Navigatie overslaan

Wijziging in rekeningnummer, adres, trouwen of een scheiding doorgeven? Zo werkt het!

Foto van auteur Suzanne van Remmen door Suzanne van Remmen||2.101 x gelezen

Heb je een nieuw rekeningnummer? Ben je verhuisd en wil je je adres wijzigen? Ga je trouwen? Of wil je een andere verandering doorgeven aan jouw uitbetalingsinstantie? Bij Kandoor krijgen wij vaak de vraag: Hoe kan ik mijn gegevens veranderen? In dit blog vind je het antwoord op de vraag: ‘hoe wijzig ik mijn persoonsgegevens bij een instantie?’. Check jouw wijziging! 

wijziging - iemand werkt op laptop
Foto door Cottonbro Studio (Pexels)

Ik heb een nieuw rekeningnummer

Een rekeningnummer is sinds 2014 een IBAN-rekeningnummer en ziet er in een voorbeeld zo uit: ‘NL01ABNA0987654321’. Als je je rekeningnummer wijzigt, heeft de instantie dit hele nummer nodig en de naam van de rekeninghouder. Weet je je IBAN niet? Zie onderaan deze pagina een link waar je je IBAN mee kunt vinden.

Een nieuw rekeningnummer kun je bij de meeste instanties online wijzigen. Je logt in op de mijn-omgeving van je instantie en geeft daar je nieuwe rekeningnummer door. Als het je niet lukt om online je gegevens te wijzigen, neem dan contact op met de instantie.

Ik ben verhuisd

Ben je verhuisd binnen Nederland?

En heb je je nieuwe adres doorgegeven aan de gemeente? Dan krijgt jouw uitbetalingsinstantie jouw nieuwe adres binnen ongeveer 2 weken ook door. Dit gaat tegenwoordig automatisch. Even checken bij je instantie of ze het goed hebben doorgekregen is altijd verstandig. Dit doe je bijvoorbeeld door in te loggen op de mijn-omgeving, of door te bellen met de klantenservice.

Let op: een ander soort instantie (denk aan je gasleverancier, telefoonprovider of je zorgverzekeraar) krijgt je verhuizing mogelijk niet automatisch door. Daarom is het altijd slim om een lijstje af te gaan en even te checken of zij jouw juiste gegevens hebben.

Verhuis je in of naar het buitenland?

Dan moet je je nieuwe adres zelf even doorgeven. Dit doe je door in te loggen in de mijn-omgeving en je adres te wijzigen. Je kunt ook de instantie mailen met je nieuwe adres. Vergeet dan niet om je klantnummer en je oude adres erbij te vermelden.

Ik heb een nieuwe partner

Ben je onlangs getrouwd of heb je een geregistreerd partnerschap?

Gefeliciteerd! Zodra jullie verbintenis is doorgegeven aan de gemeente, krijgen ook betalingsinstanties deze wijziging door. Je hoeft hier dus niets voor te doen. Veel instanties sturen jou een brief als zij jouw partner hebben bijgeschreven op hun polis. Zelf even checken of het is gelukt, kan uiteraard altijd door contact te zoeken met de klantenservice.

Woon je sinds kort samen en heb je een samenlevingscontract?

Deze wijziging gaat niet via de gemeente. Dit betekent dat je zelf je partner bekend moet maken bij diverse instanties, zoals je pensioenfonds bijvoorbeeld. Vraag bij je instantie na hoe je je partner bekend kunt maken. Het kan zijn dat zij vragen om een kopie van het samenlevingscontract.

Ik ga scheiden of uit elkaar

Ga je scheiden?

Een scheiding wordt bij de gemeente als wijziging verwerkt via de Gemeentelijke Basisinstantie (GBA). Hierdoor wordt een scheiding ook doorgegeven aan Nederlandse uitbetalingsinstanties. Echter zijn er bij een scheiding veel zaken die je zelf in gang moet zetten, zoals bijvoorbeeld de verdeling van het pensioen. 

Ga je uit elkaar met je partner en heb je een samenlevingscontract?

Dan moet je deze wijziging zelf doorgeven aan de instanties waar je ex-partner is bijgeschreven. Neem contact op met de instanties om te informeren wat je moet doen om deze wijziging door te voeren.

Direct iets wijzigen?

  • Sociale Verzekeringsbank (SVB) Voor o.a. de AOW, Anw, Kinderbijslag, Persoonsgebonden Budget (PGB), AIO en de Overbruggingsregeling.

» Geef een wijziging door aan de SVB

  • UWV Voor o.a. de WAO, WIA, ww, zw, IOW, WAZ en de Zwangerschapsuitkering.

» Geef een wijziging door aan het UWV

  • Belastingdienst Voor onder andere de belastingtoeslagen en je inkomstenbelasting kun je je rekeningnummer aanpassen.

» Wijzig je rekeningnummer aan de Belastingdienst

  • Pensioenfonds ABP Jouw pensioenfonds als je hebt gewerkt in o.a. het onderwijs, bij de politie, als militair of als ambtenaar.

» Geef een wijziging door aan het ABP

  • Pensioenfonds Metaal en Techniek (PMT) Jouw pensioenfonds  als je hebt gewerkt in de bedrijfstak Metaal en Techniek.

» Geef een wijziging door aan PMT 

  • Pensioenfonds Zorg en Welzijn (PFZW) Jouw pensioenfonds als je hebt gewerkt in de zorg.

» Geef een wijziging door aan PFZW

  • bpfBOUW Jouw pensioenfonds als je hebt gewerkt in de bouw.

» Geef een wijziging door aan bpfBOUW

  • Pensioenfonds Vervoer Jouw pensioenfonds als je bijvoorbeeld hebt gewerkt als buschauffeur of op de vrachtwagen.

» Geef een wijziging door aan het Pensioenfonds Vervoer

  • Stichting Pensioenfonds voor Woningcorporaties (SPW) Jouw pensioenfonds als je hebt gewerkt bij een woningcorporatie.

» Geef een wijziging door aan SPW

  • Pensioenfonds voor het Schoonmaak- en glazenwassersbedrijf Jouw pensioenfonds als je hebt gewerkt als schoonmaker of glazenwasser.

» Geef een wijziging door aan Pensioenfonds Schoonmaak- en glazenwassersbedrijf

Wat is mijn IBAN?

» Check hier je IBAN-rekeningnummer

Ben je geholpen met dit blog?

Gerelateerde categorieën:Geld
Wij doen ons best om correcte en actuele informatie te geven. Ondanks constante zorg en aandacht is het mogelijk dat informatie die wordt gepubliceerd onvolledig of onjuist is. Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor onjuiste of onvolledige informatie of voor een verkeerd gebruik of verkeerde interpretatie van de informatie in de blogs.

Dit is mogelijk ook interessant voor je

Over Kandoor

Nieuwsbrief met handige financiële tips ontvangen?

Kandoor beantwoordt 1.5 miljoen vragen per jaar

Meer dan 1.5 miljoen vragen per jaar

Gebruikers beoordelen Kandoor met een 8,9

Beoordeeld met een 8,9

Alle onderwerpen

Meer handige links

Over ons

Over onze vrijwilligersDit doet KandoorContact

Nieuwsbrief met handige financiële tips ontvangen?

© 2016-2024 APG DWS en Fondsenbedrijf N.V.