Energie besparen kan op talloze manieren. We hebben bijna allemaal weleens gehoord dat het al enkele tientjes op jaarbasis kan schelen als je de stekkers van elektronische apparaten eruit haalt als je ze niet gebruikt. Of dat je gloeilampen dient te vervangen door led-verlichting. Daarnaast zijn er ook nog veel tips waar je misschien niet zo snel aan zult denken. En die hebben wij voor jou op een rijtje gezet.

 

Energie besparen

Heb jij een financiële vraag? Stel ‘m dan op Kandoor.nl. Onze gidsen helpen je gratis op weg!

  1. Zonnepanelen

We zien ze steeds meer om ons heen: zonnepanelen. Ze besparen niet zozeer op je energieverbruik, maar halen wel de energierekening naar beneden en zijn goed voor het milieu. Hoe? Omdat je door deze panelen minder energie van het reguliere elektriciteitsnet gebruikt.

 

Overgaan tot zonnepanelen kan een behoorlijke investering zijn en de kosten verschillen per huishouden. Een voorbeeld: een gemiddeld huishouden met twee personen verbruikt gemiddeld zo’n 3.400 kiloWattuur (kWh) per jaar aan energie. Als je dat volledig wilt laten overnemen door een zonnesysteem, heb je een systeem nodig van ruim 4.000 Wp, ongeveer 16 zonnepanelen. De kosten? 7.600 euro inclusief omvormer (een systeem die ervoor zorgt dat je de opgewekte energie kunt omzetten in stroom) en installatie. Per jaar bespaar je gemiddeld zo’n 782 euro op je elektriciteitsrekening. Een kort rekensommetje leert ons dat je je investering ongeveer in tien jaar hebt terugverdiend.

Maar je krijgt er toch subsidie voor?

Helaas is het sinds 2016 voor particulieren niet meer mogelijk om subsidie te krijgen voor de aanschaf van de panelen. Wel is er de mogelijkheid om de btw op de installatiekosten volledig terug te krijgen. Als particulier geef je namelijk de stroom weer terug aan het openbare elektriciteitsnet en daarom word je gezien als een ondernemer. Bij de Belastingdienst kun je dan een formulier invullen voor ondernemerschap (zonder dat je daarvoor ingeschreven hoeft te staan bij de Kamer van Koophandel) en kun je alsnog die 21% btw terugkrijgen.

 

  1. De gordijnen sluiten

Overdag de gordijnen en/of rolluiken lekker openlaten zodat de zon je huis kan verwarmen en dan ’s avonds de gordijnen weer dichtdoen, om de warmte binnen te houden. Op die manier hoef je de verwarming minder hoog op te stoken en bespaar je energie. Let op: laat je gordijnen niet voor de radiator hangen, dat houdt de warmte juist tegen.

 

  1. Isoleren

Isoleren is een beetje het ondergeschoven kindje als het om energiebesparing gaat. We wéten allemaal wel dat een goed geïsoleerd geld kan schelen, maar het uiteindelijk ook doen is een ander verhaal. Toch kan het juist isoleren van je huis veel geld besparen. Vervang enkel glas bijvoorbeeld door HR++ glas, isoleer alle daken, ramen en vloeren. Voorkom tocht door tochtstrips te plaatsen. Holle muren in je (oudere) woning vullen met spouwmuurisolatie betekent bijvoorbeeld al snel een voordeel van zo’n 300 euro, een flinke besparing. En een goede vloerisolatie kan voor een besparing van zo’n 200 euro zorgen.

 

  1. Led-verlichting

Het is vast geen verrassing dat je met led-verlichting energie kunt besparen. Wat je misschien nog niet wist is dat wanneer je gebruik maakt van led- of spaarlampen je zo’n 80% op energie bespaart. Op jaarbasis bespaart een gemiddeld huishouden daar toch ongeveer 60 euro mee. Enne… lampen uit als je niet thuis bent. Anders heeft die led-verlichting weinig zin.

 

  1. Warm water

Zorg ervoor dat je boiler op een slimme plek staat, want: hoe korter de leidingen hoe minder energie er verloren gaat. Een andere manier om energie te besparen op je boiler is door er een tijdschakelaar op te zetten. Zo kun je bijvoorbeeld instellen dat hij ’s nachts uitgaat en pas rond een uur of zes weer aanspringt, zodat je niet onder een koude douche hoeft te staan.

 

Een andere optie is het aanschaffen van een zonneboiler. Door een zonnecollector op het dak te plaatsen wordt je tapwater door de zon verwarmd. Het water gebruik je natuurlijk niet allemaal in een keer en kan worden bewaard in een expansievat dat gekoppeld is aan je CV- of HR-installatie. Het is wel een investering; voor een huishouden van vier personen heb je een zonneboiler met een voorraadvat van 200 liter nodig en dat kost ongeveer 3.500 euro, inclusief installatie. Maar… je bespaart gemiddeld zo’n 50% op je energiekosten.

 

  1. Korter douchen

Met dit koude weer is het heerlijk om lekker lang onder de douche te staan. Begrijpelijk, maar het kost ook veel energie. Een manier om daarop te besparen, is om eens wat korter te gaan douchen. Een andere manier is door een waterbesparende douchekop aan te schaffen (begint al bij 20 euro!). Deze bespaart 20% water en energie ten opzichte van een gewone douchekop.

 

  1. Wasmachine en droger

Was niet met halve trommels en probeer zo min mogelijk op hoge temperaturen te wassen als je geld wilt besparen. En hoewel een droger heel gemakkelijk is, is het ook een energievreter. Schaf een droogrek aan om je kleren aan te laten drogen of hang ze bij mooi weer lekker buiten.

 

  1. Computer

Een computer in slaapstand zetten, is erg gemakkelijk, maar niet heel energiezuinig. Beter is om de (vaste) computer zoveel mogelijk uit te zetten. Ook als je even een uurtje naar de supermarkt bent of je in het zweet aan het werken bent op de sportschool.

Daarnaast is het raadzaam om voor een lcd-beeldscherm te kiezen, omdat deze energiezuiniger zijn. Of nog beter: schaf een laptop aan.

 

  1. Koken

De juiste pannen gebruiken én de deksels zoveel mogelijk op de pan houden kan op jaarbasis zo een paar tientjes schelen. Bij elektrisch koken bespaar je ongeveer 35 euro en bij een gasfornuis zo’n 13 euro als je er op de juiste manier gebruik van maakt!

Wij doen ons best om correcte en actuele informatie te geven. Ondanks constante zorg en aandacht is het mogelijk dat informatie die wordt gepubliceerd onvolledig of onjuist is. Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor onjuiste of onvolledige informatie. Ook aanvaarden wij geen aansprakelijkheid voor een verkeerd gebruik of verkeerde interpretatie van de informatie in de blogs.

Hoi, wij zijn Kandoor, aangenaam!

En wij zijn er voor jou. Echt? Ja, echt.Kandoor is een maatschappelijk initiatiefvoor jouw financiële vragen

via onze 197 financiële gidsen

persoonlijk in onze online chat

vrijwillig, deskundig en onafhankelijk

Waarom? Omdat wij vindendat iedereen recht heeftop goede financiële kennis.

Blijf maandelijks op de hoogte van financiële ontwikkelingen en tips!
Uitschrijven kan op elk moment
Deel dit blog