Navigatie overslaan

Cryptocurrency voor beginners

Foto van auteur Suzanne van Remmen door Suzanne van Remmen||102 x gelezen

De cryptocurrency, zoals de Bitcoin, is een hot topic en niet zonder reden. Wie in 2010 100 dollar aan Bitcoins had gekocht, was in 2013 in het bezit van een waarde van 100 miljoen dollar. Dat is een ongekende stijging natuurlijk, maar vergis je niet: ongekende dalingen kent de Bitcoin ook. Cryptocurrencies lijken ongrijpbaar, risicovol en spannend. Daarom zetten wij op een rij: Hoe werken cryptomunten? Wat zijn de basispunten die je moet weten? Kandoor vertelt je de belangrijkste zaken die je moet weten over cryptocurrencies.

cryptocurrency - bitcoin in achterzak
Foto door Worldspectrum (Pexels)

Blockchain: de vervanger van de bank

Om cryptomunten te kunnen begrijpen, moet je eerst weten wat blockchain is. Meester Bitcoin weet dit heel helder uit te leggen in zijn video: “Als je een huis koopt, dan ga je naar de notaris. Willen we iets betalen? Dan gaan we naar de bank. Er is altijd een derde partij die zegt: dit is een geldige waardeoverdracht. Blockchain vervangt als het ware deze partijen.”

Hoe dan?

In de Blockchain wordt vastgelegd wie waar eigenaar van is. Elke aanpassing die je doet, wordt voor altijd vastgelegd en is dus onuitwisbaar. Dit maakt dat er niet gerommeld kan worden aan een blockchain, want: alles is zichtbaar. Bovendien staat Blockchain niet op één plek, maar is verspreid over vele computers, namelijk elke computer waarop een digitale transactie is gedaan. Zodra je Euro’s inwisselt voor bijvoorbeeld een Bitcoin, ben je onderdeel van de Blockchain. Blockchain is dus een middel om digitale munten te kunnen verhandelen. Elke munt heeft zijn eigen blockchain.

Cryptovaluta's

Er bestaan momenteel meer dan 1600 verschillende cryptovaluta’s. Dat is gigantisch! Maar van die 1600 zijn er ongeveer 8 die echt noemenswaardig zijn. Wij lichten de de drie grootste munten van dit moment toe:

Bitcoin

De meest bekende munt is natuurlijk de Bitcoin: de grondlegger van de cryptomarkt. Als eerste munt sta je in de kijker, en vinden experts er vooral heel veel van. Een voordeel van de cryptomunt is dat ie wordt verhandeld via de blockchain-technologie. Dit is een ‘open source’, wat maakt dat iedereen kan deelnemen. Een nadeel is dat niemand echt eigenaar is.

De reden waarom beleggers minder te spreken zijn over deze munt is vanwege flinke fluctuatie, hoge transactiekosten en ook: lang wachten. Bovendien is de Bitcoin niet echt goed voor het milieu:

Schommelingen in de waarde

Flinke fluctuering in de waarde van de bitcoin ten opzichte van reguliere investeringen. De Bitcoin kan binnen 1 dag 10% meer of minder waard zijn.

Prijzige transactiekosten

Ook heeft de munt hoge transactiekosten en de lange transactiebevestigingstijd. Zo kostte een overboeking begin 2017 € 1,- eind 2017 was dat maarliefst € 20,-. In maart 2018 zijn de transactiekosten weer gedaald naar rond de € 1,60.  

Lang wachten

En de transactievbevestiging duurt gemiddeld 78 minuten, en kan oplopen tot wel 14 uur. Waarom? Omdat niet één bank, maar het hele wereldwijde netwerk je transactie moet goedkeuren. Door deze werkwijze, staan er gemiddeld 50.000 ‘mensen wachtenden voor je in de rij’.

Slecht voor het milieu

Eén bevestiging kost ook nog eens flink wat energie: namelijk 94 kilowattuur per transactie. Omgerekend is dit een dag stroom voor 3 huishoudens (!). Ter vergelijking: dat is 1000 keer meer dan de energie die een creditcard-transactie kost.

Digitaal goud

De Bitcoin is echter de koploper binnen de cryptomarkt, en daarmee nog altijd het boegbeeld van ‘de cryptomunt’, en wordt ook wel digitaal goud genoemd.

Ethereum

Ethereum is een cryptocurrency die werkt met een net iets andere blockchaintechnologie dan de Bitcoin en heeft haar eigen munt (token): de ether. Het belangrijkste verschil met de Bitcoin is dat de blockchainwijze veel flexibeler is, waardoor het voor gebruikers gemakkelijker is om te gebruiken en de transacties iets sneller gaan dan bij de Bitcoin. Door deze mogelijkheden lijkt de toekomst van Ethereum voorlopig prima.  

Ethereum is de afgelopen jaren in stilte uitgegroeid tot de tweede grootste cryptocurrency ter wereld. De munt won aan populariteit in 2017.

Niet alleen voor beleggers

Ethereum werkt met zogenoemde ”smart contracts”. Ethereum gebruikt daarmee haar blockchain technologie niet alleen voor het verhandelen van digitale munten. Hier zijn veel andere toepassingen voor. Een aantal pensioenuitvoerders zijn op dit moment de pensioenadministratie op de blockchain-technologie van Ethereum aan het bouwen.

Ripple (XRP)

Waar Ethereum en de Bitcoin redelijk op dezelfde wijze werken (via open source), zijn er ook nieuwe, andere alternatieven bedacht. Zoals bijvoorbeeld de Ripple. Ook Ripple heeft geen derde partij nodig voor de bevestiging van een transactie. Het grote verschil is dat de Ripple ‘één taal spreekt’,en makkelijker om te rekenen is naar reguliere valuta. En Ripple wordt centraal beheerd, in tegenstelling tot de Bitcoin en de Ethereum. Dit maakt de transactie sneller en goedkoper. Waar een Bitcointransactie dus € 20,- kan kosten, kost een Rippletransactie 0,001 cent.

Ripple wordt dus centraal beheerd, en heeft enkele vestigingen (in San Francisco, VS en in Mumbai, India). Het is dus een commercieel bedrijf die op een innovatieve manier in de cryptowereld iets met succes heeft weten neer te zetten.

In juni en juli 2018 was Ripple in het nieuws wegens rechtszaken die tegen haar is aangespannen omtrent illegale waardegroei. (bron: Techzine.nl)

Wat is zo’n digitale munt waard?

De valuta’s omgerekend naar Euro’s op het moment dat dit artikel geschreven wordt:

  • 1 bitcoin =  € 5593,70
  • 1 ether = € 398,03
  • 1 ripple = € 0,40

Waarschuwing van de AFM: pas op met beleggen in cryptovaluta’s

De AFM waarschuwde in 2017 over beleggen in cryptocurrency: “het lijkt op de internetzeepbel van 2000.” Voor de wat jongere geïnteresseerden onder ons: veel mensen hadden hun geld geïnvesteerd in internetbedrijven, omdat het ontzettend goed leek te gaan. Het leek dus perfect, tot de bubbel barstte en zij een groot deel van hun aandelen zagen verdwijnen op de beurs.

Wallets

Wil je iets in cryptovaluta gaan aanschaffen? Dan heb je een ‘wallet’ nodig. Dit is zegmaar je crypto-portemonnee. Je hebt verschillende soorten wallets:

Hardware wallet

Een hardware wallet is een wallet op bijvoorbeeld een USB-stick. Dit lijkt dus het meeste op een portemonnee met geld, je kunt het immers in je hand houden. Ben je je ‘portemonnee’ kwijt? Dan ben je dus je coins ook echt kwijt. 

Mobiele wallet

Is een app voor op je telefoon. Gemakkelijk te downloaden. Er wordt wel afgeraden om grote bedragen in je mobiele wallet te stallen ivm mogelijke diefstal, of het kwijtraken van je telefoon.

Desktop wallet

Met een desktop wallet staan je transacties op je computer (je desktop). Hiermee staan ze dus bij jou thuis, als een soort spaarpotje. Maar.. deze wallet is inzichtelijk voor iedereen die bij jou in je computer kan. Dus ook virussen. 

Online wallet

Een online wallet zegt het al: je wallet staat online, en je kunt er dus altijd bij. De online wallet wordt beheerd door een derde partij. De kans dat je gehackt wordt kan groter zijn, gezien de mate van veiligheid afhangt van de partij waar je de wallet hebt staan. Daar tegenover kun je er dus wel altijd bij, dat is handig als je actief wil handelen in cryptomunten. En er zijn veel partijen die  vorm aanbieden, omdat de online wallet vrij populair is. Lees goed de reviews voor je je keuze maakt.

Wallet-conclusie

Elke walletvorm heeft z’n voor- en nadelen. Het hangt erg van je eigen doel af, welke wallet het beste bij jou past. Daarbij kun je natuurlijk kiezen voor twee wallets: een online wallet om mee te handelen en een ander type wallet om te ‘stallen/sparen’. 

Een samenvatting

De cryptomunten zijn relatief nieuwe online beleggingsmiddelen. In plaats van een transactie via een bank, wordt de transactie vastgelegd via blockchain. De meest bekende cryptovaluta is de Bitcoin, maar er zijn vele concurrenten op de markt. Waarvan er ongeveer 8 momenteel relevant zijn op de markt, zoals de Bitcoin, Ethereum en de Ripple. Dit kan echter snel veranderen. De markt van cryptocurrency is een grillige. Dit blijkt ook uit de sterk fluctuerende waarde van de munten. Dit maakt beleggen in cryptovaluta’s spannend, maar vooral ook risicovol. De AFM heeft een waarschuwing afgegeven betreft beleggen in cryptocurrencies. Ga je beleggen in cryptovaluta, dan heb je een wallet nodig, waar je je cryptobeleggingen in ‘bewaart’. Er bestaan verschillende wallets, waaronder online wallets, versies die je kunt downloaden en hardware wallets, in de vorm van een USB-stick.

Wat vindt o.a. Bill Gates van cryptocurrencies?

“De toekomst van geld is de digitale munt.” – Bill Gates, miljardair, oprichter Microsoft

“Als je investeert in bijvoorbeeld een boerderij, dan produceert die boerderij iets, en dat bepaalt de waarde van je boerderij. Bij een investering in een cryptomunt zoals de Bitcoin, hangt de waarde slechts af van de kopers en verkopers van de munt. Het is slechts speculatie.” – Warren Buffett, zakenman, miljardair, één van de rijkste mensen ter wereld

“De Bitcoin heeft de afgelopen jaren flinke innovatie aangewakkerd. De revolutionaire blockchain-technologie heeft laten zien dat er alternatieven zijn voor de traditionele wijze van beleggen, inversteren en nog veel meer.” –  Daniel Worsley, COO van LocalCoinSwap

“De Bitcoin is het kwaad.” – Paul Krugman, Amerikaanse econoom, columnist en publicist

Ben je geholpen met dit blog?

Gerelateerde categorieën:Geld
Wij doen ons best om correcte en actuele informatie te geven. Ondanks constante zorg en aandacht is het mogelijk dat informatie die wordt gepubliceerd onvolledig of onjuist is. Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor onjuiste of onvolledige informatie of voor een verkeerd gebruik of verkeerde interpretatie van de informatie in de blogs.

Vragen die anderen ook hebben

Dit is mogelijk ook interessant voor je

Over Kandoor

Nieuwsbrief met handige financiële tips ontvangen?

Kandoor beantwoordt 1.5 miljoen vragen per jaar

Meer dan 1.5 miljoen vragen per jaar

Gebruikers beoordelen Kandoor met een 8,9

Beoordeeld met een 8,9

Alle onderwerpen

Meer handige links

Over ons

Over onze vrijwilligersDit doet KandoorContact

Nieuwsbrief met handige financiële tips ontvangen?

© 2016-2024 APG DWS en Fondsenbedrijf N.V.