Blogs
Kinderbijslag: alles wat je wilt weten
Heb je kinderen jonger dan 18 jaar? Dan heb je waarschijnlijk recht op kinderbijslag. Dit is een bijdrage van de overheid om te helpen met de kosten voor opvoeding. Hoeveel kinderbijslag je krijgt, hangt af van de leeftijd van je kinderen. In dit artikel leggen we uit wat kinderbijslag precies is, hoe je het aanvraagt, hoeveel je kunt krijgen en in welke situaties het stopt. Ontdek alles over dubbele kinderbijslag en speciale regels voor bijverdiensten.
Alles over de Bijstand
De bijstandsuitkering is een financieel vangnet voor mensen zonder andere inkomsten. Het biedt ondersteuning voor de basisbehoeften zoals huur, energie, boodschappen, en kleding. Je hebt recht op bijstand als je geen aanspraak kunt maken op andere uitkeringen. Het doel van de bijstand is om tijdelijk financiële steun te bieden totdat je nieuw werk hebt gevonden. Je inkomsten worden aangevuld. In dit artikel lees je alles over het aanvragen van bijstand, de hoogte van de uitkering en bijzondere bijstand.
AOW leeftijd en Pensioen leeftijd - Alles wat je moet weten
'Wat is mijn AOW-leeftijd?' en ‘Wat is mijn pensioenleeftijd?’ zijn veel gestelde vragen op Kandoor.nl. Niet gek. De AOW-leeftijd en de pensioenleeftijd zijn twee termen die vaak door elkaar worden gehaald, maar die niet helemaal hetzelfde betekenen. Beide zijn wel belangrijk om te begrijpen, vooral nu de leeftijden in de loop der jaren blijven verschuiven. In dit artikel leggen we helder uit wat de AOW-leeftijd precies inhoudt, hoe deze wordt bepaald en hoe dit zich verhoudt tot de pensioenleeftijd.
Huurtoeslag & huursubsidie: alles wat je wilt weten
Op Kandoor worden regelmatig vragen gesteld over de huurtoeslag en huursubsidie. Wanneer heb je recht op toeslag? Wat is de inkomensgrens? Wanneer wordt de toeslag uitbetaald? En wanneer zet je huurtoeslag stop? Daarom in dit artikel de belangrijkste dingen over huurtoeslag onder elkaar.
Loonheffingskorting op AOW en Pensioen
Loonheffingskorting blijft relevant, ook als je niet meer werkt en met pensioen bent. We krijgen veel vragen van gepensioneerden over hoe de loonheffingskorting werkt bij pensioen en AOW en of het beter toegepast kan worden op de AOW of het pensioeninkomen. In dit artikel lees je daar de belangrijkste antwoorden op.
Let op: ben je nog niet met pensioen of heb je nog niet de pensioenleeftijd bereikt en ben je benieuwd naar meer informatie over loonheffingskorting, lees dan dit andere artikel.
Loonheffingskorting: alles wat je moet weten
Wat doe je met de loonheffingskorting? Heb je meer dan één werkgever waar je loon van krijgt? Of andere inkomsten? In dit blog vind je praktische antwoorden. Op Kandoor.nl worden veel vragen gesteld over loonheffingskorting. Heel logisch, want deze belastingen zijn vaak ingewikkeld. We leggen het hier duidelijk voor je uit.
Ben je met pensioen en benieuwd naar loonheffingskorting op pensioen of AOW? Lees dan ons specifieke artikel hierover!
Uitbetaling AOW: Betaaldata & Bedragen 2024
Uitbetaling AOW: op welke data wordt de AOW uitbetaald in 2024? Hoort die AOW-uitbetaling bij deze maand of de volgende maand? Kandoor zet alle antwoorden en betaaldata voor je op een rij.
AOW-bedragen vanaf juli 2024: hoeveel AOW krijg jij?
Van AOW-bedragen hebben we eigenlijk allemaal wel gehoord, maar hoeveel krijg jij zowel bruto als netto vanaf januari 2024? En wat moet je nog meer weten over de AOW? Kandoor vertelt je hoeveel AOW je krijgt en meer!
Bijzondere bijstand: Waar heb je recht op bij een laag inkomen?
Wanneer je een heel laag inkomen hebt, zijn er vanuit de gemeente naast de algemene bijstand nog andere regelingen die je financiële situatie kunnen verlichten. Dit is bijvoorbeeld om bijzondere kosten te kunnen betalen, te kunnen sporten en nog meer. Een van de belangrijkste van deze uitkeringen is de bijzondere bijstand. In dit blog zoomen we in op hoe in 2023 de bijzondere bijstand werkt, aan welke voorwaarden je moet voldoen en hoe je de bijzondere bijstand kunt aanvragen. Daarnaast geven we je ook informatie over andere speciale gemeentelijke regelingen voor mensen die krap bij kas zitten, zoals bijvoorbeeld de individuele inkomenstoeslag, regelingen voor schoolkosten en regelingen voor sport en culturele activiteiten.
RVU: Hoe hoog is de RVU-uitkering?
Eerder te stoppen met werken met behulp van de RVU-regeling roept vaak veel vragen op. Hoe hoog is de RVU-uitkering (netto)? Hoe zit het met belasting? En hoe werkt de uitbetaling? Kandoor helpt je op weg en verteld je meer over deze regeling; ook bekend als de zwaarwerk regeling of vroegpensioen voor zwaar werk.
RVU: hoe vraag ik het aan?
Je bent eruit, je wilt én kunt eerder stoppen met werken met de Regeling Vervroegde Uitkering. Maar wat is de volgende stap? Bij wie vraag je deze regeling aan? En hoe? In dit blog vertellen wij je alles over het aanvragen van de RVU.
Wat is een Uniform Pensioenoverzicht (UPO)?
Het UPO. Te herkennen aan: een enveloppe in je brievenbus ter grootte van een A4 met een logo van een pensioenfonds erop. Ik legde deze brief meestal ongeopend weg. Tot ik bij een pensioenuitvoerder kwam te werken. Daar ontdekte ik dat het een heel handig document is om eens goed te bekijken. Daarom hierbij een uitleg: wat is het UPO en wat kun je er nu mee?
Werk je bij een werkgever in loondienst? Dan heb je grote kans dat je pensioen opbouwt. Als je pensioen opbouwt, dan ontvang je elk jaar een Uniform Pensioenoverzicht (UPO). Een superhandig document eigenlijk. Er staat namelijk in:
- hoeveel geld je hebt gespaard voor als je straks met pensioen gaat
- eventueel hoeveel dit wordt als je op dezelfde wijze blijft opbouwen (optioneel)
- over welk deel van je inkomen je pensioen opbouwt (staat alles wel goed bij je werkgever?)
- je Factor A, waarmee je je jaarruimte kunt (laten) berekenen
Zwaarwerkregeling: eerder stoppen voor zware beroepen
De zwaarwerkregeling maakt het mogelijk voor mensen met een zwaar beroep om eerder met pensioen te gaan. Maar wat is ‘zwaar werk’ eigenlijk? Waarom is de zwaarwerkregeling nodig en wat houdt het precies in?
RVU: Wanneer kom ik in aanmerking?
Stel, je denkt eraan om eerder te stoppen met werken. Dan is het natuurlijk handig om te kijken of je daarvoor in aanmerking komt. In dit blog leggen we je uit wanneer je in aanmerking komt voor de Regeling Vervroegde Uittreding (RVU), ook bekend als de zwaarwerk regeling.
Erfenis weigeren: opties en gevolgen
Als erfgenaam mag je zelf kiezen of je de erfenis aanvaardt. Een belangrijke keuze, vooral wanneer er schulden zijn is het belangrijk om goed de opties te overwegen. In dit artikel bespreken we drie mogelijkheden die je hebt bij het ontvangen van een erfenis.
Pensioenbedrag ineens: slim of juist helemaal niet?
Denk je eraan om met pensioen te gaan? Dan komen er veel keuzes op je af. Daar komt daar waarschijnlijk een keuze bij, namelijk: het pensioenbedrag ineens.
Maar wat houdt deze keuze in? De vraag wordt of je een groot pensioenbedrag ineens uitgekeerd wilt krijgen bij de start van je pensioen. Dit klinkt misschien wel fantastisch: als je die ene mooie reis wil maken, je huis wil verduurzamen of als je het geld om een andere reden nodig hebt. Maar aan het ontvangen van een groot pensioenbedrag in één keer, zitten ook nadelen. Wanneer is het slim om te kiezen voor pensioen ineens?
Dat het straks misschien mogelijk is om één keer een groot bedrag (maximaal 10%) van je opgebouwde pensioenvermogen te laten storten, komt door het nieuwe pensioenstelsel. Of het wel slim is om te kiezen voor een groot bedrag ineens? Dat lees je in dit blog. Ook zie je een rekenvoorbeeld om je te helpen in de toekomst een goede keuze te kunnen maken.
Sociale huurwoning – Hoe zit het precies?
De laatste tijd gaat het in de media vaak over sociale huurwoningen en woonprotesten. Er speelt momenteel veel over woningprijzen en het is lastig om aan een sociale huurwoning te komen door lange wachtlijsten. In dit blog geven we antwoord op de belangrijkste vragen omtrent sociale huurwoningen. Zo leggen we uit wat een sociale huurwoning precies is en wanneer je hiervoor in aanmerking komt. We vertellen je hoe je je kunt inschrijven en welke voorrangsregelingen er zijn. Tot slot kijken we naar andere opties, mocht je niet in aanmerking komen voor een sociale huurwoning.
Wat je moet weten over arbeidsongeschiktheid
Arbeidsongeschiktheid, iets waar we allemaal wel eens bij stil staan, zonder echt na te denken over de gevolgen. Wat is arbeidsongeschiktheid nou precies? En zijn er nog verschillen tussen mensen die arbeidsongeschikt zijn? Vragen over je inkomen als je ziek wordt komen regelmatig voor op Kandoor.nl. "Waar heb ik recht op en hangt dat nog ergens van af?" Blogger Georges dook in dit belangrijke onderwerp.
Scheiden: 7 punten waar je aan moet denken
Scheiden: vaak een emotioneel beladen gebeurtenis. En dan moet er ook nog veel geregeld worden… Er zijn vast zaken waar je misschien niet direct aan denkt. Kandoor zet voor het overzicht daarom zeven punten voor je op een rij waar je aan moet denken bij verschillende manieren van scheiden: een echtscheiding, scheiding van tafel en bed of ontbinding van het huwelijk na scheiding van tafel en bed. Jullie kunnen dit!
Ontslagen? Misschien heb je recht op een IOAW...
Je moet nog maar een paar jaar tot je pensioen, en dan gebeurt het: je werkgever geeft aan dat hij geen werk meer voor je heeft. Ineens zit je een periode zonder inkomen. Dat wil natuurlijk niemand. Als oudere werknemer word je minder snel aangenomen, dus op werk reken je niet echt. Wat kun je doen om het financiële gat tot je pensioen te vullen, zonder ervoor te hoeven werken? Misschien is de IOAW wel een oplossing.
Te weinig pensioen? Check of je recht hebt op de AIO!
Je gaat met pensioen en wat blijkt? Het pensioen is wel heel erg laag. Dat had je niet gedacht! Op Kandoor komen we vaak (aanstaande) gepensioneerden tegen die teleurgesteld zijn in het bedrag dat ze (gaan) ontvangen. Begrijpelijk. In sommige gevallen heb je recht op een AIO of een andere aanvulling.
Uitkeringsbedragen 2024: AOW, AIO, Bijstand, Wajong, IOAW, WW, ANW
De hoogte van de uitkeringsbedragen wordt elk jaar per 1 januari en per 1 juli van een aantal uitkeringen, zoals de AOW, de AIO en de bijstand aangepast.
WIA, WGA, IVA - wat betekent het en wanneer krijg je het?
WIA, WGA, IVA, AOW, AIO… Poe, de overheid is een kei in drie letters aan elkaar plakken die op elkaar lijken, maar die allemaal nét iets anders betekenen. In veel gevallen gaat het om een wet of een uitkering. Eentje waar jij misschien wel recht op hebt. Wat betekent de WIA, WGA en de IVA? Wat is een vervroegde IVA? Dan is er ook nog de Wajong. En wat doet het met je pensioen? Kandoor legt het uit.
Wajong: Wat is het? Hoeveel krijg je? Hoe aanvragen?
Wajong: je krijgt ermee te maken als je voor je 18e of tussen je 18e en je 30e tijdens een opleiding een ziekte of handicap hebt of krijgt. Als je hierdoor niet meer (volledig) kunt werken, dan heb je waarschijnlijk recht op een Wajong-uitkering.