Navigatie overslaan

Minder pensioen dan een ander, waarom?

Foto van auteur Suzanne van Remmen door Suzanne van Remmen||1.323 x gelezen

Je staat op een feestje en je praat over je pensioen. Wat blijkt? Die oud-collega die even lang heeft gewerkt als jij, heeft een hoger inkomen. Of je gaat bij je zus op de koffie en hoort dat zij meer AOW krijgt. Hoe kan dit? Dit zijn veel voorkomende kwesties en worden dan ook regelmatig als vraag gesteld op Kandoor.nl. Kandoor zet daarom de meest voorkomende situaties op een rij. Dit is (misschien wel) de reden waardoor je minder pensioen krijgt. 

minder pensioen - spaarvarken met munten
Foto door Cottonbro Studio (Pexels)

Minder pensioen vanuit de overheid, de AOW

Iedereen krijgt toch evenveel AOW? Ja en nee. In de basis zijn AOW-bedragen vaste bedragen. Als je tenminste 50 jaar van je leven in Nederland hebt gewoond en/of gewerkt, dan heb je recht op een ‘volledige’ AOW. Dit was vroeger van je 15e tot je 65e, sinds de verhoging van je AOW is dat de 50 jaar voor je AOW-leeftijd. Een ander AOW-bedrag dan bijvoorbeeld je zus, kun je hebben in deze situaties:

  • Jij bent getrouwd en je zus is alleenstaand. Als je getrouwd bent of samenwoont, dan ontvang je een AOW voor gehuwde mensen. Dit is € 1.047,60 bruto per maand per persoon vanaf 1 januari 2024. Als je partner ook AOW krijgt, dan heb je samen dus € 2095,20 bruto per maand. Ben je alleenstaand? Dan ontvang je € 1.541,53 bruto per maand.
  • Heb je het zelfde type AOW? Dan ontvang je bruto hetzelfde. Het kan het zijn dat jouw zus loonheffingskorting toepast op de AOW en jij niet. Dit betekent dat je meer loonheffing betaalt over je AOW, waardoor je netto bedrag lager is. Als je loonheffingskorting toepast op een AOW-gehuwd bedrag, dan is je AOW netto € 991,87. Pas je geen loonheffingskorting toe? Dan is je AOW netto € 792,79.
  • Heb je een paar jaar niet in Nederland gewoond of gewerkt? Dan is je AOW ook lager dan wanneer je al die tijd wel in Nederland hebt gewoond of gewerkt. Met elk jaar dat je niet in Nederland woonde of werkte, is je AOW met 2% gekort. Mogelijk heb je dan wel ook pensioen opgebouwd in het land waar je werkte. Hoeveel AOW je dan krijgt, kun je vinden via de onderstaande tool:

 

Minder pensioen uit werk

Als je werkt, bouw je bijna altijd pensioen op via je werkgever. Als je oud-collega een hoger pensioen heeft dan jij, dan ligt dat misschien aan de volgende situaties:

  • Pensioenpremie is vaak gebaseerd op de hoogte van je loon. Het kan dus best zijn dat je evenveel jaren hebt gewerkt als je oud-collega, maar die oud-collega had misschien een ander salaris of werkte hij een ander aantal uren dan jij.
  • Je oud-collega is misschien een paar jaar ouder. Pensioenregelingen veranderen wel eens. Dit kan als gevolg hebben dat hij in een andere pensioenregeling heeft opgebouwd dan jij. Misschien was deze regeling voordeliger voor zijn totale pensioenopbouw. Een kwestie van timing, waar je helemaal niets aan kunt doen.
  • Ben je in de loop van de tijd arbeidsongeschikt geworden in de periode dat je werkte? Dan is je pensioen mogelijk wel ‘premievrij voortgezet’. Dit betekent dat je pensioenopbouw blijft doorgaan, ondanks dat je niet meer kan werken. Je pensioenfonds betaalt dan de premie voor jou. Vaak is je pensioenopbouw dan gebaseerd op je arbeidsongeschiktheidspercentage. Ben jij volledig arbeidsongeschikt geworden en je collega niet? Dan bouw je misschien wel allebei 100 procent op. Echter is jouw pensioen gebaseerd op je laatstverdiende salaris. Terwijl het salaris van je collega waarschijnlijk is meegegroeid door een promotie of loonsverhoging. Daarom kan het pensioen van je collega hoger zijn dan dat van jou.
  • Ben je gescheiden? Dan is een deel van je pensioen mogelijk verdeeld tussen jou en jouw ex-partner. Het gevolg? Een lager pensioen.

Twijfel je of je pensioen wel klopt? Het is altijd goed om zelf kritisch te blijven. Leg je vraag neer bij je pensioenfonds of vraag om een specificatie van je pensioenopbouw.

Wij zochten de pagina’s van de grootste pensioenfondsen voor jou op:

Nieuw!

Ontvang een overzicht van jouw financiële situatie

Empowered by:
Prikkl

Ga je een belangrijke financiële beslissing maken of wil je een helder beeld van jouw financiën? Ontvang een volledig overzicht van je financiële situatie en persoonlijk advies.

Meer informatie
Gerelateerde categorieën:Pensioen
Wij doen ons best om correcte en actuele informatie te geven. Ondanks constante zorg en aandacht is het mogelijk dat informatie die wordt gepubliceerd onvolledig of onjuist is. Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor onjuiste of onvolledige informatie of voor een verkeerd gebruik of verkeerde interpretatie van de informatie in de blogs.

Vragen die anderen ook hebben

Dit is mogelijk ook interessant voor je

Over Kandoor

Nieuwsbrief met handige financiële tips ontvangen?

Kandoor beantwoordt 1.5 miljoen vragen per jaar

Meer dan 1.5 miljoen vragen per jaar

Gebruikers beoordelen Kandoor met een 8,9

Beoordeeld met een 8,9

Alle onderwerpen

Meer handige links

Over ons

Over onze vrijwilligersDit doet KandoorContact

Nieuwsbrief met handige financiële tips ontvangen?

© 2016-2024 APG DWS en Fondsenbedrijf N.V.