Navigatie overslaan

Vakantiegeld: Wat? Hoeveel? Alles wat je wil weten!

Foto van auteur Suzanne van Remmen door Suzanne van Remmen||12.046 x gelezen

Katchingg! Yes! Het is weer mei en dat betekent voor veel mensen: vakantiegeld. Ook wel vakantiebijslag of vakantietoeslag genoemd. Een mooi extraatje om je vakantie van te betalen, wat geld te sparen of het kan je helpen om schulden af te betalen. 

vakantiegeld - man op stoel uitzicht
Foto door Anna M (Pexels)

Wat is vakantiegeld?

In 1969 werd de Wet Minimumloon en minimumvakantiebijslag aangenomen. Vanaf het begin was het doel van vakantietoeslag om werknemers in staat te stellen om op vakantie te gaan. Eigenlijk spaart je werkgever dus voor jou. Uiteraard ben je vrij om het geld ergens anders aan te besteden.

Bereken hoeveel vakantiegeld jij ongeveer ontvangt

 

Vakantiegeld als je werkt

Iedere Nederlander met inkomen uit werk of een uitkering ontvangt jaarlijks vakantietoeslag . Dit bouw je doorgaans op over de periode 1 juni tot en met 31 mei van het volgende jaar. Het bedraagt minimaal 8% van je bruto jaarsalaris. Wanneer de uitbetaling van je vakantiegeld plaatsvindt kan soms verschillen. In de meeste gevallen is dit in mei of juni. Als het in je arbeidsovereenkomst of cao is vastgelegd, kan het bijvoorbeeld ook maandelijks worden uitgekeerd.

Wat zijn je rechten?

Hoe zit het als je je vakantiegeld niet op tijd ontvangt? Je werkgever mag de uitbetaling van je vakantiegeld niet zomaar uitstellen. Dit mag alleen als jij als werknemer akkoord hebt gegeven en jouw werkgever jouw schriftelijke toestemming heeft gekregen om het vakantiegeld later uit te betalen. Het vakantiegeld mag ook dan niet te laat uitbetaald worden, de uitbetaling moet ten minste eenmaal per kalenderjaar plaatsvinden. Je hebt dus gewoon recht op het vakantiegeld dat je hebt opgebouwd. De meeste werkgevers betalen het bedrag uit in mei. En ze moeten uiterlijk in de maand juni betalen.

Werkgevers die moeite hadden met uitbetaling konden tijdens de coronacrisis mogelijk aanspraak maken op aanvullingen voor hun bedrijf, via bijvoorbeeld de NOW-regeling.

Gaat je werkgever toch failliet voordat hij je je heeft kunnen betalen?

Dan wordt jouw achterstallig loon en vakantiegeld uitbetaald door het UWV. In dit geval kan het wel betekenen dat je iets later uitbetaald krijgt. Lees hier meer over faillissement en jouw rechten bij het UWV.

Vakantiegeld als je in de bouw werkt

Werk je in de bouw? Dan stort je werkgever je vakantiegeld in het Tijdspaarfonds. Naast je vakantietoeslag (zoals het in het Tijdspaarfonds heet) wordt er ook geld gestort voor je 'Roostervrije dagen' en 'Duurzame inzetbaarheid'. Dit geld is bedoeld voor opleidingen of extra verlofdagen voor oudere werknemers. Daarnaast kan het zijn dat je werkgever ook meedoet met 'Spaaruren'. Dan worden ook je overuren en reisvergoeding gestort in het Tijdspaarfonds.

Als bouwmedewerker mag je altijd zelf tussentijds geld opvragen uit je Tijdspaarfonds. Hoe dit werkt, vind je op de saldo opvragen-pagina terug. Doe je dit niet? Dan wordt je opgebouwde tegoed van vakantiedagen en vakantietoeslag uitgekeerd in de maand mei. Check daarom in maart of april even of jouw juiste rekeningnummer bekend is bij het Tijdspaarfonds.

Voor bouwplaatsmedewerkers is het Tijdspaarfonds verplicht. UTA-medewerkers (die werken vaak op kantoor) mogen kiezen of ze meedoen met het Tijdspaarfonds. Het Tijdspaarfonds valt onder de BTER (Bedrijfstak Eigen Regelingen).

Heb je vragen over je Tijdspaarfonds? 

Op de website van het Tijdspaarfonds voor het Bouwbedrijf vind je veel informatie en kun je inloggen op Mijn Tijdsparen. Liever even bellen of mailen? Neem contact op met het Tijdspaarfonds of met jouw vakbond.

Vakantiegeld als je met pensioen bent

Pensioen via je werkgever

Vakantiegeld over je pensioen vanuit je werkgever is in de meeste gevallen 8% van je pensioen. Hoe je pensioenfonds/pensioenverzekeraar omgaat met dit bedrag, staat in de pensioenregeling.

  • De eerste optie bestaat uit een pensioenuitkering van twaalf keer per jaar, plus een keer per jaar een vakantietoeslag. Net als tijdens je werkende leven vaak het geval was: maandelijks salaris en één keer per jaar vakantiegeld.
  • De tweede optie is om de pensioenuitkering en de vakantietoeslag bij elkaar opgeteld in twaalf termijnen uit te betalen. Met deze optie is je uitkering per maand dus iets hoger. Daar staat tegenover dat je niet apart je vakantiegeld uitgekeerd krijgt.

Op welke manier jij je vakantiegeld tijdens je pensioen ontvangt, hangt dus af van de keuze die je pensioenfonds maakt. Hoe het precies in jouw geval zit? Vraag het na het bij je pensioenfonds/pensioenverzekeraar.

AOW en vakantiegeld

Het vakantiegeld over AOW werkt qua hoogte net iets anders. De hoogte is niet 8% van je AOW-uitkering. Het AOW-bedrag wordt namelijk afgeleid van het wettelijk minimumloon. En het vakantiegeld van de AOW wordt afgeleid van de minimumvakantiebijslag die bij het minimumloon hoort, zo staat te lezen bij de SVB. Wil je weten hoeveel vakantiegeld jij krijgt? Log dan in op Mijn SVB.

Bereken hoeveel vakantiegeld jij ongeveer over je AOW ontvangt

 

Vakantiegeld als je in de bijstand zit

Zit je in de bijstand? Dan zijn er twee dingen anders dan wanneer je werkt of een andere uitkering krijgt:

  • Er wordt 5% van je inkomen gespaard als vakantiegeld
  • Dit bedrag wordt meestal uitgekeerd in de maand juni, bij sommige gemeentes in de maand mei

Het verschilt per gemeente wanneer je precies je vakantiegeld krijgt uitbetaald. De hoogte van je vakantiegeld kun je opvragen bij jouw gemeente.

Is er beslag gelegd op je inkomen?

Dan kan het zijn dat je geen vakantiegeld ontvangt, omdat dit bedrag wordt gebruikt om eerst de schulden af te betalen. Is je inkomen, inclusief vakantiegeld, lager dan je beslagvrije voet? Dan mag de beslaglegger je vakantiegeld niet innemen. Op de website van Gemeente Amsterdam wordt verteld hoe de beslagvrije voet in combinatie met bijstand werkt.

Vakantiegeld als je een UWV-uitkering krijgt

Ontvang je een WW, WAO, WIA, WAZ, IOW of Wajong?

Als je een uitkering krijgt (zoals hierboven genoemd), heb je recht op vakantietoeslag. Deze vakantietoeslag wordt eind mei aan je uitgekeerd. Dit gaat automatisch. Het bedrag dat je krijgt is 8% van je bruto uitkering. De netto-hoogte hangt af van de inhoudingen zoals loonheffing. Het exacte bedrag kun je vanaf eind mei 2023 op een betaalspecificatie in Mijn UWV zien. Ook vind je hier meer informatie over vakantiegeld bij een uitkering.

Wanneer krijg je je vakantiegeld? De precieze betaaldata van het UWV in 2024 zijn: 

  • WIA (WGA en IVA): 23 mei 2024
  • Wajong: 23 mei 2024
  • WAO: 23 mei 2024
  • WAZ: 23 mei 2024

Ontvang je een ziektewet-uitkering (ZW) of een zwangerschaps- of bevallingsuitkering (WAZO)?

Dan zit je vakantiebijslag al inbegrepen in je maandelijkse uitkering. Je krijgt dan dus geen los bedrag in mei uitgekeerd. Het bedrag wat je krijgt, is wel 8% van je uitkering.

Belasting over je vakantiegeld in 2024

Je gewone maandloon wordt 'progressief' belast, zoals dat heet. Dit wil zeggen: een deel in de laagste schaal en mogelijk een deel in de hogere schaal (waarin je meer belasting betaalt.) Omdat de belastingschijven in 2024 weer iets zijn aangepast, betaal je tot € 75.518 (bruto) tegen het laagste belastingtarief (36,97%). In 2023 was die grens € 73.031. Verdien je in totaal meer dan € 75.518? Dan betaal je over dat hogere deel 49,50% aan belasting.

Bij je vakantietoeslag werkt dit anders. Dit wordt belast alsof het bovenop je jaarinkomen komt. Komt je bruto jaarsalaris inclusief vakantietoeslag uit in een bepaalde schijf? Dan betaal je over je volledige bruto vakantietoeslag het bijbehorende percentage aan belasting. Voor veel mensen zal dit uitkomen in de eerste belastingschijf. Daar moest je vorig jaar 36,93% over betalen, dit jaar 36,97%.

Een overzicht van de belastingschijven over 2022, 2023, 2024

Infographic belastingschijven 2024 - Kandoor
Foto door Kandoor

Bruto / netto vakantiegeld in 2024

Wij hebben de onderstaande rekentabel gemaakt om je wat rekenwerk te besparen!

Bruto maandsalarisVakantiegeld BrutoVakantiegeld Netto
€1500€1440€718
€2000€1920€958
€2500€2400€1197
€3000€2880€1437
€3500€3360€1676
€4000€3840€1916
€5000€4800€2395

Bruto / netto vakantiegeld: zo was het in 2023

Bruto maandsalarisVakantiegeld BrutoVakantiegeld Netto
€1500€1440€726
€2000€1920€968
€2500€2400€1211
€3000€2880€1453
€3500€3360€1695
€4000€3840€1937
€5000€4800€2422

bron: rekenkeizer.nl - deze berekeningen zijn op basis van standaard vakantietoeslag over 12 maanden, bekende belastingtarieven en geven een inschatting van netto vakantiegeld. 

Liever zelf je vakantiegeld berekenen?

Wij maken alles graag makkelijker. Daarom hebben wij het blog hierboven een tool waarmee je je netto vakantiegeld kan berekenen. Wil je liever zelf berekenen hoeveel vakantiegeld je ontvangt? Gebruik dan het rekenvoorbeeld of de rekentabel hieronder met je eigen bruto inkomen.

Zelf je bruto vakantiegeld berekenen, doe je als volgt: 

Stel: je bruto maandsalaris is € 3000,-. Je vakantiegeld is 8%. Elke maand bouw je dus € 240,- vakantiegeld op. Per jaar is dat bruto € 2880,-.

Zelf je netto vakantiegeld berekenen, doe je als volgt:

Dit is de berekening op basis van 2020

Met een maandsalaris met €3000,- bruto is je jaarinkomen € 36.000,- (12 x € 3000,-). Inclusief je vakantiegeld is dat € 38.880,-. (€ 36.000,- + € 2880,-) Daarmee val je in het belastingtarief van 37,10 procent. Ook betaal je nog een bijzonder tarief loonheffing over extra inkomen zoals vakantiegeld. Hoeveel het bijzonder tarief loonheffing is verschilt per inkomen en per situatie. Bekijk hier wat jouw bijzonder tarief loonheffing is. Bij een inkomen van €38.880,- en wanneer je jonger bent dan de AOW-leeftijd is dat 11,98%. Je betaalt hier dan dus 49,08% (37,10% + 11,98%) belasting over, oftewel € 1413,50. Je netto vakantiegeld is in dit voorbeeld € 1466,50.

Toch een mooi extraatje!

Ben je geholpen met dit blog?

Gerelateerde categorieën:Werk
Wij doen ons best om correcte en actuele informatie te geven. Ondanks constante zorg en aandacht is het mogelijk dat informatie die wordt gepubliceerd onvolledig of onjuist is. Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor onjuiste of onvolledige informatie of voor een verkeerd gebruik of verkeerde interpretatie van de informatie in de blogs.

Vragen die anderen ook hebben

Dit is mogelijk ook interessant voor je

Over Kandoor

Nieuwsbrief met handige financiële tips ontvangen?

Kandoor beantwoordt 1.5 miljoen vragen per jaar

Meer dan 1.5 miljoen vragen per jaar

Gebruikers beoordelen Kandoor met een 8,9

Beoordeeld met een 8,9

Alle onderwerpen

Meer handige links

Over ons

Over onze vrijwilligersDit doet KandoorContact

Nieuwsbrief met handige financiële tips ontvangen?

© 2016-2024 APG DWS en Fondsenbedrijf N.V.