Navigatie overslaan

Ziektekostenverzekering en pensioen in het buitenland: hoe werkt dat?

Foto van auteur Suzanne van Remmen door Suzanne van Remmen||170 x gelezen

Stel je wilt in Maleisië gaan wonen. Wat gebeurt er dan met je ziektekostenverzekering en je (AOW) pensioen in het buitenland? Dit soort vragen ontvangen we regelmatig op Kandoor.nl. We gaan in dit artikel specifiek in op Maleisië, maar zullen ook aangeven hoe het in het algemeen in zijn werk gaat.

pensioen in het buitenland - landbouw
Foto door Tim Mossholder (Pexels)

Ziektekostenverzekering in het buitenland

Laten we beginnen met je ziektekostenverzekering. Als je woont, werkt of studeert in het buitenland, dan bepaalt je persoonlijke situatie of je in Nederland verzekerd blijft voor ziektekosten. Woon je in het buitenland en ontvang je een pensioen of uitkering uit Nederland? Dan is het mogelijk dat je Nederlandse zorgverzekering stopt. Dat hangt ervan af of je in een verdragsland of in een niet-verdragsland gaat wonen.

Een verdragsland is een land waarmee Nederland afspraken heeft over de vergoeding van medische zorg. Verhuis je naar een verdragsland, dan moet je je registreren bij het Zorginstituut Nederland. Je betaalt dan een vergoeding aan het Zorginstituut om verzekerd te zijn voor medische zorg in het land waar je woont.

Ga je in een niet-verdragsland wonen? Dan moet je zelf een ziektekostenverzekering afsluiten in het land waar je woont. Maleisië is bijvoorbeeld geen verdragsland, dus daar moet je zelf een ziektekostenverzekering afsluiten.

AOW in het buitenland

Ben je van plan om met je AOW-pensioen buiten Nederland te gaan wonen? Let dan wel op. Naar sommige landen kun je niet je hele AOW-pensioen meenemen. Want niet in elk land wordt je volledige AOW-pensioen doorbetaald. Voor Maleisië geldt het volgende:

Als je in dit land woont gelden vanaf 1 januari 2006 de exportbeperkingen van de Wet BEU waardoor je AOW-pensioen en inkomensondersteuning AOW worden beperkt of ingetrokken.

De regeling voor de AOW is als volgt:

  • Voor gehuwde of ongehuwd samenwonende AOW'ers die beiden de AOW-leeftijd hebben, bedraagt de uitkering maximaal 50% van het netto minimumloon;
  • Voor gehuwde of ongehuwd samenwonende AOW'ers met een partner die nog niet de AOW-leeftijd heeft, bedraagt de uitkering 50% van het netto minimumloon;
  • Voor een ongehuwde AOW'er bedraagt de uitkering maximaal 50% van het netto minimumloon.

Er zijn nog andere factoren die gevolgen kunnen hebben voor de hoogte van je AOW-pensioen en inkomensondersteuning AOW. Wil je uitzoeken hoe het precies in jouw situatie zit? Neem dan contact op met de SVB.

Aanvullend pensioen in het buitenland

Je aanvullende pensioen dat je hebt opgebouwd via je werkgever(s) kun je bijna altijd wel in het buitenland ontvangen. Houd daarvoor je pensioenfonds op de hoogte van je woonadres. Ook moet je verschillende zaken regelen, bijvoorbeeld om te voorkomen dat je dubbele loonheffing betaalt. Neem hiervoor contact op met je pensioenuitvoerder(s) of met De Belastingdienst, afdeling Buitenland: 055 5385385.

Nieuwsbrief met handige financiële tips ontvangen?