Navigatie overslaan

Lijfrente: dit moet je weten

Foto van auteur Mark Liebman door Mark Liebman||1.484 x gelezen

Heb je een pensioengat, wil je eerder stoppen met werken of wil je extra pensioen opbouwen? Dan is een lijfrente misschien iets voor jou. Maar wat is het, waarom zou je het willen en hoe werkt het? Wij vertellen je alles wat je moet weten om met lijfrente aan de slag te gaan.

lijfrente - vrouw in jurk houdt spaarvarken vast
Foto door Kristina Paukshtite (Pexels)

Wat is een lijfrente?

Het Nederlandse pensioenstelsel bestaat uit drie pijlers:

  1. De AOW;
  2. Het pensioen wat je met jouw werk hebt opgebouwd;
  3. Vrijwillige pensioenaanvulling.

Lijfrenten vallen onder de derde pijler. Een lijfrente afsluiten doe je bij een bank of een verzekeraar. Je hebt ze in alle soorten en maten. Maar alle lijfrenteproducten komen op hetzelfde neer: je spaart of belegt een bedrag voor later, zodat je vanaf een bepaald moment voor een bepaalde tijd een vaste uitkering (per maand, kwartaal of jaar) krijgt. Een lijfrente kan afgesloten worden om voor zo lang je leeft uit te keren. Een lijfrente kan ook tijdelijk zijn.

Voor de leesbaarheid van deze blog wordt met ‘lijfrente’ alle soorten pensioenaanvullingsproducten bedoeld.

Waarom zou je een lijfrente willen?

Weet je dat je niet genoeg pensioen gaat ontvangen? Dan kun je in het algemeen twee dingen doen. Je kunt een lijfrente afsluiten die jouw pensioen gaat aanvullen. Je kunt er ook voor kiezen om zelf geld opzij te zetten en te beleggen. Een nadeel van zelf beleggen is dat dit niet belastingvrij is, terwijl de lijfrenteopbouw dit wel is. Om te weten welke vorm voor jou het meest gunstig is, moet worden doorgerekend. Hiervoor kun je contact opnemen met een bank, financieel adviseur of verzekeraar.

Maar er zijn ook anderen redenen om voor lijfrente te kiezen:
Je hebt een pensioengat, omdat je gescheiden bent, je een bedrijf gestart bent, je werkgever geen pensioenregeling heeft, je vaak van baan gewisseld bent en de pensioenopbouw gemaximeerd is tot een bepaald bedrag (is jouw inkomen hoger, dan kun je ook een pensioengat hebben).

Lijfrente en belasting: hoe werkt het?

Het Nederlandse pensioenstelsel werkt zo: zolang je niet met pensioen bent, betaal je geen belasting over jouw pensioenopbouw. Tijdens de opbouwfase houdt jouw werkgever elke maand een bedrag op jouw loon in. Dit bedrag betaalt hij aan een pensioenfonds, waardoor jouw pensioen wordt opgebouwd. Zodra je jouw pensioen gaat ontvangen, zal het pensioenfonds op het pensioen loonheffingen in gaan houden. Dit inkomen geef je in jouw belastingaangifte aan.

Een lijfrente afsluiten

Bouw je geen pensioen of is jouw pensioeninkomen niet voldoende? In dat geval kun je bij een bank of verzekeraar een lijfrente afsluiten. Je kunt ook meerdere lijfrenten afsluiten. Met de financieel adviseur of de bank/verzekeraar spreek je af wanneer je de lijfrente in wilt laten gaan. Ook spreek je af hoe hoog de uitkeringen zullen zijn en voor hoe lang de uitkeringen zult ontvangen. Zo wordt ook duidelijk hoe hoog jouw inleg tijdens de opbouwfase moet zijn.

De opbouwfase – belastingvoordeel!

Zodra je de lijfrente hebt afgesloten, ga je (meestal) iedere maand inleg / premies aan de bank of verzekeraar betalen. Hiermee zorg je dat je op het moment van uitkeren genoeg geld hebt gespaard of belegt. Net zoals bij de pensioenopbouw bij een werkgever is deze opbouw belastingvrij. En omdat je het zelf betaalt, mag je de betaalde premies in jouw belastingaangifte aftrekken. Maar je kunt niet altijd alle betaalde premies aftrekken! Je moet namelijk genoeg jaarruimte hebben. Hoe zit dat?

Jaarruimte en reserveringsruimte

De jaarruimte is het maximale bedrag dat je in een jaar mag gebruiken om zelf met belastingvoordeel pensioen op te bouwen. Wil je weten wat jouw jaarruimte is? Bereken je jaarruimte hier. Heb je in een jaar genoeg jaarruimte, dan kun je de hele betaalde inleg van dat jaar in jouw belastingaangifte aftrekken.

Heb je wel een jaarruimte, maar kun je het geld ervoor niet missen? Dan krijg je te maken met de reserveringsruimte. De reserveringsruimte is de totale ongebruikte jaarruimte van de afgelopen 10 jaar. De ongebruikte reserveringsruimte ontstaat als je in een jaar minder premies betaalt dan jouw jaarruimte biedt. Als in een jaar jouw jaarruimte op is en je nog een reserveringsruimte hebt, dan kun je hiervan gebruik maken en de betaalde premies aftrekken!

Ingewikkeld? Geen zorgen! De belastingaangifte berekent de jaarruimte en reserveringsruimte automatisch voor jou.

Afkopen van de lijfrente

Het kan zijn dat je – voordat de lijfrente op het afgesproken moment gaat uitkeren – het opgebouwde deel nodig hebt. Het kan ook zijn dat er iets gebeurt waardoor de lijfrente door de Belastingdienst niet meer wordt gezien als een lijfrente. Dit heet ‘afkoop’. Op dat moment ontvang je het hele bedrag van de bank of verzekeraar. Deze houdt dan loonheffingen in (maximaal 49,5%).

Als de afkoopsom minder is dan € 5.364 worden er alleen loonheffingen ingehouden. Die grens zat in 2023 op € 4.898. Is het bedrag hoger dan € 5.364 (2024), dan krijg je vaak ook te maken met een extra belasting. Deze extra belasting heet ‘revisierente’. Revisierente is 20%. Dit komt bovenop de belasting die de bank of verzekeraar al inhoudt.

De uitkeringsfase

Zodra de lijfrente op het afgesproken moment vrijkomt en (per maand, kwartaal, of jaar) gaat uitkeren, wordt dit belast. Op de uitkeringen worden loonheffingen ingehouden. Dit inkomen geef je in jouw belastingaangifte aan.

Je lijfrente komt vrij, wat nu?

Op het moment dat de lijfrente volgens afspraak gaat uitkeren, kun je ervoor kiezen om de lijfrente wel of niet uit te laten keren.

Uitkeren kan in één keer, of periodiek (bijvoorbeeld per maand). Spreek je af dat de lijfrente in één keer gaat uitkeren, dan is geen revisierente verschuldigd.

Heb je op dat moment het geld nog niet nodig? Dan kun je de lijfrente door laten groeien tot 5 jaar na AOW datum. Dit opgebouwde bedrag kun je dan ook bij een ander bank of verzekeraar onderbrengen.

Enkele bijzonderheden

Overlijden

Een Lijfrente-uitkering stopt bij overlijden, maar het kan een nabestaandenlijfrente worden. Het is belangrijk om bij de bank/verzekeraar na te kijken wat er bij overlijden gebeurd en wie dan recht kan hebben op een uitkering.

Vaak is het voor de nabestaanden mogelijk om bij de verzekeraar een nabestaanden lijfrente-uitkering aan te kopen. Als dat het geval is, dan moet de nabestaande over deze uitkering inkomstenbelasting betalen.

Een nabestaande betaalt over een lijfrente-uitkering van een overleden partner geen erfbelasting.

Scheiden

Is er bij jou sprake van een lijfrente en een scheiding? Laat je dan goed informeren. Hoe je de lijfrente na een scheiding kunt verdelen, hangt af van jouw persoonlijke situatie. Hier vind je meer informatie over de verdeling van de lijfrente na een scheiding.

Ben je geholpen met dit blog?

Gerelateerde categorieën:Pensioen
Wij doen ons best om correcte en actuele informatie te geven. Ondanks constante zorg en aandacht is het mogelijk dat informatie die wordt gepubliceerd onvolledig of onjuist is. Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor onjuiste of onvolledige informatie of voor een verkeerd gebruik of verkeerde interpretatie van de informatie in de blogs.

Vragen die anderen ook hebben

Dit is mogelijk ook interessant voor je

Over Kandoor

Nieuwsbrief met handige financiële tips ontvangen?

Kandoor beantwoordt 1.5 miljoen vragen per jaar

Meer dan 1.5 miljoen vragen per jaar

Gebruikers beoordelen Kandoor met een 8,9

Beoordeeld met een 8,9

Alle onderwerpen

Meer handige links

Over ons

Over onze vrijwilligersDit doet KandoorContact

Nieuwsbrief met handige financiële tips ontvangen?

© 2016-2024 APG DWS en Fondsenbedrijf N.V.