Navigatie overslaan

“Mijn inkomen is nog nooit zo gegroeid als na mijn ontslag”

Foto van auteur Eva de Jong door Eva de Jong||1.901 x gelezen

Door de lage spaarrente en de komst van mobiele apps, wordt beleggen steeds toegankelijker en populairder. Toch blijft dat hele beleggen voor veel mensen een beetje abracadabra. Want is het nu vooral een kwestie van de wind mee hebben, of kun je het ook echt slim spelen? En wat moet je als beginnend belegger nu precies wel en vooral ook niet doen?

Ron belegt al zijn hele leven een deel van zijn geld. Daardoor kon hij ruim voor zijn pensioenleeftijd stoppen met werken. Al had hij dat zelf liever anders gezien.

Beleggen - Ron zit achter zijn computer
Foto door Kandoor

Op je 52e stoppen met werken zonder enige financiële zorgen, dat klinkt voor veel mensen als een droom. Maar je gaf aan dat het niet alleen maar rozengeur en maneschijn was. Hoe zit dat?

"Ik stopte niet geheel vrijwillig met werken. Ik raakte in 2011 mijn baan kwijt door de financiële crisis en een geschil met mijn toenmalige werkgever. Ik was 52 en daardoor geen aantrekkelijke kandidaat voor een nieuwe werkgever. Ik kon dus geen kant op. En toen stortten ook nog de financiële markten volledig in. Het was dus een vrij stressvolle periode. Gelukkig had ik altijd wel goed voor mijn geld gezorgd en had ik een goede buffer."

Dus dat is later allemaal wel weer goedgekomen? Je bent er niet op achteruit gegaan toen je was gestopt?

"Sterker nog, mijn inkomen is nog nooit zo sterk gegroeid als na mijn ontslag! Het was even spannend toen de markt was ingestort, maar iets later stegen de koersen gelukkig weer. Daarnaast kreeg ik een WW-uitkering. Door dat aan te vullen met mijn beleggingsgeld ging ik er financieel dus zelfs op vooruit."

Bouw ik pensioen op als ik werkloos word?

Dat is toch fantastisch?

"Dat is inderdaad fantastisch, maar het voelt ergens ook dubbel. Ik had liever gewild dat het anders was gelopen en dat ik mijn baan goed had kunnen afsluiten. Bovendien had ik graag langer willen meedraaien in de maatschappij. Qua geld heeft het ontslag me niks gekost, maar doordat ik tegen mijn zin eerder moest stoppen met werken, heb ik er toch een nare smaak aan overgehouden."

Lees meer over rendement, obligaties, sparen en beleggen

Beginnen met beleggen

Wanneer ben je eigenlijk begonnen met beleggen en wat heeft je daartoe geïnspireerd?

"Het heeft altijd al in mijn DNA gezeten. Ik ben op mijn zestiende begonnen. Ik dacht altijd: als ik goed beleg, dan word ik financieel onafhankelijk en ben ik niet zo gebonden aan een baan en dus een baas. Ik pas niet zo in systemen, dus in die zin was beleggen toen al een soort risico-afdekking. Ik ben met een klein bedrag gestart om het een beetje uit te proberen. Toen ik na mijn studie geld ging verdienen, werd beleggen serieuzer doordat ik meer kon inleggen."

Wat heb je gestudeerd en hoe zag je de toekomst?

"Ik heb economie gestudeerd. Maar al tijdens mijn studie kwam ik erachter dat ik niet zo goed paste in het milieu van jongens die later hoge piefen wilden worden. Ik was bijvoorbeeld niet lid van een studentenvereniging en kon slecht tegen het politieke spel en het ons-kent-ons-wereldje. Dit speelde tijdens de studie al een rol, en ik wist dat het met een goede baan in het bedrijfsleven alleen maar erger zou worden. Dat zag ik totaal niet zitten. Als verlegen jongen wilde ik gewoon een simpele baan. Ik zou dan misschien geen topsalaris of prestige hebben, maar ik hield wel lekker mijn eigen regie. En doordat ik belegd had, kon ik mijn inkomen aanvullen met winst uit die beleggingen."

Hoe ging het na je studie?

"In het begin was het wel even pittig: vanaf begin jaren ‘80 was er een grote werkloosheidscrisis. Toen werd ik maar leraar, omdat ik toch iets wilde gaan doen. Later kreeg ik een administratieve baan bij de RET, een functie als administrateur bij een theater en ik eindigde met een baan bij de gemeente Rotterdam. ik vond mijn werk bij het theater het leukst. Daar had ik veel vrijheid en werkte ik met leuke collega’s."

Hoe zag je financiële situatie er toen uit?

"Omdat ik jong ben begonnen met beleggen, kon mijn vermogen langzaam groeien. Op die manier was ik op een gegeven moment niet meer financieel afhankelijk van een baan. Qua salaris verdiende ik altijd iets meer dan modaal, maar dat zijn nooit big bucks geweest. Het leeuwendeel van mijn geld kwam en komt uit beleggingen. Dat betekent trouwens niet dat ik werken als iets negatiefs zie, hoor! Het is zelfs heel essentieel, juist als je een financieel onafhankelijk en voldaan leven wilt hebben."

Leg eens uit..

"Ten eerste moet je altijd geld hebben om in te leggen. Aan dat geld kun je - afgezien van een dikke erfenis - alleen komen door ervoor te werken. Ten tweede vind ik dat je een bijdrage moet leveren aan de maatschappij. Alleen je bezighouden met de groei van je eigen vermogen zonder verder iets nuttigs te doen, geeft geen voldoening."

Waarom vinden mensen beleggen eigenlijk zo moeilijk te begrijpen?

Het is vaak een beetje koudwatervrees. Mensen vinden het eng, en ze hebben geen geduld. Ze proberen iets, nemen een risico en verliezen geld. Dan hebben ze één negatieve ervaring en schrijven het hele beleggen af. Mensen hebben geen lange adem. Ze willen snel resultaat en als ze dat niet direct behalen dan stoppen ze ermee. Verder is voor veel mensen beleggen een beetje 'abracadabra' en voelt het als gokken. Maar dat is onzin. Als je je geld in stabiele fondsen stopt, win je bijna altijd."

Is er bij jou zelf weleens iets misgegaan?

"Zo vaak. Maar nooit met desastreuze gevolgen, want ik dekte altijd het risico af. Met grote bedragen zit ik bijvoorbeeld altijd in fondsen. Dat is veiliger dan losse aandelen. Natuurlijk heb ik ook wel geëxperimenteerd. Toen ik meer geld haalde uit mijn beleggingen, durfde ik ook meer risico te nemen. Dus daar zat wel een gokelement in. Als je veel wint, dan kijk je hoe ver de polsstok reikt. Zo werkt de mens nu eenmaal. Maar als ik dat soort risico's nam, was het wel altijd met geld dat ik kon missen."

Lees meer over slim omgaan met je spaargeld

Interview beleggen pensioen ron - Ron zit op zijn telefoon op de bank
Foto door Kandoor

Beleggen op oudere leeftijd

Hoe gaat het nu met je beleggingen?

"Ik beleg veel minder geld dan vroeger en ben aan het afbouwen. Een jaar geleden zat nog 90% van mijn geld in aandelen en nu ongeveer 50% en ik ga dit de komende jaren nog verder afbouwen. Verder is ongeveer 3% van mijn gehele vermogen speculatief* belegd en dat is echt bedoeld als hobby. Het is mijn ‘speelgeld’ en daarmee mag ik handelen wat ik wil, maar het blijft qua bedrag binnen bepaalde perken. Ik verwacht er ook geen hoge rendementen van: als ik quitte speel, ben ik tevreden. De andere helft van mijn vermogen staat inmiddels netjes op spaarrekeningen."

Waarom heb je nu ook gekozen voor sparen in plaats van beleggen?

"Naarmate je ouder wordt, heeft het minder zin om te beleggen. Simpelweg omdat je minder tijd ‘over’ hebt om het te laten groeien terwijl je wel het risico loopt. Beleggen gaat over een verre horizon. Ik ben nu 65 en ga er niet vanuit dat ik honderd word. Wat verder ook een rol speelt is dat de vermogensrendementsheffing is gewijzigd. Dat betekent dat beleggers tegenwoordig zwaarder worden belast. Het is dus financieel minder aantrekkelijk geworden. Die twee zaken zorgen ervoor dat ik inmiddels toch liever voor sparen kies."

Hoe werkt bijsparen of aanvullen van mijn pensioen?

Heb je nog een gouden tip voor mensen die willen starten met beleggen?

"Als je er geen verstand van hebt en er verder ook niet al te veel tijd aan kwijt wilt zijn, kun je het beste een stabiel fonds kiezen en daar iedere maand een vast bedrag op storten. Dit moet wel een bedrag zijn dat je maandelijks kunt missen. Wanneer je dit geld altijd op een vast moment inlegt, zorg je voor meer risicospreiding. Je koopt immers lage en hoge koersen door elkaar heen. Dat geld laat je vervolgens lekker met rust. Als je dat doet, behaal je op lange termijn (bijna) altijd een positief rendement."

En is er ook iets wat je absoluut afraadt?

"Probeer weg te blijven van hypes. Er zijn steeds weer nieuwe dingen die opeens helemaal hip zijn. Zoals bitcoin of nu artificial intelligence (AI). Mensen gaan daar dan opeens massaal in investeren en daardoor is er sprake van keiharde groei. Maar juist zulke plotselinge, snelle groei duidt op een bubbel. En een bubbel gaat op een gegeven moment barsten. Binnen een jaar miljardair worden? Dat kan niet. Als het te mooi lijkt om waar te zijn, dan is dat het meestal ook. Je kunt veel beter je geld in een stabiel fonds zetten en rustig afwachten. Dat vergt soms een lange adem, maar het is een stuk veiliger. En het levert je aan het eind van de rit meer op."

*Speculatief beleggen is gokken op koersbewegingen van individuele aandelen. Koersbewegingen van individuele aandelen zijn echter lastig te voorspellen. Ook levert speculatief beleggen in losse aandelen vaak in de praktijk minder op en de kans op verlies is groter. Je moet het daarom alleen doen als hobby is en dan ook nog met een beperkte hoeveelheid geld.

Nieuw!

Ontvang een overzicht van jouw financiële situatie

Empowered by:
Prikkl

Ga je een belangrijke financiële beslissing maken of wil je een helder beeld van jouw financiën? Ontvang een volledig overzicht van je financiële situatie en persoonlijk advies.

Meer informatie
Gerelateerde categorieën:PensioenFinanciële onafhankelijkheidGeld
Wij doen ons best om correcte en actuele informatie te geven. Ondanks constante zorg en aandacht is het mogelijk dat informatie die wordt gepubliceerd onvolledig of onjuist is. Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor onjuiste of onvolledige informatie of voor een verkeerd gebruik of verkeerde interpretatie van de informatie in de blogs.

Vragen die anderen ook hebben

Dit is mogelijk ook interessant voor je

Over Kandoor

Nieuwsbrief met handige financiële tips ontvangen?

Kandoor beantwoordt 1.5 miljoen vragen per jaar

Meer dan 1.5 miljoen vragen per jaar

Gebruikers beoordelen Kandoor met een 8,9

Beoordeeld met een 8,9

Alle onderwerpen

Meer handige links

Over ons

Over onze vrijwilligersDit doet KandoorContact

Nieuwsbrief met handige financiële tips ontvangen?

© 2016-2024 APG DWS en Fondsenbedrijf N.V.