Navigatie overslaan

“Op donderdag denk ik echt: ah gezellig, morgen een dagje met m’n zoon!”

Foto van auteur Suzanne van Remmen door Suzanne van Remmen||8 x gelezen

Het moederschap: hoe doen andere vrouwen het? Hoe combineren ze werk en het ouderschap? En wat kunnen we leren van elkaar? Nicole (37) is samen met Philip. Zij hebben samen een zoontje Savi (bijna 2). “Ik heb best een drukke baan, dus ik werk soms ‘s avonds en in het weekend. Maar… mijn mamadag geef ik er niet voor op."

interview moederschap nicole - gezin op bootje in amsterdam
Foto van Nicole Pak

Het leven voor en na het ouderschap

Hoe bevalt het moederschap?

“De clichés zijn waar: het is druk, maar je krijgt er zoveel voor terug. Ik geniet onwijs van mijn kleintje. Het is een soort verliefd gevoel wat ik al bijna twee jaar heb en dat maakt gewoon heel veel goed.”

Je krijgt er veel voor terug, en dat maakt veel goed. Wat maakt het goed?

“Dat je er dingen voor moet laten, want je leven op dezelfde manier voortzetten kan gewoon niet. Uiteraard wil ik ook leuke dingen blijven doen die ik hiervoor deed: sporten, met vriendinnen afspreken, een avondje uit, werken. En ik ben daarom ook wel continue zoekende naar hoe we dit het beste kunnen doen. 

Inmiddels hebben we daar wel een weg in gevonden, maar dat heeft tijd nodig. Je moet accepteren dat je weinig tijd voor jezelf en elkaar hebt ‘s avonds en veel meer vooruit moet plannen, dat spontane dingen er gewoon wat minder in zitten. In het begin had ik daar ook wel een beetje moeite mee, hoor!”  

Je zegt: weinig tijd voor jezelf en elkaar. Hoe ziet een avond er voor jou nu uit?

Ik kom vaak rond 6 uur thuis, dan krijgt Savi te eten en gaat rond 7 uur naar bed. Voordat wij zelf eten is het 8 uur of half 9. Voor je het weet moet je zelf ook gaan slapen, want ik wil nu wel om 10 uur richting bed, terwijl ik voorheen gemiddeld rond middernacht naar bed ging. Dat kan simpelweg niet meer, want hij kan zomaar een paar ochtenden vroeger dan normaal wakker worden en dan ben ik echt te moe.” 

Hoe hebben jullie het plannen opgelost?

“Inmiddels hebben we een gezamenlijke online agenda waar we alles in zetten, zodat we goed op de hoogte zijn van elkaars afspraken. En aan het begin van de week bekijken we even hoe de komende week eruitziet, zodat we eventueel wat kunnen regelen als we willen stappen of iets willen doen. Maar ik ben zelf ook wel wat rustiger geworden. Ik vind het ook heerlijk om een ochtendje met Savi te spelen en naar buiten te gaan.” 

Hoe verdelen jullie als ouders de zorg voor Savi?

“Mijn vriend is zijn eigen bedrijf, Hedgehog Company, aan het opzetten. Hij zei heel eerlijk dat hij nu geen ruimte heeft voor een vaste papadag. Maar het voordeel van zelfstandig zijn, is dat hij flexibel is en dus ander soort taken op zich kan nemen. Want er gebeurt nog weleens wat, dan is Savi ziek en moet van de opvang gehaald worden of even naar het consultatiebureau, dat soort dingen. Dus dat is heel fijn. Op vrijdagochtend ga ik soms nog even sporten Dan is Philip thuis en ben ik rond kwart over 9 weer thuis om het over te nemen.”

Moeite met zorgtaken verdelen? Zo bespreek je dat als koppel

Werken en moeder zijn

Hoe was het voor je om na je bevallingsverlof weer aan het werk te gaan?

“Ik had er heel veel zin in. Vooral omdat ik na 4 maanden verlof iets voor mezelf wilde hebben en weer actief wilde zijn met mijn hersenen. Ik ben vrij snel overgestapt naar een nieuwe baan, maar was wel blij dat ik eerst even kon opstarten op mijn oude werk. Het hielp om er weer in te komen en te wennen aan de nieuwe situatie.” 

Is 4 dagen werken voor jou goed of zou je anders willen?

“Ik zou het zonde vinden om mijn mamadag niet te hebben. Het is maar een korte periode in je leven dat hij zo klein is en nog niet naar school gaat. Om het geld zou ik wel meer dan 4 dagen willen werken. Dat scheelt toch behoorlijk op m’n salaris, haha! Maar ik heb mijn balans gevonden. Af en toe werk ik ‘s avonds of in het weekend nog wat bij. Ik heb wat dat betreft wel een drukke baan, maar ik vind het niet erg. Ik kijk ook wel erg uit naar mijn mamadag op de vrijdagen. Op donderdag denk ik echt: ‘Ah gezellig, morgen een dagje met m’n zoon!' "

Denk jij er ook aan om minder te werken? Zo pak je dat financieel slim aan

Zou je minder willen werken als het financieel geen probleem zou zijn?

“Mijn werk is niet te doen in minder dan 4 dagen. En ik vind het werk wat ik nu doe veel te leuk. Ik zou eerder met mijn werk overleggen wat de mogelijkheden zijn, dat ik vaker ‘s avonds wat zou doen, bijvoorbeeld. Minder werken betekent een andere baan en daar sta ik nu niet voor open.”  

Wat heb je meegekregen van de overheidscampagne om vrouwen te stimuleren meer te werken?

“Ik heb via een praatprogramma meegekregen dat ze dit doen, omdat er veel vacatures openstaan en er personeelstekort is. Ik denk dat het wel heel makkelijk is om te zeggen: ‘Vrouwen, ga meer werken.’ Ik vind dat de zorg nog best ouderwets kan zijn, en de zorg daardoor sneller bij vrouwen terecht komt. Terwijl mannen ook best vaker een papadag op zich mogen nemen. Ja, die van mij ook, haha! En als dat niet lukt, denk ik niet dat het gezond is om je jonge kindje 5 dagen in de week naar de opvang te brengen.” 

Wil jij ouderschapsverlof opnemen? Lees alles over betaald en onbetaald verlof

Waarom niet?

“Volgens mij zijn de eerste 1000 dagen heel belangrijk voor de hechting, dus wil ik hem niet 5 dagen in de week de hele dag op de opvang hebben. En daarnaast is dat waarschijnlijk ook heel duur. Dus wat levert het dan op?”

Wat zou anders kunnen aan de meer werken-campagne?

“Om mij heen werken eigenlijk alle jonge moeders al 4 dagen. Moeten zij dan hun mamadag opgeven? Ik vind van niet, dat zou ik zelf ook niet snel doen. Maar ik zag laatst een vrouw met 2 oudere kinderen, van 16 en 15 of zo. En zij werkte 2 dagen in de week. Als je wat oudere kinderen hebt die toch al niet meer de hele dag bij jou willen zijn, dan snap ik wel dat de overheid zegt: 'Waarom niet een dagje meer werken?'” 

Toekomstbeeld

Wat is je grootste financiële onzekerheid?

“Als we een tweede kindje krijgen dan wordt de opvang wel een financiële uitdaging. Daar kan ik nu al over nadenken, want nu vind ik de opvang al duur. Natuurlijk krijg je wel kinderopvangtoeslag, maar dat hangt ook af van je salaris. We horen bij de middenmoot en die treft het vaak toch een beetje slecht, vind ik. Dus ik denk weleens: jeetje, hoe gaan we dit dan allemaal doen?”  

Hoe ziet het er voor jou uit als jouw vriend ziek wordt of overlijdt? Kan jij het dan zelf doen?

“Dan zou ik moeten verhuizen, maar ik denk dat ik het dan wel zelf kan dragen. Je krijgt dan natuurlijk ook meer, zoals bepaalde toeslagen. En er zit niets anders op dan meer moeten laten, dat is dan wat het is. Ik heb zoiets van: ik regel het wel als het zo zou zijn. Toevallig zijn we dit soort dingen aan het regelen, zoals verzekering rondom de hypotheek. We hebben nu zo’n verzekering die een deel van je hypotheek aflost als een van de twee komt te overlijden.” (overlijdensrisicoverzekering,red.) 

Even checken voor je 40e: 8 manieren om je partner verzorgd achter te laten

En pensioen?

“Ik heb geen pensioenopbouw, maar ik heb wel mijn oude huis aangehouden. Dat is eigenlijk bedoeld als mijn pensioen. Ik verhuur het nu, maar de regels rondom een tweede huis worden best aangescherpt. Dus ik moet kijken of dat nog wel haalbaar blijft.” 

En hoe zou het werken: je huis inzetten als je pensioen?

“Als je het blijft verhuren en daarmee de hypotheek afbetaalt, dan heb je er straks geen kosten meer aan. Je kunt er dan bijvoorbeeld in wonen of het blijven verhuren. Of je verkoopt het. Dan heb je een paar ton, en kun je jezelf elke maand een bepaald bedrag uitkeren.” 

Heb je een plan B voor je pensioen, mocht het met het huis niet werken?

“Nee, dat heb ik nog niet. Ik wil eerst zeker weten hoe het verder gaat met de regels rondom mijn woning. Mocht ik het gaan verkopen, steek ik dat geld waarschijnlijk in beleggingen. Maar goed, eerst even afwachten hoe dit gaat.”  

Hoe belangrijk is financiële zelfredzaamheid voor jou?

“Heel belangrijk. Ik ben nu 37, en heb 6 jaar geleden mijn eigen huis gekocht, helemaal alleen. Ik heb nooit heel veel relaties gehad, dus ik was het gewend om alles zelf te regelen en dat is me ook altijd gelukt. Ik vind het heel belangrijk om mijn eigen salaris te hebben en niet mijn handje te hoeven ophouden. Dat lijkt me echt verschrikkelijk. 

Ik merk wel nu voor het eerst, sinds Philip meer verdient, dat ik het wel fijn vind dat ik eindelijk ook op iemand kan leunen. Niet 100% financieel, want mijn inkomen kan niet gemist worden. Maar dat hij weleens zegt van: 'ach, ik betaal dit wel even'. Het geeft me rust, ik hoef het niet allemaal meer alleen te regelen, we doen het samen.”

Wat zou jij aanstaande moeders willen meegeven naar aanleiding van jouw ervaring als werkende moeder?

“Ik denk dat het heel erg belangrijk is om ook je eigen ding te blijven doen. Werken is ook een beetje tijd voor jezelf en ook je eigen hersens te gebruiken en ik denk dat je daar uiteindelijk ook heel erg blij van wordt. Dat je je eigen kracht kan inzetten, is goed voor je zelfvertrouwen. En of dat nu 2, 3, 4 of 5 dagen werken is, dat is voor iedereen anders. Maar zorg dat je eigen doelen hebt in je leven. Als je die niet hebt dan zijn de kinderen straks het huis uit en dan sta je met niets.

En blijf daarnaast ook leuke dingen doen met vriendinnen, zonder de kinderen, zoals een dagje naar de sauna of naar het strand. Even een dagje iets anders dan alleen moeder zijn.”  

Ben je geholpen met deze blog?

Gerelateerde categorieën:Financiële onafhankelijkheid
Wij doen ons best om correcte en actuele informatie te geven. Ondanks constante zorg en aandacht is het mogelijk dat informatie die wordt gepubliceerd onvolledig of onjuist is. Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor onjuiste of onvolledige informatie of voor een verkeerd gebruik of verkeerde interpretatie van de informatie in de blogs.

Vragen die anderen ook hebben

Dit is mogelijk ook interessant voor je

Over Kandoor

Handige financiële tips ontvangen?