Navigatie overslaan

"Werkplezier is voor mij belangrijker dan de hoogte van mijn salaris"

Foto van auteur Suzanne van Remmen door Suzanne van Remmen||223 x gelezen

Het moederschap: hoe doen andere vrouwen het? Hoe combineren ze werk en het ouderschap? En wat kunnen we leren van elkaar? Emma (34) is getrouwd, heeft 3 kinderen. "Parttime werken én moeder zijn, is volgens mij het zwaarst. Maar ik wil mijn kinderen zien opgroeien"

Emma met kind - moeder met kind
Foto door Emma de Jong

Het leven voor en na het ouderschap

Wat voor moeder ben je? Hoe bevalt het moederschap?

“Ik zei altijd voor ik kinderen kreeg, volgens mij heb ik niet genoeg geduld om moeder te zijn. En ik ben ook wel een moeder van geen gedoe en gezeur. Maar kennelijk vind ik het zo leuk dat ik zelfs voor een derde ben gegaan. Want kinderen zijn wel echt een verrijking van mijn leven. Maar… het is niet makkelijk, haha!”

Wat is er lastig aan ouder zijn?

“Het is super vermoeiend. De zorg is er altijd. Zeker na mijn eerste dacht ik: ‘Ai, ik kan hier dus niet van weg en het zal de komende jaren, en eigenlijk altijd, zo blijven. Want al zit ik op mijn werk, of liggen ze in bed, het is er. Op alle aspecten van je leven is het bepalend.”

Je zegt ook, het is een verrijking. Hoe maken jouw kinderen jouw leven mooier?

“Ik beleef heel veel opnieuw, maar dan via de belevingswereld van mijn kinderen. Ik zou zelf nooit meer naar dieren gaan kijken, bijvoorbeeld. En ik heb ook heel andere gesprekken dan met volwassenen. Mijn oudste dochter klets de oren van mijn hoofd. Dat vind ik erg leuk! En dat ik later drie grote kinderen aan tafel heb zitten, dat vind ik een heel leuk toekomstbeeld.”

Werk en ouderschap

Hoe was je werksituatie voor en na kinderen?

“Ik werkte altijd 4 dagen als office manager in het bedrijfsleven. Vanaf mijn eerste kind werk ik 3 dagen en heb ik wel een switch gemaakt. Ik wilde graag werken in het onderwijs, waar echt iets wordt bijgedragen, in een fijne omgeving. Werkplezier staat bij mij boven de hoogte van mijn salaris. Je bent er veel uren van je week mee bezig, dus dat ik energie krijg van mijn werk vind ik erg belangrijk.”

Denk jij er ook aan om minder te werken? Zo pak je dat financieel slim aan

Je wilde dus van sector wisselen na kinderen. Hoe heb je dat aangepakt?

“Ik startte als secretaresse bij een wat groter revalidatiecentrum met meer en verschillende soorten functies. Daar heb ik meteen aangegeven dat ik een andere functie zou willen daar, als er iets vrij zou komen. En dat is gelukt! Toen mijn jongste een half jaar was, werd ik gevraagd voor mijn huidige functie.”

Wat zijn jouw rechten en mogelijkheden zonder vast contract, zoals een huis kopen? Lees het hier.

Wat brengt jouw werk jou?

“Dat is wel een grappige vraag, want ik zit nu ruim een half jaar op deze functie. Of ik dit wil blijven doen, dat weet ik niet zeker. Dus ik ben wel bezig om mezelf te ontwikkelen om ook een andere kant op te kunnen gaan. Dat is leuk, maar soms ook wel onrustig. Ik ben alleen niet het type dat 40 jaar bij dezelfde werkgever blijft."

Hoe pak je je scholing en ontwikkeling aan naast het ouderschap en je werk?

“Ik heb bijvoorbeeld een coachingsopleiding gedaan voor kinderslaapcoaching. Dat zou ik eigenlijk het liefst willen doen. Het is natuurlijk heel erg druk om een eigen onderneming te starten naast werk en een gezin, maar ik merk dat ik er veel energie van krijg. Dat sterkt me wel om door te ontwikkelen.”

Voel je jezelf weleens schuldig dat je werkt of tijd besteedt aan ontwikkeling van bijvoorbeeld je eigen bedrijfje?

“Nee, ik heb me nooit schuldig gevoeld over werken. Ik vind het ook een voorbeeld voor mijn kinderen. Maar die opleiding die ik erbij doe, als ze zien dat ik daarmee bezig ben en ze zeggen ‘mama werken!’, dat doet soms wel pijn. Tegelijkertijd denk ik ook van: ik wil laten zien dat als je iets wilt, dat je er zelf voor moet gaan. Want een ander gaat het niet voor je doen.”

Wat vind je van de overheidscampagne die je dit voorjaar overal ziet?

“Die campagne met ‘meer uur werken, laat het merken’, daar word ik helemaal hysterisch van. Het niveau is zo betuttelend! Ik weet heel goed wat ik wil. Ik wil mijn kinderen zien en ik wil parttime werken.”

Emma met kindje - Moeder lacht naar dreumes
Foto door Emma de Jong

Zorgtaken verdelen

Je man is arts en werkt 4 dagen. Hoe hebben jullie besproken dat hij ook parttime ging werken?

“Hij wilde dat graag zelf. Hij is 1 dag per week met de kinderen. Ik was daar zelfs niet meteen voor! Ik denk dat dat voortkwam uit een traditioneel rollenpatroon. Maar die gedachten waren van korte duur, want hij doet het fantastisch. En het geeft mij veel rust.” 

Volgens cijfers nemen vrouwen 1,5 keer zoveel zorgtaken op zich dan mannen.

“Zo weinig maar? Ik heb het gevoel dat het meer is, als ik naar mezelf maar ook om me heen kijk. Mijn man en ik zijn denk ik ook wel traditioneel. Hij draagt zeker bij aan het huishouden, maar ik vind dat ik meer doe. Dat komt ook omdat ik het graag op mijn manier doe.” 

Doen we dat dan ook zelf, meer zorgtaken op ons nemen?

“Wij vrouwen hebben continu een mentale takenlijst in ons hoofd met allemaal kleine regeldingetjes. Ik moet die mentale lijst wel echt op een kalender zetten, want anders is het niet te doen.

Ik denk dat vrouwen erg belast zijn met al dit soort kleine onzichtbare to do’s. Dus het gaat niet eens zo zeer om dat hij heeft gestreken en ik de was heb gedaan, maar meer al die kleine regeldingetjes.”  

Kan je dat mentale to do-lijstje aanpakken denk je?

“Als je parttime werkt, is het denk ik het meest druk in je hoofd. Want je moet je brein over twee gebieden verdelen: de zorg voor je kinderen en je werk. Ik sta eigenlijk de hele tijd ‘aan’. Gedachten als ‘heb ik die mail wel verstuurd?’ en ‘oh heeft ie wel extra sokken mee?’ gaan door elkaar heen.” 

Maar je kiest zelf wel voor parttime werken.

“Ja, omdat ik m’n kinderen wil zien opgroeien. Maar ik moet er ook niet aan denken om elke dag thuis te zijn. Dat lijkt me echt zwaar. Want dan ga je wel die knutselmoeder zijn, denk ik. En dat past niet bij mij.

Ik wil ook geen gat op mn cv. Als ik na 6 jaar fulltime moeder zijn weer zou moeten werken, dat zou ik best wel pittig vinden, denk ik. Je hebt zoveel jaren werkervaring en ontwikkeling gemist. Ik denk ook echt dat het goed is om te werken, het is iets wat van ‘jou’ is.” 

Wil je minder werken? Bekijk hier een overzicht van de financiële gevolgen.

Toekomst

Heb je weleens gekeken naar wat er gebeurt, mocht je partner overlijden, of uit elkaar zouden gaan of ziek worden?

“Ik heb in mijn familie voldoende vangnet. Dus in die zin weet ik dat ik altijd ergens heen kan. Maar ik heb met mijn man wel de zaken geregeld. We hebben voor mijn man een overlijdensrisicoverzekering afgesloten, zodat als hij overlijdt, een deel van de hypotheek wordt afgelost. We zijn daar heel realistisch in. 

Ik heb dat ook echt van huis uit meegekregen: zorg dat je nadenkt over je geldzaken, en je altijd iets van eigen geld hebt: je eigen rekening en je eigen pensioen. Dat is lastig, zeker als je lang samen bent. Maar ik heb altijd gezorgd dat ik ook mijn eigen geld heb. En mijn moeder hamert er nog steeds op, dat is eigenlijk wel grappig.”

Jij hebt zo’n moeder gehad die jou dit heeft geleerd. Hoe zie je dat om je heen bij vriendinnen die misschien niet zo’n moeder hebben?

“Ik vind het een heel moeilijk onderwerp, want het is zo persoonlijk. Als je uit een gezin komt dat het financieel zwaar heeft, dan kijk je anders naar geld en maak je ook andere keuzes. Als je van het salaris dat je verdient niets opzij kunt zetten omdat het gewoon op is na de huur en de boodschappen, dan kun je wel zeggen van: zet wat geld opzij, maar dat geld is er dan gewoon niet.” 

En dat is natuurlijk ook wel lastig, dat is nou juist de groep die Kandoor graag wil helpen. Heb jij daar een tip voor?

“Ik denk dat je het thuis open over geld moet hebben met je partner en met je kinderen. Wij praten thuis over geld, wat erin komt, er uit gaat en ook over zaken als pensioen.” 

Dus je weet hoeveel pensioen je hebt?

“Ja, ik heb toevallig laatst UPO, dat pensioenoverzicht bekeken. Het is toch goed om te weten hoe hoog de AOW is. En als ik zelfstandig word, hoe ga ik dat dan regelen met mijn pensioen? Daar denk ik over na, en dat bespreek ik dan juist met mijn man, want die snapt cijfers gewoon beter. Het is niet dat hij het beslist, maar hij helpt en denkt mee.”  

Lees meer over hoe je je partner verzorgd achter kan laten (tip: doe dit voor je 40e)!

Jij hebt met drie kinderen natuurlijk veel ervaring inmiddels. Wat voor tip zou jij een aanstaande moeder meegeven?

“De belangrijkste tips: laat het gaan, het hoeft niet perfect. Je mag het jezelf best aangenaam maken en voel je je daarover niet schuldig. Ze hoeven niet elke dag matchende outfits aan of altijd naar Monkey Town. Kinderen zijn met iets kleins vaak al heel blij, en als je ze daar de waarde van leert dan zullen ze dat ook waarderen en leuk vinden. 

Laat je niet gek maken door jezelf te vergelijken met andere moeders of momfluencers op social media.  En ook een fijne waarover je je niet schuldig hoeft te voelen: dat ze naar de opvang zijn en jij even echt wat voor jezelf doet. Ik knap er zelf altijd wel van op als dat me lukt.” 

Ben je geholpen met dit blog?

Gerelateerde categorieën:Financiële onafhankelijkheid
Wij doen ons best om correcte en actuele informatie te geven. Ondanks constante zorg en aandacht is het mogelijk dat informatie die wordt gepubliceerd onvolledig of onjuist is. Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor onjuiste of onvolledige informatie of voor een verkeerd gebruik of verkeerde interpretatie van de informatie in de blogs.

Vragen die anderen ook hebben

Dit is mogelijk ook interessant voor je

Over Kandoor

Nieuwsbrief met handige financiële tips ontvangen?

Kandoor beantwoordt 1.5 miljoen vragen per jaar

Meer dan 1.5 miljoen vragen per jaar

Gebruikers beoordelen Kandoor met een 8,9

Beoordeeld met een 8,9

Alle onderwerpen

Meer handige links

Over ons

Over onze vrijwilligersDit doet KandoorContact

Nieuwsbrief met handige financiële tips ontvangen?

© 2016-2024 APG DWS en Fondsenbedrijf N.V.