Navigatie overslaan

Studiekosten, huur, biertjes.. laat jij je kind financieel los?

Foto van auteur Suzanne van Remmen door Suzanne van Remmen||8.567 x gelezen

Studiekosten, verzekeringskosten, huur, boodschappen... Als je kind gaat studeren breekt er een nieuwe fase aan. Ook financieel. Veel ouders ondersteunen hun kind tijdens de studie. Maar bepalen wie wat gaat betalen, kan daarom ook best lastig zijn. Wat betaal jij, en wat betaalt jouw bijna volwassen zoon of dochter zelf? Tot in hoeverre laat je je kind financieel los? Blogger Maaike dook in het onderwerp en zette voor jou een aantal handige info en tips op een rijtje.

studiekosten - ouder kind drinken
Foto door Monstera (Pexels)

Studeren kost uiteraard geld. Denk naast het collegegeld ook aan het aanschaffen van boeken (€ 100,-) en van een laptop/tablet (€ 500,-). En als je zoon of dochter besluit het huis uit te gaan, komen er ook nog vaste lasten zoals kamerhuur, boodschappen en een verzekeringen bij. 

Studiekosten van een voltijdstudie - een overzicht:

  • MBO: ong. € 1.350- per jaar
  • HBO: ong. € 2300,- per jaar
  • Universiteit: € 2000,- a € 3000,- per jaar

*de prijzen van het collegegeld zijn een indicatie en kunnen per opleiding verschillen.

Recht op een aanvullende beurs?

Laten we bij het begin beginnen: studiekosten. We schreven net al hoe hoog de kosten daarvan ongeveer zijn. Maar wie gaat het betalen? Om het voor jezelf helder te krijgen, zijn er een aantal dingen die goed zijn om te weten.

Tussen 2015 en 2023 konden studenten alleen geld lenen. Dit zorgde voor een hoge studieschuld en (ook door krapte op de woninmarkt) voor veel thuiswonende studenten. Sinds september 2023 is de basisbeurs terug. Dit heet ook wel studiefinanciering en betekent dat studenten een bepaald bedrag per maand krijgen. Dit is in eerste instantie een lening, maar wordt kwijtgescholden als iemand tijdig afstudeert. Daarnaast kan je kind via het DUO geld lenen om de studie en eventuele bijkomende lasten te betalen. Dit allemaal tegen een zeer lage en dus aantrekkelijke rente.

Als je, als ouders van een student, weinig verdient, kun je bij DUO een aanvullende beurs aanvragen. Hoe hoger het inkomen van de ouders, hoe meer ze kunnen bijdragen en dus hoe lager de aanvullende beurs wordt.

Wil je wel iets bijdragen als ouders, maar weet je niet hoeveel? Dan zou je het verschil kunnen bijdragen. Stel dat je zoon of dochter maximaal € 200 aanvullende beurs krijgt, kun je het aanvullen tot het maximale bedrag van de aanvullende beurs.

Nick (32):"Mijn ouders betaalden alles: mijn studie, de huur van mijn kamer en daarnaast had ik ook 'stufi'. Ik had geen bijbaantje nodig en heb dus ook niet gewerkt naast mijn studie en heb geen studieschuld. Best wel luxe dus en ook wel fijn! Maar; ik leerde wel pas de waarde van geld kennen toen ik zelf ging werken. Daarom zou ik het voor mijn kinderen iets anders doen: ik denk dat ik de studie wel zou betalen, maar woonkosten moet hij/zij wel echt zelf bekostigen."  

Meedenken met je kind, maar...

Wil je kind graag op zichzelf wonen, dan komen er nog veel andere kosten bij. Volgens een onderzoek van het Nibud (2017) zijn de maandelijkse kosten voor huur, boodschappen, vervoer samen al snel zo’n € 661,- per maand. Eventuele kosten voor uitgaan, ontspanning en sport niet meegerekend. Denk daarom mee met je kind, want als student heb je vaak recht op veel kortingen. Bijvoorbeeld voor uitjes en verzekeringen, maar vaak ook voor bioscopen, musea en fitnesscentra.

Zoveel mogelijk zelf laten doen

Alles uit handen pakken? Nee, zegt het Nibud. Ook al betaal je een deel van de kosten van je zoon of dochter, volgens het Nibud is het goed je kind wel zelf te laten betalen. Zo leert hij of zij omgaan met vaste lasten en financiële verantwoordelijkheden.

Hoeveel mag ik bijverdienen naast mijn studie?

Hoeveel je precies wilt bijdragen als ouders blijft een lastige vraag.  We noemden net al de aanvullende beurs, maar een andere manier zou een begroting kunnen zijn. Door alle kosten op te schrijven en daar de eventuele inkomsten van je zoon of dochter naast te leggen, kan het gemakkelijker maken om een beslissing te nemen. DUO heeft hiervoor ook een handige rekentool op hun website staan. 

Floor (31): "Mijn ouders hadden een stevige arbeidsethos: 'je werkt voor je geld'. Ik betaalde mijn eigen studie, huur, boeken en boodschappen. Wel kreeg ik een bijdrage van zo'n € 150,- van mijn ouders. Ik had een baantje, maar heb ook een studieschuld. Ik vind niet dat mijn ouders het heel verkeerd hebben aangepakt, het is zeker een trigger om voor jezelf te zorgen. Zelf zou ik mijn kind het wel gunnen om op kamers te gaan en bijvoorbeeld een deel van de huur te betalen, en wat extra kosten zoals studieboeken. Dat zijn van die kosten die er toch ook maar ongemerkt bijkomen."

Wat doen andere ouders?

Uit een onderzoek van het Nibud waarbij studenten zijn ondervraagd, toont aan dat 68% van alle studenten geld kreeg van zijn of haar ouders. Bij nader onderzoek bleek dat te gaan om een gemiddeld bedrag van € 339,- per maand bij uitwonende studenten en € 109,- per maand voor thuiswonende studenten. Bekijk per situatie wat voor jou van toepassing is en praat er ook vooral over met elkaar!

Hannah (38): "Voor mij werd vier jaar aan studiekosten en studieboeken betaald. Als ik er langer over zou doen, moest ik dat zelf betalen. Daarnaast werkte ik er ongeveer 12 uur per week bij en heb ik ook wel wat geleend van de IB-groep (tegenwoordig DUO, red.). Die baantjes vond ik eigenlijk ook wel leuk; je leert nieuwe mensen kennen, andere werelden en je weet hoe het is om aan de onderkant van de ladder te staan. Ik zou mijn kinderen zeker ondersteunen als ze studeren, maar vanaf 18 jaar leren om financieel eigen benen te staan lijkt me wel gezond." 

Nieuw!

Ontvang een overzicht van jouw financiële situatie

Empowered by:
Prikkl

Ga je een belangrijke financiële beslissing maken of wil je een helder beeld van jouw financiën? Ontvang een volledig overzicht van je financiële situatie en persoonlijk advies.

Meer informatie
Gerelateerde categorieën:Relaties
Wij doen ons best om correcte en actuele informatie te geven. Ondanks constante zorg en aandacht is het mogelijk dat informatie die wordt gepubliceerd onvolledig of onjuist is. Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor onjuiste of onvolledige informatie of voor een verkeerd gebruik of verkeerde interpretatie van de informatie in de blogs.

Vragen die anderen ook hebben

Dit is mogelijk ook interessant voor je

Over Kandoor

Nieuwsbrief met handige financiële tips ontvangen?

Kandoor beantwoordt 1.5 miljoen vragen per jaar

Meer dan 1.5 miljoen vragen per jaar

Gebruikers beoordelen Kandoor met een 8,9

Beoordeeld met een 8,9

Alle onderwerpen

Meer handige links

Over ons

Over onze vrijwilligersDit doet KandoorContact

Nieuwsbrief met handige financiële tips ontvangen?

© 2016-2024 APG DWS en Fondsenbedrijf N.V.