Navigatie overslaan

Bijverdienen naast je AOW, wat zijn de gevolgen?

Foto van auteur Maaike Schaap door Maaike Schaap||25.913 x gelezen

De hele dag televisiekijken of wat aanrommelen in de schuur is niet aan ons allemaal besteed. Of misschien heb je wel extra inkomen nodig naast je pensioen? Wij begrijpen dat je dan iets wilt bijverdienen naast je AOW. Denk je daarover na? Dan heb ik goed nieuws: dat mag gewoon! Maar moet je nog ergens op letten? Ik zocht het voor je uit. 

bijverdienen naast je aow - vrouwen werken samen
Foto door Rawpixel (Pexels)

 

Verandert de hoogte van je AOW met bijverdienen?

Goed nieuws! Als je wilt bijverdienen naast je AOW heeft dat geen gevolgen voor de hoogte van je AOW. Je blijft hetzelfde bedrag houden, alleen moet je er wél rekening mee houden dat je vaak meer belasting betaalt over extra inkomsten.

Wat zegt de Belastingdienst over bijverdienen naast je AOW?

Stel, je wil graag iets doen en je krijg daar inkomen van, dan moet je daar belasting over betalen. Hoeveel dat is, dat hangt vervolgens weer af van hoeveel je verdient. Toch kan werken naast je AOW (en pensioen) wel voordelig zijn: je hoeft namelijk minder belasting over het bedrag te betalen dan wanneer je nog niet de pensioengerechtigde leeftijd (lees: je AOW-leeftijd) hebt bereikt. Hoe dat zit? Lees even mee.

Krijg je AOW? Dan betaal je minder belasting

Als je wilt weten hoeveel belasting je moet betalen over je loon, dan kun je daarvoor terecht op de website van De Belastingdienst. De Belastingdienst houdt rekening met twee tabellen, namelijk de groene en de witte tabel. De tarieven voor gepensioneerden staan in de groene tabel, de tarieven voor werkenden in de witte. Het voornaamste verschil tussen de loonheffing voor en na je pensioen is dat je minder loonheffing betaalt. Dat is een flink voordeel!

Er veranderen wel ook een paar dingen: je krijgt bijvoorbeeld minder arbeidskorting en je bent niet langer automatisch verzekerd tegen werkloosheid of arbeidsongeschiktheid. Doordat je elke maand een AOW krijgt, vervalt het recht op minimumloon.

Wanneer moet je mogelijk meer belasting betalen?

De Belastingdienst telt al je inkomens bij elkaar op: je AOW, je pensioen en je eventuele salaris uit extra werk. Verdien je in 2023 in totaal meer dan € 38.703 per jaar (geboren voor 1 januari 1946) of € 37.149 per jaar (geboren na 1 januari 1946)? Dan val je deels in een hoger belastingtarief. Dit betekent dat je boven dat bedrag meer belasting moet betalen.

Als je dit van te voren niet weet, dan kan het zijn dat er te weinig belasting is ingehouden op je loon. Het gevolg is dat je te weinig belasting hebt betaald en achteraf de rekening gepresenteerd krijgt. Het is dus handig om in te schatten hoeveel je bijverdient.

Om je een indruk te geven: Verdien je minder dan de bovengenoemde bedragen? Dan betaal je 19,03 % aan belasting. Verdien je meer, maar wel minder dan € 73.031 per jaar? Dan betaal je 36,93%. Dat is best een groot verschil!

Wil je werken naast je vervroegd pensioen (dus je pensioen voor je AOW-leeftijd)?

De groene tabel

Wil je eens in de tabellen duiken? Als je met pensioen bent, kijk je dus naar de groene tabel. Op de site zie je allerlei kolommen met hordes getallen. In de kolom ‘tabelloon’ zoek je jouw fiscaal loon op. Zit het bedrag tussen twee bedragen in, neem dan het laagste bedrag. De kolommen die daarop volgen wijzen voor zich. Je ziet namelijk per leeftijdscategorie welk bedrag je moet inhouden. Zonder en met loonheffingskorting. Op die manier kun je uitrekenen hoeveel belasting over jouw inkomsten betaald wordt.

Bekijk hoeveel AOW je ontvangt vanaf 1 januari 2024

 

Nieuw!

Ontvang een overzicht van jouw financiële situatie

Empowered by:
Prikkl

Ga je een belangrijke financiële beslissing maken of wil je een helder beeld van jouw financiën? Ontvang een volledig overzicht van je financiële situatie en persoonlijk advies.

Meer informatie
Gerelateerde categorieën:Pensioen
Wij doen ons best om correcte en actuele informatie te geven. Ondanks constante zorg en aandacht is het mogelijk dat informatie die wordt gepubliceerd onvolledig of onjuist is. Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor onjuiste of onvolledige informatie of voor een verkeerd gebruik of verkeerde interpretatie van de informatie in de blogs.

Vragen die anderen ook hebben

Dit is mogelijk ook interessant voor je

Over Kandoor

Nieuwsbrief met handige financiële tips ontvangen?

Kandoor beantwoordt 1.5 miljoen vragen per jaar

Meer dan 1.5 miljoen vragen per jaar

Gebruikers beoordelen Kandoor met een 8,9

Beoordeeld met een 8,9

Alle onderwerpen

Meer handige links

Over ons

Over onze vrijwilligersDit doet KandoorContact

Nieuwsbrief met handige financiële tips ontvangen?

© 2016-2024 APG DWS en Fondsenbedrijf N.V.