Nieuwe regels Anw voor mensen in Marokko
Een lagere nabestaandenuitkering van de overheid als je in Marokko woont: dat is in een notendop de wijziging die wordt doorgevoerd per 1 oktober 2016. Nederland en Marokko hebben eerder dit jaar nieuwe afspraken gemaakt over diverse uitkeringen. Dit heet het sociale verzekeringsverdrag. Een andere hoogte van de uitkering van onder andere de Algemene nabestaandenwet (Anw) is hier een gevolg van. Kandoor.nl licht toe.
Vragen die andere mensen ook hebben..
Klik op een vraag en stel ‘m direct kosteloos en snel in onze chat!
Hoe werkt een anw nabestaanden uitkering van SVB?
Hoe vul ik mijn inkomen aan als ik een arbeidsongeschiktheidsuitkering heb of ga krijgen?
Heb jij een financiële vraag? Stel ‘m op Kandoor.nl. Onze gidsen helpen je op weg.
Een lagere Anw als je in Marokko woont
Als je overlijdt dan heb je in sommige gevallen recht op een aanvulling van de overheid. Dit heet de Anw en is bedoeld om een deel van het inkomen van mensen te ondersteunen. De Anw is de afgelopen jaren al aardig versoberd. Nu wordt deze uitkering voor mensen in Marokko nog iets verder doorgevoerd. De achterliggende gedachte is dat het leven in Marokko goedkoper is dan in Nederland en dat men daarom minder nodig heeft. Woon je in Marokko? Dan krijg je 90 procent van je Anw uitkering. Woon je in Nederland? Dan is dit 100 procent.
Alleen bij ‘nieuwe’ uitkeringen
De SVB geeft aan dat deze nieuwe regel op jou van toepassing is als:
- je na 1 oktober 2016 voor het eerst een Anw-uitkering krijgt en in Marokko woont;
- jouw recht op Anw-uitkering tijdelijk stopt na 1 oktober 2016 en u daarna opnieuw Anw-uitkering krijgt;
- je in Marokko woont en na 1 oktober 2016 naar een ander land verhuist, en daarna weer terug verhuist naar Marokko.
Wijziging raakt ook ouders en arbeidsongeschikten
Heb je kinderen onder de 18 of ben je gedeeltelijk arbeidsongeschikt? Dan krijg je ook te maken met een verlaging. De uitkeringen worden vanaf oktober elk jaar trapsgewijs aangepast. De SVB laat zien hoe de kinderbijslag per jaar wordt aangepast en in welke situaties dit van toepassing is.
De wijziging komt voort uit de vernieuwing van het sociale zekerheidsverdrag. Op het vorige verdrag heeft men handen geschud in 1972. Meer dan 40 jaar geleden dus. Marokko en Nederland hebben hier lang over gepraat, van extra eisen tot opzegging van het verdrag. Uiteindelijk zijn ze samen tot deze conclusie gekomen.