Pensioen opbouwen
We kennen het allemaal wel: pensioen lijkt ver weg en de gedachte eraan kan zwaar aanvoelen. Maar als je je er een beetje in verdiept, kan dit je veel zorgen schelen in de toekomst. Op deze pagina lees je hoe het pensioen in elkaar zit, krijg je tips en lees je wat bijvoorbeeld ziekte voor gevolgen heeft voor je pensioen.
Hoe is het pensioen opgebouwd?
Pensioen in Nederland is opgebouwd uit drie onderdelen:
Pensioen vanuit de overheid: AOW
De AOW is het basispensioen dat je krijgt van de overheid. Je ontvangt het als je in Nederland hebt gewoond of gewerkt en de AOW-leeftijd hebt gehaald. De AOW-leeftijd kan stijgen. Hier lees je wat jouw AOW-leeftijd is en hoe het werkt.
Pensioen vanuit je werkgever: werknemerspensioen of ouderdomspensioen
Wanneer je werkt voor een bedrijf, heb je misschien gehoord van iets dat "werknemerspensioen" wordt genoemd. Maar wat is dat eigenlijk? Het werknemerspensioen is een soort spaarpot. Het zorgt ervoor dat je, wanneer je met pensioen gaat, geld hebt om van te leven.
Aanvullend pensioen
Het is mogelijk dat jouw AOW en pensioen niet genoeg zijn om van te leven zodra je stopt met werken. Je kunt dan extra pensioen opbouwen via pensioensparen. Een bekende vorm van pensioensparen is lijfrente.
Wil je meer weten over de pensioenopbouw? Bekijk dan ‘Een basisles pensioenbouw’
Een basisles pensioenopbouw
Voor veel mensen is pensioen erg lastig. Want wat is pensioen eigenlijk? En hoe werkt het Nederlandse pensioenstelsel? Daar gaan we het over hebben in dit blogartikel.
Wat is jouw AOW-leeftijd?
De AOW-leeftijd blijft veranderen. Hoe zit het nu? Daarom duidelijkheid hoe het op dit moment is: De AOW-leeftijd gaat vanaf 2012 in stapjes omhoog. Ben je in 2023 66 jaar en 10 maanden? Dan is dat je AOW-leeftijd. Maar hoe zit het als je nog onder de 66 jaar bent? Daarom legt Jeroen Sturing uit: hoe werkt de AOW-leeftijd? En wat is jouw AOW-leeftijd eigenlijk?
Hoe zorg je voor een goed pensioen?
Een pensioen is vaak een zorg voor later, maar je doet jezelf een groot plezier wanneer je er op tijd mee bezig gaat. Maar hoe begin je hiermee? Deze 15 tips voor een goed pensioen zijn een mooi begin!
Te weinig pensioen opgebouwd?
Je kan om verschillende redenen te weinig pensioen hebben opgebouwd: je bent ondernemer, je hebt een aantal jaar niet gewerkt of een echtscheiding achter de rug. Geen zorgen! Er zijn manieren om je pensioengat te vullen. Een manier om dit te doen is door te pensioensparen. Lees hier hoe je kan beginnen met pensioensparen.
15 tips voor een goed pensioen
“Een slimme meid is op haar toekomst voorbereid!” Dat is waar, en dit geldt zeker voor een goed pensioen. En niet alleen voor slimme meiden. Ook voor stoere mannen, wulpse dames en iedereen daar tussenin! Natuurlijk heb je niet 100% invloed op je oudedagvoorziening, maar er is wél een aantal dingen die jij kan doen of moet weten! Kandoor geeft je 15 tips die helpen bij een goed pensioen.
Pensioengat aanvullen? Zo doe je het!
Door verschillende omstandigheden kunnen mensen te weinig pensioen hebben opgebouwd. Dit noemen we een pensioengat of pensioentekort. Bijvoorbeeld omdat ze een aantal jaren niet hebben gewerkt, zzp’er zijn geweest of een echtscheiding achter de rug hebben. Er zijn verschillende mogelijkheden om ervoor te zorgen dat je wél rond kunt komen als je met pensioen gaat. Je kunt namelijk het pensioengat aanvullen op verschillende manieren. In dit blog leggen we uit wat een pensioentekort is, hoe het ontstaat, hoe je het kunt berekenen en hoe je het kunt aanvullen.
Pensioenopbouw tijdens ziekte
Je wordt ziek of kan om een andere reden voor een lange periode niet meer werken. Je belandt in de ziektewet. Wat gebeurt er tijdens die periode met je pensioenopbouw? Het is waarschijnlijk niet het eerste waar je aan denkt, maar het is wel belangrijk om te bekijken wat jouw rechten zijn wat betreft jouw pensioen tijdens ziektewet. En bekijk ook even wat een premievrij pensioen inhoudt. Als je langer dan 2 jaar ziek bent, heb je hier misschien recht op.
Bouw je pensioen op tijdens ziektewet?
Je werkt en je wordt ziek. Heel vervelend, natuurlijk. Helemaal als het wat langer duurt. Misschien staat je hoofd er niet helemaal naar, maar het is wél verstandig om een paar financiële zaken na te kijken. Op Kandoor.nl komen daarom regelmatig vragen binnen over ziek worden en je pensioen: 'Wat gebeurt er met je pensioen als je in de ziektewet komt?'
Premievrij pensioen: wanneer heb je er recht op?
Premievrij pensioen: je hebt hier vast nog nooit van gehoord als je niet voor langere tijd ziek bent geweest. Maar het is de moeite waard om te weten dat het bestaat! Want ben je langer dan twee jaar ziek? Dan heb je hier mogelijk recht op. Na dit artikel weet je:
- wat premievrij pensioen opbouwen is
- of jij misschien recht hebt op premievrij pensioen opbouwen
- waar je moet zijn om dit aan te vragen
- en dat er ook nog een extra geldpotje (aanvulling) is waar je mogelijk recht op hebt
Pensioen bij overlijden
Je wilt er misschien niet aan denken, maar sta je er weleens bij stil wat er met je pensioen gebeurt wanneer je overlijdt? Gelukkig is er in de meeste gevallen een pensioen beschikbaar voor degene die je achterlaat. Dit heet een partnerpensioen. Maar er zijn ook andere manieren om ervoor te zorgen dat jij je nabestaanden financieel fijn achterlaat.
Pensioen bij overlijden, wat gebeurt er dan?
"Heel mijn leven heb ik hard gewerkt om mijn pensioen op te bouwen, maar wat gebeurt er nu op het moment dat ik vroegtijdig zou overlijden?" Geen gekke vraag. Je betaalt immers elke maand voor je pensioen. Eerst zullen we eens kijken hoe het systeem werkt, daarna leggen we uit wat er nu eigenlijk met je inleg gebeurt.
Even checken voor je 40e: 8 manieren om je partner verzorgd achter te laten
Ben je jonger dan 40? Dan is dit niet het leukste scenario, maar sta je er weleens bij stil hoe je partner of kinderen er financieel voorstaan als jij ooit, of juist plotseling, komt te overlijden? Hoewel in veel gevallen het pas over lange tijd gebeurt, is het belangrijk om nu actie te ondernemen en iets voor je geliefde of kinderen te regelen. En dit is belangrijk om 2 redenen:
- hoe jonger je bent, hoe voordeliger en beter je het geregeld hebt.
- als je geliefde overlijdt, dan is een probleem als 'kan ik mijn hypotheek nog wel betalen?' toch het laatste waar je zorgen over wilt hebben?
Daarom lees je hieronder 8 manieren om je partner verzorgd achter te laten.