Navigatie overslaan

Iemand in huis nemen: heeft inwonen invloed op je AOW?

Foto van auteur Koen Schunselaar door Koen Schunselaar||17.590 x gelezen

"Wij zijn getrouwd en met pensioen. De relatie van onze zoon staat op springen. Wij willen hem (met zijn kinderen) tijdelijk bij ons in huis nemen. Wij ontvangen pensioen en AOW. Heeft inwonen invloed op ons inkomen?” Je wilt graag helpen, maar het is natuurlijk niet de bedoeling daardoor minder pensioen of AOW te ontvangen. Kandoor dook in deze materie en kwam met een antwoord.

aow en inwonen - familie eten tafel
Foto door Cottonbro Studio (Pexels)

Pensioen of AOW en inwonen: wanneer de hoogte verandert

In het geval van twee getrouwde AOW-gerechtigden ontvangen beide partners per persoon de “gehuwde AOW”. Deze bedraagt (in de standaard gevallen) 50% van het minimumloon. Heb je allebei een AOW? Dat betekent dat je samen 100% van het minimumloon ontvangt.

Ben je getrouwd? De hoogte van je AOW verandert niet als iemand besluit een kind in huis te nemen.Ben je alleenstaand? Dan heeft je inwonende kind geen invloed  op jouw AOW. In sommige gevallen heeft een inwonend persoon wel invloed, en kan het zijn dat je overgaat naar een AOW voor samenwonenden. Dat is een lager bedrag.

 

De Sociale Verzekeringsbank (SVB), die de AOW uitkeert, heeft ook een handige checklist om er snel achter komen welke AOW voor jou geldt.

Voor aanvullend pensioen geldt in de regel eveneens dat de hoogte van de uitkering niet verandert door iemand in huis te nemen.

Geef wel aan de juiste instanties door wie er bij je komt inwonen

De SVB hoort het wel graag als er iemand bij je komt inwonen. Daarom verzoeken zij om dit binnen vier weken bij hen te melden. In sommige gemeentes is het aantal inwoners van een woning bepalend voor de hoogte van de belasting die wordt geheven, bijvoorbeeld. Geef daarom aan je gemeente en aan de Belastingdienst door als er iemand tijdelijk bij je komt inwonen.

Wil je meer informatie over je eigen specifieke informatie? Informeer dan bij de SVB, De Belastingdienst en je eigen pensioenfonds.

Hier vind je de links naar een aantal grote pensioenfondsen:

Nieuw!

Ontvang een overzicht van jouw financiële situatie

Empowered by:
Prikkl

Ga je een belangrijke financiële beslissing maken of wil je een helder beeld van jouw financiën? Ontvang een volledig overzicht van je financiële situatie en persoonlijk advies.

Meer informatie
Gerelateerde categorieën:Pensioen
Wij doen ons best om correcte en actuele informatie te geven. Ondanks constante zorg en aandacht is het mogelijk dat informatie die wordt gepubliceerd onvolledig of onjuist is. Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor onjuiste of onvolledige informatie of voor een verkeerd gebruik of verkeerde interpretatie van de informatie in de blogs.

Vragen die anderen ook hebben

Dit is mogelijk ook interessant voor je

Over Kandoor

Nieuwsbrief met handige financiële tips ontvangen?

Kandoor beantwoordt 1.5 miljoen vragen per jaar

Meer dan 1.5 miljoen vragen per jaar

Gebruikers beoordelen Kandoor met een 8,9

Beoordeeld met een 8,9

Alle onderwerpen

Meer handige links

Over ons

Over onze vrijwilligersDit doet KandoorContact

Nieuwsbrief met handige financiële tips ontvangen?

© 2016-2024 APG DWS en Fondsenbedrijf N.V.