Navigatie overslaan

“Als ze vandaag bellen dat er weer een vervanger nodig is, sta ik zo weer voor de klas"

Foto van auteur Eva de Jong door Eva de Jong||1.449 x gelezen

Het pensioen is een onderwerp waar veel mensen het hoofd over breken. Hoe regelen andere mensen het, is doorwerken een optie en wat motiveerde die keuze? En ook: hoe hebben ze dit financieel geregeld?

Dieuwertje ging op haar 65e met pensioen, maar werkte door tot haar 72e. Uit noodzaak? “Welnee! Ik heb mijn zaken financieel altijd goed op orde gehad en kan prima rondkomen van mijn pensioen en AOW. Ik wilde gewoon niet achter de geraniums gaan zitten.” 

interview werken naast pensioen dieuwertje - diverse potloden met kleurtjes op een rij
Foto door Markus Spiske (Pexels)

Werken naast pensioen

Ik hoef geloof ik niet te vragen waarom je hebt doorgewerkt na je pensioenleeftijd. Iemand met zoveel passie voor een vak kom ik niet vaak tegen. Wat vond of vind je zo mooi aan het docentenvak?

“Ik vind het geweldig om te werken met kinderen; om hun talenten te ontdekken, kennis over te dragen en gesprekken met ze te voeren. De hele dynamiek tussen leerkracht en kinderen vind ik iets magisch. Het is bijzonder om te zien hoe kinderen zich ontwikkelen. Dat geeft me altijd veel energie en plezier.”

Maar het kan ook best pittig zijn toch? Bijvoorbeeld als ze zich misdragen?

“Ik ben ervan overtuigd dat als het niet lekker loopt, of als een kind bepaald gedrag vertoont, er iets aan schort. Dan zitten ze ergens mee. Het is de truc om daarop in te spelen en kinderen serieus te nemen en te zien staan. Je bent als docent zoveel meer dan iemand die simpelweg kennis overdraagt. Je kunt écht iets betekenen voor hun ontwikkeling en dat is dankbaar werk. Dus ja, het was voor mij op mijn 65e nog lang geen tijd om daarmee te stoppen.”

Had je dan geen behoefte aan rust?

“Ja natuurlijk wel. Ik ben ook op een wat meer vrijblijvende manier gaan werken. Na mijn pensioen meldde ik me aan bij een soort detacheringsbureau voor leerkrachten dat me opriep als er vervanging nodig was. Soms voor een dag, soms voor een week. Ik kon dan zelf kiezen of ik wilde werken of niet. Daarnaast deelde ik voor een wat langere periode een klas met mijn dochter, waarbij zij de groep drie dagen had en ik twee. Dat was natuurlijk een heel fijne manier van werken.”

En speelde het extra zakcentje totaal geen rol bij het blijven werken?

“Extra geld is natuurlijk altijd fijn, maar ik ben vooral blijven werken omdat ik het leuk vond. Ik heb een goed pensioen met de AOW erbij en ik heb ook nog twee kleine pensioentjes van mijn overleden man, dus ik kan me prima redden. Voor het geld hoef ik het dus niet te doen. Maar als ze vandaag bellen dat er een vervanger nodig is, sta ik zo weer voor de klas.”

Loonheffingskorting: zo pas je die het slimste toe!

Wat vonden je man en kinderen van jouw beslissing om na je pensioen door te werken?

Het kwam voor niemand als een verrassing dat ik wilde blijven werken. Mijn man snapte heel goed dat ik door wilde gaan met lesgeven en steunde me van harte. Mijn dochters waren ook niet verbaasd dat ik voor de klas wilde blijven staan. De dochter die zelf ook in het onderwijs zit, was zelfs blij dat ik bleef lesgeven. We praatten veel over het onderwijs en wisselden altijd tips met elkaar uit. En dat doen we eigenlijk nog steeds. Het onderwijs heeft mij gewoon altijd energie gegeven, zelfs toen mijn man heel erg ziek was en veel zorg nodig had, zeker aan het eind van zijn leven.”

 

Overlijden en financiën regelen

Toen je man overleed, veranderde er natuurlijk heel erg veel. Ook op het financiële vlak. Wat betekende dat voor jou?

“Het regelen van de financiën lag altijd al bij mij. Ik was verantwoordelijk voor de hypotheek, de uitgaven, de verzekeringen et cetera, en zorgde ervoor dat we zoveel mogelijk geautomatiseerd hadden en digitaal deden. De dagelijkse financiën waren dus allemaal op orde, en in dat opzicht is er weinig veranderd. Alleen was het afhandelen van zijn pensioen een ware nachtmerrie.” 

Hoe kwam dat dan?

“Mijn man heeft altijd allerlei verschillende baantjes gehad. Aan zijn laatste werkgever gaf hij een map met alle pensioenpapieren, met de vraag of ze al zijn deelpensioenen wilden onderbrengen in één pensioenfonds. Dat zouden ze doen, alleen raakten ze die map kwijt. En daar kwam ik pas achter toen hij overleed. Het was een ontzettende puinhoop en ik heb er zelfs bij zitten huilen. Ik dacht dat ik er nooit meer uit zou komen. Hier een pensioentje, daar een lijfrente, daar een levensverzekering, kortom: een nachtmerrie. Ik kon niet anders dan al die instanties apart benaderen en uitzoeken hoe het zat. Gelukkig ben ik een terriër dus ik heb mijn tanden erin gezet, En het is uiteindelijk gelukt.”

Wat heeft het werken na je pensioen je gebracht? Wat heb je eruit gehaald?

“Energie. Het lesgeven gaf me zoveel energie. Soms had ik zelfs na een hele dag werken nog energie over om het huis te poetsen, ook na mijn 65e. En verder was het voor mij ook de dankbaarheid en het idee dat ik iets voor die kinderen kon betekenen.” 

Loonheffingskorting op pensioen, AOW toepassen?

Heb je daarvan een voorbeeld?

“Op een reünie van een oude klas kwam er een vrouw naar me toe om te vertellen dat ik een grote rol heb gespeeld in haar leven. Ze zat in 1968 bij mij in de klas en had toen een heel laag zelfbeeld. In die periode had ik in haar poëziealbum een speciaal voor haar bedacht liedje geschreven waar ook haar naam in stond. Ze vertelde me dat dat een keerpunt was: de juf die haar naam opschreef in een boekje speciaal voor haar. Ze voelde zich gezien als mens, en dat was iets wat ze zelfs ruim vijftig jaar later nog met zich meedroeg. Dat is zo bijzonder.”

interview werken naast pensioen - abc op krijtbord met boeken
Foto door Pixabay (Pexels)

Meer lezen over de regels over werken naast pensioen

Als ik het zo hoor, zou jij het liefst blijven werken tot het bittere eind. Maar als ik even goed reken ben je toch twee jaar geleden gestopt met werken. Wat was hiervoor de aanleiding?

“Na het overlijden van mijn man vond ik weer de liefde. Ik woonde op dat moment in Lelystad, maar ben voor hem naar Limburg verhuisd. Hij is 12 jaar jonger en nog niet pensioen, dus hij is minder flexibel qua locatie. Daarnaast hing mijn huis met aflossingsvrije hypotheek als het zwaard van Damocles boven mijn hoofd. Ik besloot dus de boel te verkopen en samen met hem in Limburg een nieuwe start te maken. Vlak daarna moest ik ook geopereerd worden aan een nieuwe heup, dus het lesgeven stond even stil. Maar stiekem begint het natuurlijk alweer te kriebelen. Je kunt wel de juf uit de school halen, maar nooit de school uit de juf.”

Wil je werken naast je pensioen? De tips van Dieuwertje

Zijn er nog tips die je wilt meegeven aan mensen die twijfelen over het wel of niet doorwerken na hun pensioen?

“Je kunt het, net als ik, een stuk flexibeler insteken door je aan te melden bij een detacheringsbureau. Probeer het gewoon, want je zit nergens aan vast. En als het dan niks is, kun je er altijd nog mee stoppen. Een ander voordeel is dat je bij detachering al het administratieve gedoe niet hebt, wat je wel hebt als je in loondienst bent. Nog een laatste tip: bepaal zelf je voorwaarden. Ik heb bijvoorbeeld gezegd dat ik geen last minute klussen wilde aannemen en dat ze het me altijd minstens een dag van tevoren moesten vragen. En dat hebben ze ook altijd netjes zo gedaan.”

Nieuw!

Ontvang een overzicht van jouw financiële situatie

Empowered by:
Prikkl

Ga je een belangrijke financiële beslissing maken of wil je een helder beeld van jouw financiën? Ontvang een volledig overzicht van je financiële situatie en persoonlijk advies.

Meer informatie
Gerelateerde categorieën:Pensioen
Wij doen ons best om correcte en actuele informatie te geven. Ondanks constante zorg en aandacht is het mogelijk dat informatie die wordt gepubliceerd onvolledig of onjuist is. Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor onjuiste of onvolledige informatie of voor een verkeerd gebruik of verkeerde interpretatie van de informatie in de blogs.

Vragen die anderen ook hebben

Dit is mogelijk ook interessant voor je

Over Kandoor

Nieuwsbrief met handige financiële tips ontvangen?

Kandoor beantwoordt 1.5 miljoen vragen per jaar

Meer dan 1.5 miljoen vragen per jaar

Gebruikers beoordelen Kandoor met een 8,9

Beoordeeld met een 8,9

Alle onderwerpen

Meer handige links

Over ons

Over onze vrijwilligersDit doet KandoorContact

Nieuwsbrief met handige financiële tips ontvangen?

© 2016-2024 APG DWS en Fondsenbedrijf N.V.