Navigatie overslaan

Werken naast pensioen/AOW - mag dat?

Foto van auteur Suzanne van Remmen door Suzanne van Remmen||10.468 x gelezen

Ga je met pensioen? Dan is vast één van je vragen: werken naast pensioen, mag ik dat? Daarom, beste (bijna) gepensioneerden, hierbij het antwoord. Ook op werken naast vervoegd pensioen. Om je een beetje wijzer te maken.

werken naast pensioen - man creatief bezig
Foto door Eddy Klaus (Pexels)

Doe de sneltest

Of je mag werken naast pensioen hangt af van jouw situatie. Verderop in dit artikel kun je alles uitgebreid lezen. Maar wil je snel weten of jij mag bijverdienen naast je (vroeg)pensioen? Doe dan deze sneltest:

Werken naast (vroeg)pensioen, mag dat?

Bijverdienen naast je pensioen vóór je AOW-leeftijd

Allereerst is er een verschil tussen werken naast je pensioen vóór je AOW-leeftijd en vanaf je AOW-leeftijd. Laten we beginnen met het pensioen vóór je AOW. Ofwel je vroegpensioen, prepensioen, flexpensioen, vervroegd ouderdomspensioen of hoe je pensioenfonds, verzekeraar of premie pensioen instelling (PPI) dit ook noemt.

Waarom is bijverdienen naast vroegpensioen een vraag

Bijverdienen naast je vroegpensioen is een vraag, omdat vroegpensioen in het leven is geroepen, zodat je eerder kan stoppen met werken. En is dus niet bedoeld om naast je vroegpensioen nog volledig te blijven werken en zo een dubbel inkomen te hebben. Maar dit betekent gelukkig niet dat bijverdienen helemaal niet mag. Er zijn met de tijd verschillende regels ontstaan per situatie.

Met pensioen vóór 1 juli 2016

Ging je pensioen in vanaf je 60e?

Ging je met (vervroegd) pensioen tussen september 2011 en juli 2016? En was je bij de start van je (vervroegd) pensioen in ieder geval 60 jaar? Dan heb ik goed nieuws: je mag in veel gevallen onbeperkt bijverdienen.

Ging je pensioen in voor je 60e?

Was je jonger dan 60 toen je vroegpensioen inging? En krijg je nog géén AOW? Dan zijn er beperkingen aan het bijverdienen. Je moet namelijk de intentie hebben gehad om niet meer te gaan werken toen je met vroegpensioen ging. Bij sommige pensioenfondsen tekende je daarom een intentieverklaring als je met vroegpensioen ging. Wil jij weten hoe dit ook alweer bij jouw pensioenfonds zat? Neem dan contact op met jouw pensioenfonds via bijvoorbeeld de buttons hieronder.

Gevolgen van werken naast vroegpensioen

Ben je toch gaan werken naast je vroegpensioen? Je pensioenfonds kort je inkomen normaal gesproken niet. Wel loop je het risico op een boete van de Belastingdienst. Dit komt door die intentie die je moet hebben om niet meer te gaan werken. Als je achteraf toch iets wil bijverdienen, dan kan dat wel. De Belastingdienst kan je alleen een boete geven als zij kunnen bewijzen dat je wél de intentie had om te gaan werken naast je vroegpensioen. Wil je meer weten over die intentie en intentieverklaring, neem dan contact op met je pensioenfonds.

Hier vind je de links naar een aantal grote pensioenfondsen:

Met pensioen ná 1 juli 2016

Op 1 juli 2016 is de regel aangepast door de Belastingdienst De leeftijd vanaf wanneer je mag werken naast je vroegpensioen is nu: 5 jaar voor ingang van je AOW.

Met pensioen vóór 5 jaar voor je AOW-leeftijd?

Je pensioenfonds kort je inkomen in de meeste gevallen niet. Wel loop je het risico op een boete van de Belastingdienst. Dit komt omdat je bij pensioneren de intentie moest hebben om niet meer te werken. Als je achteraf toch iets wil bijverdienen, dan kan dat wel. Je moet dan wel aan de belasting kunnen laten zien dat dit niet de bedoeling was toen je bedacht om met pensioen te gaan. Dit kan bijvoorbeeld via een intentieverklaring die je mogelijk hebt getekend bij de aanvraag van je pensioen.

Als je de intentieverklaring eerlijk hebt ingevuld en je wilt door veranderende omstandigheden toch weer gaan werken, dan bestaat de mogelijkheid van vooroverleg met de Belastingdienst.

Met pensioen na 5 jaar voor je AOW-leeftijd?

Is je pensioen ingegaan na 5 jaar voor je AOW-leeftijd? Dan mag je gewoon bijverdienen naast je (vroeg)pensioen. Let wel op dat je mogelijk meer belasting moet betalen, omdat je met een hoger inkomen in een andere belastingschijf kan vallen. Ook kan het slim zijn om te kijken op welk inkomen je de loonheffingskorting toepast, en of het uberhaupt slim is om de loonheffingskorting toe te passen. Zie onderaan dit artikel.

Heb je vragen of twijfels of jij mag werken naast pensioen? Bel dan met De Belastingtelefoon. Of stel gratis en gemakkelijk je vraag op Kandoor.nl.

Bijverdienen na je AOW-leeftijd (naast je AOW)

Je mag gerust bijverdienen naast je AOW. Gelukkig! Geen gekke regels dus. Behalve als je een AOW-partnertoeslag krijgt. Tel dan je totale inkomen (inclusief AOW) en het inkomen van je partner bij elkaar op. Is dat bedrag hoger dan € 3.072,65 bruto per maand (in 2023)? (In 2022 was dit € 3.018,06 bruto per maand.) Dan wordt je pensioen met maximaal 10 procent verlaagd.

Sommige inkomsten worden wel meegeteld en anderen niet of deels. Heeft je partner bijvoorbeeld een auto van de zaak, een WW of een levensloop uitkering? Kijk per type inkomen wat de gevolgen kunnen zijn

Pensioen en loonheffingskorting: hoe pas je die het slimste toe?

Natuurlijk is het slim om ook naar je loonheffing te kijken. Als je deze slim toepast, heb je minder kans dat je na de belastingaangifte geld moet terugbetalen. Hoe pas je de loonheffingskorting het slimste toe? Check het hier!

Hoe pas ik loonheffingskorting het slimste toe?

Ben je geholpen met deze blog?

Gerelateerde categorieën:Pensioen
Wij doen ons best om correcte en actuele informatie te geven. Ondanks constante zorg en aandacht is het mogelijk dat informatie die wordt gepubliceerd onvolledig of onjuist is. Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor onjuiste of onvolledige informatie of voor een verkeerd gebruik of verkeerde interpretatie van de informatie in de blogs.

Vragen die anderen ook hebben

Dit is mogelijk ook interessant voor je

Over Kandoor

Handige financiële tips ontvangen?