“Op donderdag denk ik echt: gezellig, morgen een dagje met m’n zoon!”
Het moederschap: hoe doen andere vrouwen het? Hoe combineren ze werk en het ouderschap? En wat kunnen we leren van elkaar? Nicole is samen met Philip. Zij hebben samen een zoontje Savi (bijna 2). “Ik heb best een drukke baan, dus ik werk soms ‘s avonds en in het weekend. Maar… mijn mamadag geef ik er niet voor op."
Het leven voor en na het ouderschap
Hoe bevalt het moederschap?
“Ik vind het heel leuk! Een compleet nieuwe fase in mijn leven, ik geniet er onwijs van. De clichés zijn ook waar: het is druk, maar je krijgt er zoveel voor terug! Zo'n kleintje is heel gezellig. Het is een soort verliefd gevoel wat ik al bijna twee jaar heb en dat maakt gewoon heel veel goed.”
Je krijgt er veel voor terug, en dat maakt veel goed. Wat maakt het goed?
“Dat je er dingen voor moet laten, want je leven op dezelfde manier voortzetten kan gewoon niet. Uiteraard wil ik ook leuke dingen blijven doen die ik hiervoor deed: sporten, met vriendinnen afspreken, een avondje uit, werken. En ik ben daarom ook wel continue zoekende naar hoe we dit het beste kunnen doen.
Inmiddels hebben we daar wel een weg in gevonden, maar dat heeft tijd nodig. Je moet accepteren dat je minder tijd voor jezelf en elkaar hebt ‘s avonds en veel meer vooruit moet plannen, dat spontane dingen er gewoon wat minder in zitten. In het begin had ik daar ook wel een beetje moeite mee, hoor!”
Je zegt: minder tijd voor jezelf en elkaar. Hoe ziet een avond er voor jou nu uit?
Ik kom vaak rond 6 uur thuis, dan krijgt Savi te eten en gaat rond 7 uur naar bed. Voordat wij zelf eten is het 8 uur of half 9. Voor je het weet moet je zelf ook gaan slapen, want ik wil nu wel rond 10 a half 11 richting bed, terwijl ik voorheen gemiddeld rond middernacht naar bed ging. Dat kan simpelweg niet meer, want hij kan zomaar een paar ochtenden vroeger dan normaal wakker worden en dan ben ik echt te moe.”
Hoe hebben jullie het plannen opgelost?
“Inmiddels hebben we een gezamenlijke online agenda waar we alles in zetten, zodat we goed op de hoogte zijn van elkaars afspraken. En aan het begin van de week bekijken we even hoe de komende week eruitziet, zodat we eventueel wat kunnen regelen als we een avondje weg zijn of lekker uit eten willen. Maar ik ben zelf ook wel wat rustiger geworden. Ik vind het ook heerlijk om fit te zijn en een ochtendje met Savi te spelen en naar buiten te gaan.”
Hoe verdelen jullie als ouders de zorg voor Savi?
“Mijn vriend heeft zijn eigen bedrijf, Hedgehog Company. Het is een jong, hard groeiend bedrijf. Hij zei heel eerlijk dat hij nu geen ruimte heeft voor een vaste papadag. Maar het voordeel van zelfstandig zijn, is dat hij flexibel is en dus ander soort taken op zich kan nemen. Want er gebeurt nog weleens wat, dan is Savi ziek en moet van de opvang gehaald worden of even naar het consultatiebureau, dat soort dingen. Dus dat is heel fijn. Op vrijdagochtend ga ik soms nog even sporten Dan is Philip thuis en ben ik rond kwart over 9 weer thuis om het over te nemen.”
Moeite met zorgtaken verdelen? Zo bespreek je dat als koppel
Werken en moeder zijn
Hoe was het voor je om na je bevallingsverlof weer aan het werk te gaan?
“Ik had er eigenlijk wel weer zin in! Vooral omdat ik na 4 maanden verlof iets voor mezelf wilde hebben en weer te kunnen focussen op mijn eigen ontwikkeling. Ik ben vrij snel overgestapt naar een nieuwe baan, maar was wel blij dat ik eerst rustig kon opstarten op mijn oude werk. Het hielp om er weer in te komen en te wennen aan de nieuwe situatie.”
Is 4 dagen werken voor jou goed of zou je anders willen?
“Ja, voor mij is het perfect. Ik zou het zonde vinden om mijn mamadag niet te hebben. Het is maar een korte periode in je leven dat hij zo klein is en nog niet naar school gaat. Om het geld zou ik wel meer dan 4 dagen willen werken. Dat scheelt toch behoorlijk op m’n salaris, haha! Maar ik heb mijn balans gevonden. Af en toe werk ik ‘s avonds of in het weekend nog wat bij. Ik heb wat dat betreft wel een drukke baan, maar ik vind het niet erg. Ik kijk ook erg uit naar mijn mamadag op de vrijdagen. Op donderdag denk ik echt: ‘Ah gezellig, morgen een dagje met m’n zoon!'"
Denk jij er ook aan om minder te werken? Zo pak je dat financieel slim aan
Zou je minder willen werken als het financieel geen probleem zou zijn?
“Mijn werk is niet te doen in minder dan 4 dagen. En ik vind het werk wat ik nu doe veel te leuk. Ik zou eerder met mijn werk overleggen wat de mogelijkheden zijn, dat ik vaker ‘s avonds wat zou doen, bijvoorbeeld. Minder werken betekent een andere baan en daar sta ik nu niet voor open.”
Wat heb je meegekregen van de overheidscampagne om vrouwen te stimuleren meer te werken?
“Ik heb via een praatprogramma meegekregen dat ze dit doen, omdat er veel vacatures openstaan en er personeelstekort is. Ik denk dat het wel heel makkelijk is om te zeggen: ‘Vrouwen, ga meer werken.’ Ik vind dat de zorg nog best ouderwets kan zijn, en de zorg daardoor sneller bij vrouwen terecht komt. Terwijl mannen ook best vaker een papadag op zich mogen nemen. Ja, die van mij ook, haha! En als dat niet lukt, denk ik niet dat het gezond is om je jonge kindje 5 dagen in de week naar de opvang te brengen.”
Wil jij ouderschapsverlof opnemen? Lees alles over betaald en onbetaald verlof
Waarom niet?
“Volgens onderzoek zijn de eerste 1000 dagen heel belangrijk voor de ontwikkeling en gezondheid van de rest van zijn leven. Dus in mijn optiek is het belangrijk dat wij als ouders een grote rol spelen. En daarnaast is veel dagen opvang waarschijnlijk ook heel kostbaar. Dus wat levert het dan op?”
Wat zou anders kunnen aan de meer werken-campagne?
“Om mij heen werken eigenlijk alle jonge moeders al 4 dagen. Moeten zij dan hun mamadag opgeven? Ik vind absoluut van niet, dat zou ik zelf ook niet doen. Maar ik zag laatst op tv een vrouw met 2 oudere kinderen, van ongeveer 16 jaar. En zij werkte 2 dagen per week. Als je wat oudere kinderen hebt die niet meer de hele dag bij jou willen zijn, dan snap ik wel dat de overheid zegt: 'Waarom niet een dagje meer werken?'
Dit maakt het dus een lastige campagne en veel te algemeen. De overheid mag hier voorzichtiger mee omgaan, want de druk is voor veel vrouwen al erg hoog. En vergeet niet dat moederschap ook gewoon keihard werken is. Ik denk daarom dat er ook meer gekeken mag worden naar mannen. Het zou helpen als ook zij wat uren minder of flexibeler zouden gaan werken, zodat de zorg niet vooral bij de vrouw terecht komt.”
Toekomstbeeld
Wat is je grootste financiële onzekerheid?
“Als we een tweede kindje krijgen dan wordt de opvang wel een financiële uitdaging. Daar kan ik nu al over nadenken, want nu vind ik de opvang al duur. En als Savi naar de basisschool gaat, komt er ook nog buitenschoolse opvang (BSO) bij. Natuurlijk krijg je wel kinderopvangtoeslag, maar dat hangt ook af van je salaris. We horen bij de middenmoot en die treft het vaak toch een beetje slecht, vind ik. Dus ik denk weleens: jeetje, hoe gaan we dit dan allemaal doen?”
Hoe ziet het er voor jou uit als jouw vriend ziek wordt of overlijdt? Kan jij het dan zelf doen?
“Dan zou ik moeten verhuizen, maar ik denk dat ik het dan wel zelf kan dragen. Je krijgt dan natuurlijk ook meer, zoals bepaalde toeslagen. En er zit niets anders op dan meer moeten laten, dan is dat zo. Ik heb zoiets van: ik regel het wel als het zo zou zijn, want ik denk daar liever niet over na. Maar toevallig zijn we wel een paar dingen op orde aan het brengen. We hebben laatst zo’n overlijdensrisocverzekering afgesloten, die een deel van je hypotheek aflost als een van de twee komt te overlijden.”
Even checken voor je 40e: 8 manieren om je partner verzorgd achter te laten
En pensioen?
“Ik heb helaas geen pensioenopbouw. Mijn vorige werkgevers deden daar niet aan. Daarom heb ik bewust mijn vorige huis aangehouden. Ik verhuur het nu, en is bedoeld als pensioen. Alleen de regels rondom een tweede huis zijn best aangescherpt. Dus ik moet kijken of dat nog wel financieel haalbaar blijft.”
En hoe zou het werken: je huis inzetten als je pensioen?
“Als je het blijft verhuren en daarmee de hypotheek afbetaalt, dan heb je er straks geen kosten meer aan. Je kunt er dan bijvoorbeeld in wonen of het blijven verhuren. Of je verkoopt het. Dan heb je een paar ton, en kun je jezelf elke maand een bepaald bedrag uitkeren.”
Heb je een plan B voor je pensioen, mocht het met het huis niet werken?
“Nee, dat heb ik nog niet. Ik wil eerst zeker weten hoe het verder gaat met de regels rondom mijn woning. Mocht ik het gaan verkopen, steek ik dat geld waarschijnlijk deels in beleggingen en lossen we een deel af op onze huidige woning. Maar goed, eerst even afwachten hoe dit gaat.”
Hoe belangrijk is financiële zelfredzaamheid voor jou?
“Heel belangrijk. Ik ben nu 37, en heb 6 jaar geleden mijn eigen huis gekocht, helemaal alleen. Ik heb nooit heel veel relaties gehad, dus ik was het gewend om alles zelf te regelen en dat is me ook altijd gelukt. Ik vind het heel belangrijk om mijn eigen salaris te hebben en niet mijn handje te hoeven ophouden. Dat is niet aan mij besteed.
Ik merk wel nu voor het eerst, sinds Philip meer verdient, dat ik het wel fijn vind dat ik eindelijk ook op iemand kan leunen. Niet 100% financieel, want mijn inkomen kan niet gemist worden. Maar dat hij weleens zegt van: 'ach, ik betaal dit wel even'. Het geeft me rust, ik hoef het niet allemaal meer alleen te regelen, we doen het echt samen.”
Wat zou jij aanstaande moeders willen meegeven naar aanleiding van jouw ervaring als werkende moeder?
“Mijn advies is: blijf ook je eigen ding doen. Of dat nou 2 of 4 dagen werken is of een leuke hobby, dat is voor iedereen anders. Voor mij is bijvoorbeeld werken ook een beetje tijd voor mezelf. En luister vooral ook naar je eigen gevoel wat jij wil en niet naar de maatschappij. En mijn laatste tip: blijf dingen plannen zonder de kinderen. Zoals een weekendje weg met vriendinnen, een dagje naar de sauna of een festival. Even een dagje iets anders dan moeder zijn."