Navigatie overslaan

Zo ga je slimmer om met je spaargeld

Foto van auteur Maaike Schaap door Maaike Schaap||171 x gelezen

We dromen er allemaal weleens van dat er geld aan iedere boom groeit. Helaas is dit tot nu toe nog nooit gebeurd, maar… er zijn wel manieren om slimmer met je (spaar)geld om te gaan. Nieuwsgierig? Lees dan snel verder!

spaargeld - plantje groeit uit grond
Foto door Gelgas Airlangga (Pexels)

1. Besparen op abonnementen

Weet jij precies waar je geld elke maand naartoe gaat? Zet al je abonnementen (denk aan: sportschool, spotify, netflix, krant, telefoon) op een rij, en kijk hier eens kritisch naar. Gebruik je het niet of nauwelijks, zeg het dan op of wijzig je abonnement! ConsuWijzer heeft een handige voorbeeldbrief gemaakt waarmee je abonnementen kunt opzeggen.

2. Wissel van energiemaatschappij

Het is even wat werk om het allemaal uit te zoeken, maar door ieder jaar te wisse

len van energiemaatschappij, kun je aardig wat geld besparen. Zodra je contract afloopt, bel je met je provider en geef je aan dat je wilt overstappen. Soms krijg je dan een mooie aanbieding terug, omdat ze je liever houden als klant. Besluit je alsnog om over te stappen, krijg je bij een nieuwe vaak een korting. Bijvoorbeeld het eerste halfjaar voor de helft van de prijs. Ditzelfde kun je natuurlijk ook doen voor je mobiele telefoonabonnement en je televisie- en internetabonnement. Het is al gezegd; het kost even wat tijd, maar het kan ook een extraatje in je portemonnee opleveren.

3. Wat te doen met je spaargeld?

Voordat je met je spaargeld aan de slag gaat, is het verstandig om uit te rekenen hoeveel geld je achter de hand moet houden. Met de BufferBerekenaar van Nibud kun je er snel en gemakkelijk achterkomen of je onverwachte, noodzakelijke uitgaven nog direct zou kunnen betalen. Daarnaast kun je een overzicht maken van je maandelijkse inkomsten en uitgaven, zodat je hier ook grip op houdt.

4. Hypotheek aflossen

Als je een hypotheek hebt en ook behoorlijk wat spaargeld, is het verstandig om met je spaargeld (een deel van) je hypotheek af te lossen. Tegenwoordig krijg je nauwelijks of helemaal geen rente meer op je spaarrekening. De rente van je hypotheek is dus al gauw meer. Door een gedeelte van je hypotheek af te lossen, gaan ook je maandelijkse kosten omlaag. Let op: als je je hypotheek aflost, gaat de hypotheekrenteaftrek ook omlaag. Zorg ervoor dat je dit wijzigt in de voorlopige aanslag en checkt bij de aangifte inkomstenbelasting, zodat je geen geld hoeft terug te betalen aan de Belastingdienst.

5. Start met beleggen

Beleggen kan interessant zijn! De AEX, Dow Jones en de Nikkei zijn beleggingsfondsen. In Nederland kennen we de AEX index. Hierin zijn de 25 grootste beursgenoteerde bedrijven van Nederland opgenomen. Verdiep je erin, zet geld opzij dat je de komende vijf of tien jaar niet nodig hebt en beleg in een fonds waarmee je wellicht je spaargeld kunt verdubbelen. Hou ook rekening met het risico: de beurs kan ook flink kelderen… Beleg verstandig.

Obligatiefondsen

Net als de Staat geven bedrijven obligaties uit om geld op te halen uit de markt. Als je spaargeld hebt, kun je obligaties kopen van een bedrijf, maar je kunt ook beleggen in een obligatiefonds. Banken en verzekeraars stellen deze fondsen samen waar meerdere obligaties van verschillende bedrijven zitten. Valt één bedrijf om, gaat niet meteen de gehele waarde naar beneden. In welke sector een beleggingsfonds zich begeeft, heeft invloed op het rendement. Het verwachte rendement is eigenlijk altijd hoger dan op staatsobligaties of op een spaarrekening en kan daarom erg aantrekkelijk zijn.

6. Geld vastzetten

Als je al een behoorlijke spaarrekening hebt opgebouwd, heb je misschien een bedrag ‘over’. Dat bedrag heb je voorlopig niet nodig. Als dat zo is, dan kun je dat bedrag vastzetten op een spaardeposito. Dit levert meer rente op dan een gewone spaarrekening, omdat de bank de zekerheid heeft dat het voor langere tijd over het geld beschikt. Hoe langer je het laat vastzetten, hoe hoger het rendement wordt.

7. (Extra) Sparen voor pensioen

Ook kan het verstandig zijn of zelfs nodig om (extra) te sparen voor je pensioen. Je kunt kijken hoeveel pensioen je hebt opgebouwd op Mijn Pensioenoverzicht.

Ben je geholpen met dit blog?

Gerelateerde categorieën:Geld
Wij doen ons best om correcte en actuele informatie te geven. Ondanks constante zorg en aandacht is het mogelijk dat informatie die wordt gepubliceerd onvolledig of onjuist is. Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor onjuiste of onvolledige informatie of voor een verkeerd gebruik of verkeerde interpretatie van de informatie in de blogs.

Vragen die anderen ook hebben

Dit is mogelijk ook interessant voor je

Over Kandoor

Nieuwsbrief met handige financiële tips ontvangen?

Kandoor beantwoordt 1.5 miljoen vragen per jaar

Meer dan 1.5 miljoen vragen per jaar

Gebruikers beoordelen Kandoor met een 8,9

Beoordeeld met een 8,9

Alle onderwerpen

Meer handige links

Over ons

Over onze vrijwilligersDit doet KandoorContact

Nieuwsbrief met handige financiële tips ontvangen?

© 2016-2024 APG DWS en Fondsenbedrijf N.V.