Navigatie overslaan

Hoeveel is mijn pensioen? 6 Tips voor MijnPensioenoverzicht

Foto van auteur Georges de Boeck door Georges de Boeck||222 x gelezen

Wat is cool? Je pensioen? Hoeveel is mijn pensioen eigenlijk? Nouja, zo cool als informatie over de hoogte van pensioen maar kan zijn, zo cool én gemakkelijk probeert MijnPensioenoverzicht het te maken. Eén dag per week werk je voor je pensioen, weten wat er met dat geld gebeurt? Dat is best interessant, toch? Wat je moet weten over mijnpensioenoverzicht.nl? Daar gaan we!

hoeveel is mijn pensioen - lachende vrouw
Foto door Marcus Aurelius (Pexels)

1. Je verwachte pensioenleeftijd

Tegenwoordig hoor je veel mensen praten over de pensioenleeftijd. De pensioenleeftijd zal in de komende jaren oplopen tot aan 67, maar hier komt verandering in na 2022. Vanaf 2022 zal de pensioenleeftijd gekoppeld worden aan de levensverwachting. Dit heeft dus effect op iedereen die geboren is na 1954. Het is daarom helemaal geen slecht idee om soms even je verwachte AOW-leeftijd te checken. Let wel, dit is de verwachte AOW-leeftijd en kan op een later moment nog veranderd worden. Dit is afhankelijk van hoeveel de levensverwachting toeneemt.

2. De tot nu toe opgebouwde AOW

Je bouwt 50 jaar voorafgaand aan het pensioen AOW op, dus 2% van het totaal per jaar. Dit bedrag heb je niet zo 1, 2, 3, voor ogen. Daarom is het fijn om op mijnpensioenoverzicht.nl te kunnen zien hoeveel bruto AOW je op dit moment al opgebouwd hebt, en dus het eerste deel van de hoeveelheid van je pensioen.

3. Opgebouwde pensioen per uitvoerder

Het is tegenwoordig ontzettend ‘hip’ om van baan te veranderen. Iedereen is op zoek naar die frisse wind of nieuwe uitdaging. Ben je een aantal keer veranderd van werkgever, dan kan het zijn dat je bij een andere pensioenuitvoerder het pensioen verder opbouwt. Hoeveel is mijn pensioen per uitvoerder? Dit kun je op Mijnpensioenoverzicht.nl ook meteen zien: bij welke pensioenuitvoerders heb ik pensioen opgebouwd en bij welke uitvoerders bouw ik op dit moment pensioen op.

Vervolgens kun je ook zien hoeveel je bruto per jaar zult ontvangen van ieder individueel fonds op moment dat je met pensioen. Hieronder een (persoonlijk) voorbeeld, niet schrikken van de enorme bedragen. Er staat dat ik vanaf 67 jaar €64 bruto per jaar zal ontvangen. Daarbij kan het zijn dat de pensioenleeftijd vastgesteld door het pensioenfonds verschilt van de AOW-leeftijd. Maak je geen zorgen, dit is niet erg. In dit geval ontvang je al pensioen voor de wettelijke AOW-leeftijd.

4. Hoeveel is mijn pensioen in totaal?

Zijn die individuele fondsen en getallen te verwarrend, dan is er ook de mogelijkheid om een totaal overzicht te krijgen. Hierbij gaan ze bij mijnpensioenoverzicht.nl er wel vanuit dat de huidige persoonlijke situatie onveranderd blijft. Met andere woorden, dat je in Nederland blijft wonen en ieder jaar AOW opbouwt. Daarbij gaan ze er vanuit dat het pensioen niet op een ander moment uitgekeerd wordt dan de aangegeven pensioenleeftijd. Dit wil zeggen dat eerder of later met pensioen gaan effect heeft op deze verwachtingen.

In de afbeelding hieronder staat een voorbeeld van een pensioenoverzicht. Alle pensioenuitvoerders staan vermeldt, samen met de bijbehorende uitkering per uitvoerder. Onder de streep staat de totale bruto uitkering die ontvangen wordt nadat ik met pensioen zou gaan. Vervolgens staat het netto bedrag wat ik per maand zou ontvangen. Het netto bedrag is het bedrag nadat alle belastingen en premies zijn afgetrokken van het bruto inkomen. Zo zie je precies hoeveel je pensioen is.

5. Wat als mijn situatie verandert, hoeveel is mijn pensioen dan?

Heb je nu helemaal de smaak te pakken, dan is er de mogelijkheid om te kijken wat er met je inkomen gebeurt op moment dat er een verandering is in je persoonlijke situatie. Het zou zo kunnen zijn dat je niet tevreden bent met het opgebouwde pensioen en ervoor kiest om langer door te werken. In dit geval kun je een verwachting schetsen met de hulp van mijnpensioenoverzicht.nl. Aan de hand van die schatting zou je de keuze kunnen maken om een jaar langer door te werken, omdat het maandelijks inkomen hoger is. Dit soort informatie wordt krachtiger naarmate je dichterbij de pensioenleeftijd komt, omdat de schatting beter wordt en je een duidelijker overzicht hebt van de totale pensioenopbouw.

6. Gezamenlijk pensioen

En dan is er nog het gezamenlijk pensioen. Via mijnpensioenoverzicht kun je ook een overzicht krijgen van het gezamenlijk pensioen dat je samen met jouw partner uiteindelijk ontvangt.

Dit gaat in vier stappen. Allereerst moet jij zelf uitloggen bij mijnpensioenoverzicht, dit is om veiligheidsredenen. Daarna laat je jouw partner in- en uitloggen met zijn/haar digid. Als laatste stap log jij zelf weer in met je digid bij mijnpensioenoverzicht. Nu heb je een mooi overzicht van het gezamenlijke pensioen wat jij en je partner in al die jaren hebben opgebouwd.

Heb je een vrije middag? Een mooi moment om eens te kijken hoeveel geld je later krijgt! Het is best makkelijk! Zoals mijnpensioenoverzicht.nl zelf al slim bedacht: 'dingen die moeilijker zijn dan je pensioen checken? Je huwelijk spannend houden..'

Mijn pensioenoverzicht

Ben je geholpen met dit blog?

Gerelateerde categorieën:Pensioen
Wij doen ons best om correcte en actuele informatie te geven. Ondanks constante zorg en aandacht is het mogelijk dat informatie die wordt gepubliceerd onvolledig of onjuist is. Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor onjuiste of onvolledige informatie of voor een verkeerd gebruik of verkeerde interpretatie van de informatie in de blogs.

Vragen die anderen ook hebben

Dit is mogelijk ook interessant voor je

Over Kandoor

Nieuwsbrief met handige financiële tips ontvangen?

Kandoor beantwoordt 1.5 miljoen vragen per jaar

Meer dan 1.5 miljoen vragen per jaar

Gebruikers beoordelen Kandoor met een 8,9

Beoordeeld met een 8,9

Alle onderwerpen

Meer handige links

Over ons

Over onze vrijwilligersDit doet KandoorContact

Nieuwsbrief met handige financiële tips ontvangen?

© 2016-2024 APG DWS en Fondsenbedrijf N.V.