Navigatie overslaan

Werken naast pensioen/AOW - mag dat?

Foto van auteur Suzanne van Remmen door Suzanne van Remmen||34.226 x gelezen

Ga je met pensioen? Dan is vast één van je vragen: werken naast pensioen, mag ik dat? Daarom, beste (bijna) gepensioneerden, hierbij het antwoord. Ook op werken naast vervoegd pensioen. Om je een beetje wijzer te maken.

werken naast pensioen - man creatief bezig
Foto door Eddy Klaus (Pexels)

Nieuwe regels per 1 juli 2023

Bijverdienen naast je pensioen minder dan 10 jaar voor je AOW-leeftijd

Sinds 1 juli 2023 mag je volgens de nieuwe wet 'Wet toekomst pensioenen' (WTP) bijverdienen naast je pensioen als je 10 jaar voor je AOW-leeftijd zit. In 2023 is dit 57 jaar en 3 maanden. Vanaf dat moment mag je pensioen ingaan, zonder dat je een boete riskeert van de Belastingdienst.

Bij deze regel is één voorwaarde van belang: Je pensioenfonds of -verzekeraar mag zelf bepalen wat de vroegste ingangsdatum van het pensioen is. Dus zegt jouw pensioenfonds dat je het pensioen mag laten ingaan vanaf 60 jaar? Dan kun je niet al met 58 jaar met pensioen.

Let wel op dat je mogelijk meer belasting moet betalen, omdat je met een hoger inkomen in een andere belastingschijf kan vallen. Ook kan het slim zijn om te kijken op welk inkomen je de loonheffingskorting toepast, en of het überhaupt slim is om de loonheffingskorting toe te passen. Zie onderaan dit artikel.

Waarom is bijverdienen naast vroegpensioen een vraag?

Bijverdienen naast je vroegpensioen is een vraag, omdat vroegpensioen in het leven is geroepen, zodat je eerder kan stoppen met werken. En is dus niet bedoeld om naast je vroegpensioen nog volledig te blijven werken en zo een dubbel inkomen te hebben. Daarom moest je een intentieverklaring tekenen, waarin je aangeeft dat je niet de intentie hebt om te blijven werken. Maar dit betekent gelukkig niet dat bijverdienen helemaal niet mocht. Door de jaren heen zijn er verschillende regels geweest. Verderop lees je de oudere regels rondom vervroegd ouderdomspensioen, ofwel vroegpensioen, prepensioen, flexpensioen of hoe je pensioenfonds, verzekeraar of premie pensioen instelling (PPI) dit ook noemt.

Met pensioen meer dan 10 jaar voor je AOW-leeftijd

Wil je en kun je eerder dan 10 jaar voor je AOW-leeftijd met pensioen? Dan moet je wél een intentieverklaring tekenen, en is bijverdienen naast je pensioen niet de bedoeling.

Oudere regels over bijverdienen naast je pensioen

Met pensioen vóór 1 juli 2016

Ging je pensioen in vanaf je 60e?

Ging je met (vervroegd) pensioen tussen september 2011 en juli 2016? En was je bij de start van je (vervroegd) pensioen in ieder geval 60 jaar? Dan mocht je in veel gevallen onbeperkt bijverdienen.

Ging je pensioen in voor je 60e?

Was je jonger dan 60 toen je vroegpensioen inging? En kreeg je nog géén AOW? Dan waren er beperkingen aan het bijverdienen. Je moest namelijk de intentie hebben gehad om niet meer te gaan werken toen je met vroegpensioen ging. Bij veel pensioenfondsen tekende je daarom een intentieverklaring als je met vroegpensioen ging. Wil jij weten hoe dit ook alweer bij jouw pensioenfonds zat? Neem dan contact op met jouw pensioenfonds via bijvoorbeeld de buttons hieronder.

Gevolgen van werken naast vroegpensioen

Tot 1 juli 2023 moest je een intentieverklaring hebben getekend at je niet meer wilde werken naast je vroegpensioen. Was je toch gaan werken naast je vroegpensioen? Je pensioenfonds kort je inkomen normaal gesproken niet. Wel liep je het risico op een boete van de Belastingdienst. Dit komt door die intentie die je moest hebben om niet meer te gaan werken. Als je achteraf toch iets wil bijverdienen, dan kan dat wel. De Belastingdienst kan je alleen een boete geven als zij kunnen bewijzen dat je wél de intentie had om te gaan werken naast je vroegpensioen. Wil je meer weten over die intentie en intentieverklaring, neem dan contact op met je pensioenfonds.

Hier vind je de links naar een aantal grote pensioenfondsen:

Met pensioen ná 1 juli 2016

Op 1 juli 2016 was de regel aangepast door de Belastingdienst. De leeftijd vanaf wanneer je mocht werken naast je vroegpensioen was toen: 5 jaar voor ingang van je AOW.

Met pensioen vóór 5 jaar voor je AOW-leeftijd?

Je pensioenfonds kortte je inkomen in de meeste gevallen niet. Maar volledig blijven werken naast je vroegpensioen, was op deze leeftijd niet de bedoeling. De Belastingdienst zal je pensioen zien als een afkoop en je had kans dat je een hoog bedrag aan belasting moest betalen. Wat je wel kon doen is in deeltijdpensioen gaan: als je voor 50% met pensioen ging, dan mocht je uiteraard nog voor 50% blijven werken.

Tot 1 juli 2023 moest je een intentieverklaring hebben getekend dat je de intentie had niet meer te willen werken naast je vroegpensioen. Als je achteraf toch iets wil bijverdienen, dan kon dat wel. Je moest dan wel aan de Belastingdienst kunnen laten zien dat dit niet de bedoeling was toen je bedacht om met pensioen te gaan. Dit kon bijvoorbeeld via zo'n intentieverklaring die je mogelijk hebt getekend bij de aanvraag van je pensioen.

Sinds 1 juli 2023 is zo'n intentieverklaring niet meer nodig van de Belastingdienst. En ook mensen die al voor 1 juli 2023 een intentieverklaring tekenden en binnen 5 jaar voor hun AOW-leeftijd zitten, hebben geen intentieverklaring (meer) nodig.

Met pensioen na 5 jaar voor je AOW-leeftijd?

Was je pensioen ingegaan na 5 jaar voor je AOW-leeftijd? Dan mocht je gewoon bijverdienen naast je (vroeg)pensioen.

Heb je vragen of twijfels of jij mag werken naast pensioen? Bel dan met De Belastingtelefoon.

Bijverdienen na je AOW-leeftijd (naast je AOW)

Je mag gerust bijverdienen naast je AOW. Behalve als je een AOW-partnertoeslag krijgt. Tel dan je totale inkomen (inclusief AOW) en het inkomen van je partner bij elkaar op. Is dat bedrag hoger dan € 3.732,95 bruto per maand (per juli 2024)? (Per januari 2024 was dit € 3.620,64 bruto per maand.) Dan wordt je pensioen met maximaal 10 procent verlaagd.

Sommige inkomsten worden wel meegeteld en anderen niet of deels. Heeft je partner bijvoorbeeld een auto van de zaak, een WW of een levensloop uitkering? Kijk per situatie wat de gevolgen kunnen zijn.

Pensioen en loonheffingskorting: hoe pas je die het slimste toe?

Natuurlijk is het slim om ook naar je loonheffing te kijken. Als je deze slim toepast, heb je minder kans dat je na de belastingaangifte geld moet terugbetalen. Hoe pas je de loonheffingskorting het slimste toe? Check het hier!

Nieuwsbrief met handige financiële tips ontvangen?