Zorgverzekering in 2017: dit moet je weten

Het duurt niet lang meer of we hebben ons weer te goed gedaan aan allerlei kerstkransjes en oliebollen. Hebben we geklonken met een glas champagne en vuurwerk de hemel ingeschoten. Maar een nieuw jaar betekent ook verandering. Bijvoorbeeld die van de zorgverzekering. Kandoor.nl zocht uit wat je moet weten over de wijzigingen in 2017, zodat je met een gerust hart het nieuwe jaar in kunt luiden.

Vragen die andere mensen ook hebben..

Klik op een vraag en stel ‘m direct kosteloos en snel in onze chat!

Heb jij een financiële vraag? Stel ‘m op Kandoor.nl. Onze gidsen helpen je op weg.

zorgverzekering 2017

  1. Zorgpremie stijgt

Helaas voor onze portemonnee, want de maandelijkse premie van de zorgverzekering stijgt. Gemiddeld komt de basispremie in 2017 neer op €109,96 als je een eigen risico hanteert van €385,-. Het is een stijging van 7,5 procent ten opzichte van 2016. Hoe hoger je je eigen risico zet, hoe lager de premie wordt.

  1. Zorgtoeslag stijgt

Heb je recht op zorgtoeslag? Dan gaat dat vanaf 2017 gemiddeld met zo’n €2,- per maand omhoog. Dit heeft te maken met het feit dat de zorgpremie ook iets hoger is. Of je recht hebt op zorgtoeslag kun je vinden op de website van De Belastingdienst. Verandert je inkomen voor 2017? Vergeet dan niet deze wijzigingen door te geven. Anders kan het voor komen dat je het bedrag dat je ontvangt weer moet terugbetalen.

  1. Eigen risico blijft gelijk

Net als in 2016 blijft het eigen risico staan op een minimum van €385,- euro en €885,- als maximum.
Het eigen risico is het bedrag dat je zelf betaalt uit zorg die je ontvangt uit de basisverzekering. Zoals eerder gezegd: hoe hoger het eigen risico, hoe lager de premie. Maar let op: zorg er dan wel voor dat je extra geld opzij zet voor het geval er iets met je gezondheid gebeurt. Want je eigen risico betaal je eerst af, voordat je aanspraak kunt maken op je basisverzekering.

  1. Basispakket wordt uitgebreid

De premie wordt duurder en dat heeft onder andere te maken met de uitbreidingen van het basispakket. In je basispakket zit standaard de bezoekjes aan je huisarts, ziekenhuiszorg zoals bijvoorbeeld de ambulance, het verblijf en de behandeling van specialisten. Tot en met 17 jaar worden tandartskosten vergoed en krijg je kraamzorg en verloskundige hulp, geneesmiddelen, psychologische hulp, wijkverpleging en kosten voor de apotheek vergoed.

Heb jij een vraag over je financiën? Stel ‘m op Kandoor.nl.
Onze gidsen denken vrijwillig en online met je mee.

In 2017 komen daar nog een aantal zaken bij, zoals plastische chirurgie met een medische noodzaak. Denk aan bijvoorbeeld een ooglidcorrectie als je er veel last van ondervindt. Maar ook het recht op fysiotherapie bij etalagebenen, fronttandvervanging voor jongeren tot en met 22 jaar en een kortdurend verblijf in een zorginstelling als je door ziekte tijdelijk niet thuis kunt wonen.

Krijg je te maken met een kunstgebit of klikgebit boven en/of onder? Dat wijzigt ook in het basispakket. Als het gaat om een prothese voor de onderkaak, betaal je een eigen bedrage van 10 procent van de kosten. Gaat het om de bovenkaak, geldt een eigen bijdrage van 8 procent. Voor een ‘normale’ gebitsprothese, gaat het om 25 procent van de kosten.

Wisselen van zorgverzekering

Binnen de zorgverzekeringsbranche is er veel keuze. Daarom kun je elk jaar veranderen van zorgverzekering, die het beste past bij jouw situatie en jouw budget. Je kunt tot en met 31 december je zorgverzekering aanpassen of van zorgverzekering veranderen.

Wil je weten hoe je je kind goed kunt verzekeren? Daar schreven we eerder een blogartikel over.

Wij doen ons best om correcte en actuele informatie te geven. Ondanks constante zorg en aandacht is het mogelijk dat informatie die wordt gepubliceerd onvolledig of onjuist is. Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor onjuiste of onvolledige informatie. Ook aanvaarden wij geen aansprakelijkheid voor een verkeerd gebruik of verkeerde interpretatie van de informatie in de blogs.

Heeft deze blog je geholpen?