Energie besparen: 14 handige tips!

Energie besparen kan op talloze manieren. We hebben bijna allemaal weleens gehoord dat het al enkele tientjes op jaarbasis kan schelen als je de stekkers van elektronische apparaten eruit haalt als je ze niet gebruikt. Of dat je gloeilampen dient te vervangen door led-verlichting. Daarnaast zijn er ook nog veel tips waar je misschien niet zo snel aan zult denken. En die hebben wij voor jou op een rijtje gezet.

Vragen die andere mensen ook hebben..

Klik op een vraag en stel ‘m direct kosteloos en snel in onze chat!

Heb jij een financiële vraag? Laat je verder helpen door onze gidsen!

Energie besparen

1. Sluit je gordijnen (en doe ze ook open!)

Overdag de gordijnen en/of rolluiken lekker openlaten zodat de zon je huis kan verwarmen en dan ’s avonds de gordijnen weer dichtdoen, om de warmte binnen te houden. Op die manier hoef je de verwarming minder hoog op te stoken en bespaar je energie. Let op: laat je gordijnen niet voor de radiator hangen, dat houdt de warmte juist tegen.

2. Ken je de Stand-by Killer al?

Apparaten die op stand-by staan, kosten stiekem veel energie. Nu weet je dat misschien wel van je tv, maar er zijn genoeg apparaten waar je wellicht niet zo bewust van bent dat ze toch stand-by staan. Dit heet sluipverbruik en kan ongemerkt veel energie en dus geld kosten. Natuurlijk kun je zelf steeds alle apparaten langslopen, maar er bestaat een apparaatje die dit voor je doet: de stand-by killer. Hij is zelf te koop voor ongeveer € 15,-. Voor dat wat je bespaart heb je het er wellicht zo uit!

3. Plaats tochtstrips

Heb je een iets ouder huis? Dan heb je ongetwijfeld last van tocht. Meer gaan stoken is écht weggegooid geld. Wist je dat tochtstrips werken? En niet duur zijn? En dat alleen deze strips je zo rond de €50,- per jaar kan schelen? Een goed plan dus om je huis eens te doorlopen. De meest voorkomende plaatsen waar je warmte verliest zijn:

 • de voordeur (onder de deur)
 • de brievenbus
 • de meterkast
 • bovenin het dak
 • randen tussen kozijnen en ramen
 • daar waar leidingen binnenkomen
 • een kattenluik
 • overgang richting de schuur (als die is aangebouwd)

Kom je er niet goed bij? Gebruik dan (siliconen)kit of schuim. En voor onderkant van deuren of de brievenbus kun je een borstel gebruiken.

4. Isoleer

Isoleren is een beetje het ondergeschoven kindje als het om energiebesparing gaat. We wéten allemaal wel dat een goed geïsoleerd geld kan schelen, maar het uiteindelijk ook doen is een ander verhaal. Toch kan het juist isoleren van je huis veel geld besparen. Vervang enkel glas bijvoorbeeld door dubbelglas, of HR++ glas, isoleer je daken, ramen en vloeren. Holle muren in je (oudere) woning vullen met spouwmuurisolatie betekent bijvoorbeeld al snel een voordeel van zo’n € 300,-, een flinke besparing.

5. Yup, tijd voor LED-verlichting

Het is vast geen verrassing dat je met LED-verlichting energie kunt besparen. Wat je misschien nog niet wist is dat wanneer je gebruik maakt van LED, je zo’n 80% op energie bespaart dan wanneer je het doet met gloeilampen en halogeenlampen. De twee laatst genoemde types worden inmiddels gebannen uit winkels door de EU, dat zegt wellicht wel genoeg. Nu denk je misschien: maar ze doen het toch nog en ze zitten er al in? We zeggen het nog een keertje: 80% zuiniger.

6. Check je cv-ketel

Hoe oud is je cv-ketel eigenlijk? Als je het niet meer weet of hij is zo oud als de weg naar Rome, dan is deze wellicht voor jou: Wist je dat er nieuwere, veel zuinigere cv-ketels zijn? Ketels die veel milieuvriendelijker zijn, en dus heel veel zuiniger.

Wil je je cv niet vervangen? Zorg dan dat je je huidige goed onderhoud, door regelmatig te ontluchten en ‘m bij te vullen.

7. Doe de subsidie-check

Ook de overheid vindt energie besparen belangrijk, dus er zijn subsidies beschikbaar gesteld. De vraag is alleen: wanneer heb je recht op subsidie? Dat hangt allereerst af van waar je woont. In het kader van huizen gasloos maken, kennen sommige gemeentes een subsidie toe aan mensen die hun woning verbouwen naar een gasvrije woning. Andere gemeentes stimuleren huiseigenaren om zelf duurzame energie op te wekken. Heb je plannen? Dan is even een check doen geen slecht idee.

Omdat geen subsidie per plek hetzelfde is, en er verschillen zijn per type eigenaar, heeft de overheid een energiewijzer gemaakt. En via het eLoket vraag je subsidie aan.

8. Warm water

Heb je een boiler? Zorg ervoor dat je boiler op een slimme plek staat, want: hoe korter de leidingen hoe minder energie er verloren gaat. Een andere manier om energie te besparen op je boiler is door er een tijdschakelaar op te zetten. Zo kun je bijvoorbeeld instellen dat hij ’s nachts uitgaat en pas rond een uur of zes weer aanspringt, zodat je niet onder een koude douche hoeft te staan.

Een andere optie is het aanschaffen van een zonneboiler. Door een zonnecollector op het dak te plaatsen wordt je tapwater door de zon verwarmd. Het water gebruik je natuurlijk niet allemaal in een keer en kan worden bewaard in een expansievat dat gekoppeld is aan je CV- of HR-installatie. Het is wel een investering; voor een huishouden van vier personen heb je een zonneboiler met een voorraadvat van 200 liter nodig en dat kost ongeveer €3.500,-  inclusief installatie. Maar… je bespaart gemiddeld zo’n 50% op je energiekosten.

9. Bespaar onder de douche

Met wat kouder weer is het heerlijk om lekker lang onder de douche te staan. Begrijpelijk, maar het kost ook veel energie. Een manier om daarop te besparen, is om eens wat korter te gaan douchen. Klinkt logisch, maar het is wel waar. Een andere manier is door een waterbesparende douchekop aan te schaffen (begint al bij 20 euro!). Deze bespaart 20% water en energie ten opzichte van een gewone douchekop.

10. Energie besparen met je wasmachine en (zonder) je droger

Bespaartips voor de wasmachine:

 • Was zoveel mogelijk op lagere temperaturen
 • Centrifugeer weer zo hoog mogelijk: dat bespaart bij het drogen!
 • Vol = vol? Vul je wasmachine tot je lichte druk voelt, dan zit ie vol. Scheelt snel een extra wasbeurt!
 • Heeft je wasmachine een eco-stand? Die stand is natuurlijk eco-vriendelijk en verbruikt dus ook minder energie.
 • Let op het energielabel: A+++ is het meest energiezuinig.

Bespaartips voor de droger:

 • Gebruik de droger niet of minder. Schaf een droogrek aan om je kleren aan te laten drogen of hang ze bij mooi weer lekker buiten.
 • Toch de droger? Centrifugeer de wasmachine op de hoogste stand, de kosten van de centrifuge zijn lager, je was komt er droger uit en kost minder dan dat wat de droger extra had verbruikt om je was droog te krijgen.
 • Droger aanschaffen? Kijk ook hier naar het energielabel en overweeg dan ook een ‘warmtepompdroger’. Die hergebruikt warme lucht, en is daarom energie zuiniger!
 • Als je de mogelijkheid hebt, zet deze warmtepompdroger dan ook op een warme plaats. Dat kost hem veel minder energie!
 • En we zeggen het nog maar een keer: gebruik je droger niet en hang je was op (als je daar de ruimte voor hebt natuurlijk).

11. Bewust niet-computeren

Een computer in slaapstand zetten is erg gemakkelijk, maar niet heel energiezuinig. Beter is om de (vaste) computer zoveel mogelijk uit te zetten. Ook als je even een uurtje naar de supermarkt bent of je in het zweet aan het werken bent op de sportschool. (of laat de stand-by killer het werk doen.)

Daarnaast is het raadzaam om voor een lcd-beeldscherm te kiezen, omdat deze energiezuiniger zijn. Of nog beter: schaf een laptop aan!

12. Zonnepanelen

We zien ze steeds meer om ons heen: zonnepanelen. Ze besparen niet zozeer op je energieverbruik, maar halen wel de energierekening naar beneden en zijn goed voor het milieu. Hoe? Omdat je door deze panelen minder energie van het reguliere elektriciteitsnet gebruikt.

Overgaan tot zonnepanelen kan een behoorlijke investering zijn en de kosten verschillen per huishouden. Een voorbeeld: een gemiddeld huishouden met twee personen verbruikt gemiddeld zo’n 3.400 kiloWattuur (kWh) per jaar aan energie. Als je dat volledig wilt laten overnemen door een zonnesysteem, heb je een systeem nodig van ruim 4.000 Wp, ongeveer 16 zonnepanelen. De kosten? 7.600 euro inclusief omvormer (een systeem die ervoor zorgt dat je de opgewekte energie kunt omzetten in stroom) en installatie. Per jaar bespaar je gemiddeld zo’n 782 euro op je elektriciteitsrekening. Een kort rekensommetje leert ons dat je je investering ongeveer in tien jaar hebt terugverdiend.

Van subsidie naar BTW-voordeel 

Helaas is het sinds 2016 voor particulieren niet altijd meer mogelijk om subsidie te krijgen voor de aanschaf van de panelen. Wél is er de mogelijkheid om de btw op de installatiekosten volledig terug te krijgen. Als particulier geef je namelijk de stroom weer terug aan het openbare elektriciteitsnet en daarom word je gezien als een ondernemer. Bij De Belastingdienst kun je dan een formulier invullen voor ondernemerschap (zonder dat je daarvoor ingeschreven hoeft te staan bij de Kamer van Koophandel) en kun je alsnog die 21% btw terugkrijgen.

13. Bespaar tijdens het koken

De juiste pannen gebruiken én de deksels zoveel mogelijk op de pan houden kan op jaarbasis zo een paar tientjes schelen. Bij elektrisch koken bespaar je ongeveer €35,- en bij een gasfornuis zo’n €13,- als je er op de juiste manier gebruik van maakt!

 • Met juiste pannen wordt bedoeld: als je kleine hoeveelheden kookt, gebruik een kleinere/passende pan. Dit scheelt euro’s!
 • Met de deksel op de pan verlies je minder warmte (en energie en dus geld) én alles wordt sneller gaar.
 • Oventje? Magnetron? Blender? Kies een apparaat zonder display en/of lampjes. De display (die altijd aan staat) verbruikt stiekem veel stroom. Zonde..
 • Wok eens wat vaker! Je eten is sneller klaar, en dus kost het je minder. En is ook lekker, toch?
 • Gas is uit de mode, dus ga je voor nieuw? Kijk dan eens naar inductiekookplaten.. Dat is de toekomst.
 • Magnetron? Omdat alles zo snel opwarmt, is het een voordelig ding. Trek echter de stekker eruit als je m niet gebruikt. Zeker bij oude apparaten scheelt dat 30-50% aan energie.

14. Switch naar een goedkopere energieleverancier

Dit lijkt een inkoppertje, maar even rondneuzen naar alternatieven kan nooit kwaad. Elk jaar verandert er wel wat op dit gebied, en energiebedrijven doen regelmatig kortingsacties. Check diverse vergelijkingssites en consumentenpagina’s.. En zet dit gewoon voor elk jaar in je agenda.

Kandoor is een maatschappelijk initiatief
en bestaat om mensen op weg te helpen.

Zit jij naar aanleiding van dit artikel met een geld-gerelateerde vraag?
En vind je het fijn als iemand met kennis van geldzaken met je meedenkt?

Onze financiële gidsen helpen jou vrijwillig (en daarom gratis) als gids op weg.

Wij doen ons best om correcte en actuele informatie te geven. Ondanks constante zorg en aandacht is het mogelijk dat informatie die wordt gepubliceerd onvolledig of onjuist is. Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor onjuiste of onvolledige informatie. Ook aanvaarden wij geen aansprakelijkheid voor een verkeerd gebruik of verkeerde interpretatie van de informatie in de blogs.