Navigatie overslaan

RVU-regeling: alles wat je wil weten!

Foto van auteur Eva de Jong door Eva de Jong||11.263 x gelezen

Veel mensen denken er tegen het einde van hun loopbaan aan om eerder wil stoppen met werken. Voor 2021 was dit fiscaal ongunstig voor werkgevers omdat zij een strafheffing kregen. Maar dit wordt tot en met 2025 versoepeld (tot een zeker bedrag). Daardoor neemt het aantal cao’s waarin deze regeling is opgenomen snel toe. In dit blog lees je wat de RVU-regeling (ook wel ‘zwaarwerkregeling’ of 'bedrijfs-AOW') in 2023 inhoudt, voor wie het geldt, hoe hoog de regeling is, voor wie het geldt en hoe je de regeling kunt aanvragen. 

rvu regeling - ouder blij stel
Foto door Greta Hoffman (Pexels)

Wat is de RVU-regeling?

In 2021 heeft de overheid het mogelijk gemaakt voor cao-partijen om samen afspraken te maken voor medewerkers die eerder willen stoppen met werken. Dit gaat vaak over medewerkers met zware beroepen. Als je in aanmerking komt voor de regeling dan krijg je in de jaren 2021 tot en met uiterlijk 2025 de mogelijkheid om eerder uit dienst te gaan met een uitkering van je werkgever. De RVU-regeling kan een mooie oplossing bieden voor veel mensen voor de laatste jaren. 

Voor wie is de RVU-regeling?

Op dit moment is de RVU-regeling nog niet in alle cao’s afgesproken maar die lijst wordt steeds langer. Val je onder de volgende cao’s? Dan is er een kans dat je in aanmerking komt voor de regeling vervroegde uittreding. Wanneer je op de links klikt van de verschillende sectoren kun je meer lezen over de exacte afspraken die zijn gemaakt. 

Staat je cao er niet bij? In veel cao-onderhandelingen staat het onderwerp wel degelijk op de agenda en volgt meer informatie in de toekomst. In 50% van de nieuwe cao’s per 2021 is een RVU-afspraak gemaakt en dat zal naar verwachting nog een veel hoger percentage worden. 

Meer lezen over zwaar werk en de zwaarwerkregeling? Je leest er alles over in ons blog!

Kom ik in aanmerking voor de RVU-regeling?

Cao-partijen bepalen samen of ze een RVU-regeling afspreken. De precieze voorwaarden kunnen per cao verschillen. Ook als de RVU niet in jouw cao is opgenomen zou je ervoor in aanmerking kunnen komen. Je kunt dus het beste hierover lezen in jouw cao of navraag doen bij Personeelszaken. 

In ons blog vertellen wij je wanneer je in aanmerking komt voor de RVU!

Hoe hoog is de RVU-uitkering?

De maximale uitkering in 2023 is € 2.037,- bruto per maand (In 2022 was dit €1.874 bruto per maand). Je ontvangt de RVU-uitkering maandelijks of je krijgt het hele bedrag in een keer. Voor een indicatie: de eenmalige uitkering was in 2022 maximaal €67.464 bruto. Als werknemer betaal je over de maandelijkse of eenmalige uitkering wel zelf belasting. Als je een maandelijkse uitkering krijgt, dan houd je bijna €16.000 netto per jaar over. Dit bedrag kun je eventueel aanvullen door je pensioen te vervroegen en/of gebruik te maken van een hoog-laag pensioen. Ook kun je je eigen spaargeld gebruiken en/of bekijken of je kunt bezuinigen op je uitgaven.

Weet jij al hoe hoog de RVU-uiterking is? Lees hier wat je kunt verwachten!

RVU-regeling aanvragen

Je kunt de regeling aanvragen bij je vakbond of werkgever. Je vult bepaalde formulieren in om de aanvraag te doen. Deze lever je in bij de vakbond of werkgever. Op de meeste websites waar je informatie vindt over RVU-regelingen van bepaalde sectoren, vind je ook meteen de formulieren die je moet invullen zoals dit formulier van de sector motorrijtuigen en tweewielers. In andere gevallen gaat de aanvraag online. Zo heeft de sector bouw en infra een speciaal portal gemaakt waar je direct je gegevens kunt invullen en dat geldt ook voor schoonmaak en glazenwassen.

Klaar om de RVU-uitkering aan te vragen? In ons blog vertellen wij je hoe je de RVU aanvraagt.

Eerder stoppen met werken? Zoek uit hoe het zit

Wil je eerder stoppen met werken? Dan is het de moeite waard om even de CAO van jouw sector erop na te slaan en bij je werkgever na te vragen hoe het precies zit. En realiseer je ook dat dit een veranderende situatie is. Dus als je nu misschien nog geen RVU-uitkering kan krijgen, is dit misschien over een paar maanden weer heel anders. Heb je nog vragen over de RVU-regeling of een vervroegd pensioen in het algemeen? Of lukt het je niet helemaal om erachter te komen hoe dit nu precies zit in jouw sector, en in het bijzonder voor jouw beroep in die sector? Neem dan contact op met een van onze gidsen. Wij helpen jou dan verder.

Ben je geholpen met dit blog?

Gerelateerde categorieën:Pensioen
Wij doen ons best om correcte en actuele informatie te geven. Ondanks constante zorg en aandacht is het mogelijk dat informatie die wordt gepubliceerd onvolledig of onjuist is. Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor onjuiste of onvolledige informatie of voor een verkeerd gebruik of verkeerde interpretatie van de informatie in de blogs.

Vragen die anderen ook hebben

Dit is mogelijk ook interessant voor je

Over Kandoor

Handige financiële tips ontvangen?

Check

Meer dan 1,5 miljoen vragen per jaar

Thumbs_Up

Met een 8.6 beoordeeld

Onderwerpen

BelastingaangifteToeslagenPensioen opbouwenEerder stoppen met werkenEen huis kopenSparen en beleggenSlim omgaan met je geld

Locatie

John M. Keynesplein 12-46

Gebouw: B.2 Amsterdam

1066 EP Amsterdam

Partners

ABPACPPFSVBWIGORTECFIKKS

Volg ons

© 2016-2023 APG DWS en Fondsenbedrijf N.V.