Navigatie overslaan

Zoek je naar je arbeidsverleden?

Foto van auteur Georges de Boeck door Georges de Boeck||3.255 x gelezen

Hoe kan ik mijn arbeidsverleden en pensioen in kaart brengen? Een tijdje geleden heb ik al besproken welke informatie te vinden is op mijnpensioenoverzicht.nl, maar wat moet je doen op het moment dat dit overzicht niet compleet is? Net als Indiana Jones gaan we op ontdekkingsreis en vinden we hopelijk de verloren schat waar we naar aan het zoeken zijn. Hierbij een aantal tips hoe je ‘vergeten’ pensioenopbouw boven water kunt halen.

arbeidsverleden - man zoekt
Foto door Fauxels (Pexels)

Wie zijn je voormalige werkgevers?

Je arbeidsverleden hangt vaak samen je pensioenopbouw. Als het niet lukt om je pensioen terug te vinden in het heden, dan moeten we terug in de tijd om het eerste aanknooppunt voor het ‘vergeten’ pensioen te vinden. In Nederland is het zo geregeld dat bedrijven in bepaalde sectoren de opbouw van het pensioen regelen bij sector specifieke fondsen. Daarbij zijn het aantal pensioenfondsen de laatste jaren drastisch afgenomen. Hierdoor bestaat de kans dat er vroeger een pensioen opgebouwd is bij fonds A, maar dat dit fonds samen gegaan is met of overgenomen is door een ander fonds. Weet je waar je gewerkt hebt? Dan is het makkelijker om je arbeidsverleden in kaart te brengen.

Wat te doen wanneer je voormalige werkgevers niet meer actief zijn?

Is de voormalige werkgever nog steeds actief? Dan kun je altijd contact met het bedrijf opnemen om te vragen hoe zij in het verleden de pensioenregelingen opgezet hadden. In sommige gevallen kan het zijn dat een voormalige werkgever failliet is gegaan of overgenomen is door een ander bedrijf. In dit geval kun je drie dingen doen;

  • Zoek uit welk bedrijf jouw voormalige werkgever overgenomen heeft. Vaak hebben zijn nog toegang tot administratie uit het verleden. Dit wil niet zeggen dat zij meteen meer informatie kunnen geven over het opgebouwde pensioen, maar misschien wel informatie geven over de manier waarop de pensioenen vroeger geregeld waren.

  • Neem contact met concurrerende bedrijven of bedrijven die werkzaam zijn in dezelfde sector. Dit klinkt misschien niet heel logisch, maar geef het een kans. Hierboven zei ik nog dat pensioenen opgebouwd worden bij sector specifieke fondsen, dus bedrijven die werkzaam zijn in dezelfde sector als jouw voormalige werkgever kunnen je misschien ook op weg helpen. Nogmaals, de kans is klein dat ze inzicht kunnen geven in hoeveel pensioen je opgebouwd hebt, omdat ze hoogstwaarschijnlijk een andere arbeidsovereenkomst hebben gehad met eigen werknemers. Maar wie weet helpen ze je wel op weg met jouw zoektocht.

  • Neem contact op met oude collega’s. Tegenwoordig is het ontzettend makkelijk om contact te leggen met mensen over de hele wereld, bijvoorbeeld door middel van Facebook of LinkedIn, maak hier dus gebruik van. Misschien werkte je vroeger veel samen met ene Henk van Straten en kan hij je misschien wel verder helpen.

Neem contact op met andere fondsen

Kun je helemaal niets vinden over de voormalige werkgever en de pensioenfondsen die toen actief waren in die sector, dan is er altijd nog de mogelijkheid om contact op te nemen met andere pensioenfondsen. Pensioenfondsen zijn vaak op de hoogte van de veranderingen in de pensioenmarkt en de partijen die pensioenen regelen voor bepaalde sectoren. Ze zullen je misschien niet altijd kunnen helpen, maar we zijn hier om alle opties te bespreken, hoe goed of slecht ze ook zijn.

Nieuwsbrief met handige financiële tips ontvangen?