3 opties om je AOW-gat op te vullen
Stel: volgende maand word je 65. Je hebt je hele leven hard gewerkt en ging ervan uit dat je op je 65ste met pensioen zou gaan. Maar wacht eens... De AOW leeftijd is verhoogd. In dat geval moet je wachten tot je 66 jaar en 4 maanden bent, voor je recht hebt op AOW. Dit heet een AOW-gat. Kan je nu alsnog met pensioen? En wat zijn de opties? Ik zocht het voor je uit.
Flexibel met pensioen
Goed nieuws! Het is mogelijk om je pensioen eerder in te laten gaan, dus bijvoorbeeld op het moment dat je 65 wordt. Dit klinkt natuurlijk aantrekkelijk, aangezien de pensioenleeftijd verhoogd is. Het is ook ontzettend fijn dat deze mogelijkheid er is. Maar waarom maakt niet iedereen gebruik van die mogelijkheid? Dit komt omdat er een aantal haken en ogen zitten aan het vervroegd met pensioen gaan, zo is er bijvoorbeeld het AOW-gat. Het is handig om een aantal zaken te weten voor je kiest voor vervroegd pensioen.
Afbouwen van je opbouw
Het Nederlandse pensioensysteem werkt met een flexibele uitkering nadat je met pensioen gaat. Dit wil zeggen dat jouw pensioeninkomen afhankelijk is van hoeveel je hebt opgebouwd in combinatie met welke leeftijd je met pensioen gaat. Op mijnpensioenoverzicht.nl zie je de hoogte van je pensioen vanaf je pensioenleeftijd. Ga je eerder met pensioen dan de vastgestelde pensioenleeftijd? Dan zal je totale spaarpot worden verdeeld over een langere periode, je pensioen gaat immers eerder in. Met andere woorden, je zult met hetzelfde geld langer moeten doen. Het gevolg is dus dat je per maand minder ontvangt, dan wanneer je je pensioen op je officiële pensioenleeftijd laat ingaan.
Minder inkomen, meer belasting
Eerder met pensioen gaan houdt dus in dat je maandelijks een lager pensioen ontvangt. Maar dit is niet het enige. Over je pensioenuitkering moet je belasting betalen. Er wordt meer belasting geheven over pensioeninkomen vóór de AOW-leeftijd ten opzichte van na je AOW-leeftijd. Dit systeem is zo ontwikkeld door beleidsmakers om de bevolking te demotiveren om vervroegd met pensioen te gaan.
Het AOW-gat
Zoals we in het intro van dit artikel stelden, heb je geen recht op een AOW-uitkering meer op 65 jaar, maar op je AOW-leeftijd. Wat als je een paar jaar geleden daar nog wel rekening mee hield? Dit wordt ook wel het AOW-gat genoemd. Waar je voorheen dus vanaf 65 jaar ongeveer €700,- per maand zou krijgen als AOW-uitkering, ontvang je dat nu niet meer op 65 jaar. Je kunt met je vervroegd pensioen die €700,- opvangen, door je vervroegd pensioen iets te verhogen. Maar dit betekent wel dat je met deze constructie duurder uit bent.
Oef. Dat is misschien schrikken. Alle aanpassingen van de overheid hebben dit soort consequenties, maar dit wil niet zeggen dat vervroegd met pensioen gaan een slechte keuze is. Het hangt helemaal af van je persoonlijke situatie en het kan een weloverwogen keuze zijn om alsnog vervroegd met pensioen te gaan, ondanks het AOW-gat.
Pensioen ontvangen én opbouwen tegelijk
Omdat het steeds lastiger wordt om (voordelig) eerder met pensioen te gaan, proberen pensioenfondsen oplossingen te vinden. Denk aan bijvoorbeeld een deeltijdpensioen. Dit betekent dat je bijvoorbeeld een paar dagen met pensioen gaat en een paar dagen blijft werken. Zo verlicht je je werkdruk en blijf je pensioen opbouwen terwijl je ook pensioen krijgt. Vraag na bij je pensioenfonds of zij een deeltijdpensioen aanbieden.
Hulp van de overheid
Kan of wil je niet je pensioen vervroegen, en kan je niet goed rondkomen van je huidige inkomen? Dan is er gelukkig wel een oplossing. De instantie die de AOW uitkeert, kent een overbruggingsregeling (OBR) om jouw inkomen tijdelijk aan te vullen. Of je recht hebt op een overbruggingsregeling hangt af van je persoonlijke situatie. Maar het is zeker de moeite waard om te controleren of je in aanmerking komt.