen. Zo kun je:

  1. Elk jaar een bedrag belastingvrij overmaken. 
  2. Eenmalig een groot bedrag schenken, bijvoorbeeld wanneer dit gebruikt wordt voor een studie of koophuis. 
  3. Kiezen voor 'schenken op papier'. Dit is een manier van schenken waarbij je het geld nog niet overmaakt, maar een jaarlijkse rente betaalt.
  4. Daarnaast is er een optie voor herroepelijk schenken. Daarbij is het mogelijk om een schenking terug te draaien.

Verderop worden de verschillende manieren van schenken verder uitgelegd.

Wil je eerst vast weten hoeveel jij belastingvrij kunt schenken?

Doe dan de korte check hieronder.

 

1. Elk jaar een bedrag overmaken

Je kunt elk jaar een bedrag overmaken aan je (klein)kinderen. Zo neemt je vermogen gestaag af zodat ook de erfenis kleiner wordt en er minder erfbelasting betaald hoeft te worden.

Hoeveel mag je belastingvrij schenken?

In 2023 mogen ouders per kind tot een bedrag van € 6.035 onbelast schenken. Eenmalig mag je dit in 2023 zelfs verhogen tot € 28.947 als je kind tussen de 18 en 39 jaar oud is. Als het kind ouder dan 39 is dan geldt deze vrijstelling ook als de partner wel tussen de 18 en 39 jaar is. Voor kleinkinderen gaat het om een jaarlijks bedrag van € 2.418. Als de bedragen binnen de vrijstellingen vallen hoeft dit niet te worden opgegeven door de ontvanger in de aangifte inkomstenbelasting.

2. Eenmalig een groter bedrag overmaken

Schenking voor een huis

Voor een huis mag je je (klein)kind eenmalig een groter bedrag schenken. Dit noemen we ook wel de jubelton en deze vrijstelling geldt zowel voor schenkingen van ouders als die van grootouders. In 2022 was het mogelijk om €106.671 te belastingvrij te schenken voor een koophuis (dit mag geen tweede huis zijn) en geldt alleen voor (klein)kinderen tussen de 18 en 39 jaar oud. Dit heette ook wel de 'jubelton'. In 2023 is dit bedrag verlaagd naar € 28.947. Lees meer over: belastingvrij schenken voor een koopwoning en de voorwaarden en spelregels in 2022 en 2023.

Schenking voor een (dure) studie

Er is ook een eenmalige vrijstelling voor een schenking in 2023 van €60.298 aan kinderen tussen de 18 en 39 jaar als het geld wordt gebruikt voor een studie die minstens €20.000 per jaar kost. Deze vrijstelling is niet geldig voor kleinkinderen en mag niet gebruikt worden voor het aflossen van een studieschuld. Belastingvrij schenken om studieschuld af te betalen, is dus helaas niet mogelijk. Als de schenking al gedaan is voordat de studieschuld is ontstaan, dan kan dit geld uiteraard wel gebruikt worden om de studieschuld af te lossen.

Bovendien moet de schenking vastgelegd worden bij de notaris. Op de website van de Belastingdienst lees je aan welke voorwaarden verder moet worden voldaan. Als de schenking hoger is dan de vrijstelling, betaal je hier 20% belasting over. De Belastingdienst ontwikkelde een tool waarmee je precies kunt uitrekenen hoe hoog de belasting uitvalt. 

3. Schenken op papier

Schenken op papier is ook in 2023 een populaire manier om minder erfbelasting te betalen. Deze manier van schenken gebeurt vaak als het vermogen bijvoorbeeld nog vast zit in een huis of als je het achter de hand wilt houden voor zorg op je oude dag. Als (groot)ouder schenk je (klein)kinderen op papier maar het feitelijke geld wordt niet overgemaakt, dat komt pas vrij na het overlijden. Door de Belastingdienst wordt dit gezien als een ‘schuld’ en daarover betalen (groot)ouders de (klein)kinderen een rente van minimaal 6% per jaar. Dit bedrag moet ook echt jaarlijks worden overgemaakt. Een schenking op papier moet geregeld worden bij een notaris.

4. Herroepelijk schenken

Herroepelijk schenken betekent dat je een schenking kunt terugdraaien. Dit kan handig zijn als er onverwachts bepaalde levensgebeurtenissen plaatsvinden. Denk bijvoorbeeld aan dure zorg die je zelf nodig hebt, of als (klein)kinderen niet goed met het geld omgaan.

Hier moet je wel wat voor doen. Want het herroepen van een schenking moet worden opgenomen in een officieel document: een akte. Dit kun je bijvoorbeeld laten doen bij een notaris. Het herroepen van een schenking kan worden gedaan op je eigen voorwaarden: dus op elk moment of alleen in bepaalde situaties. Het ligt er maar net aan hoe je dit laat vastleggen.

Kortom: schenken biedt kansen

Schenken is dus een mooie gelegenheid om de erfbelasting voor je toekomstige erfgenamen te verminderen. Zoek van tevoren uit wat de mogelijkheden zijn en welke manier van schenken het beste bij je past en overweeg herroepelijk schenken als je een slag om de arm wilt houden. Verder is het natuurlijk ook nog goed om in gedachte te houden dat je buiten de Belastingdienst om alvast spullen van waarde aan anderen kunt schenken, zoals sieraden of mooie meubels. 

Ben je geholpen met dit blog?

Gerelateerde categorieën:Relaties
Wij doen ons best om correcte en actuele informatie te geven. Ondanks constante zorg en aandacht is het mogelijk dat informatie die wordt gepubliceerd onvolledig of onjuist is. Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor onjuiste of onvolledige informatie of voor een verkeerd gebruik of verkeerde interpretatie van de informatie in de blogs.

Vragen die anderen ook hebben

Hoeveel mag ik belastingvrij schenken?
Kan ik een huis kopen met een studieschuld?
Ik heb geen vast contract. Kan ik toch een huis kopen? Of kan (ik voor) een ander garant staan?

Dit is mogelijk ook interessant voor je

Over Kandoor

Handige financiële tips ontvangen?

Check

Meer dan 1,5 miljoen vragen per jaar

Thumbs_Up

Met een 8.6 beoordeeld

Onderwerpen

BelastingaangifteToeslagenPensioen opbouwenEerder stoppen met werkenEen huis kopenSparen en beleggenSlim omgaan met je geld

Locatie

John M. Keynesplein 12-46

Gebouw: B.2 Amsterdam

1066 EP Amsterdam

Volg ons

© 2016-2023 APG DWS en Fondsenbedrijf N.V.