WOZ-waarde: alles wat je wilt weten

Ben je in het bezit van een eigen woning of pand, dan heb je te maken met een WOZ-waarde. Een raar woord, een woord dat vragen oproept en tegelijkertijd ook velen afschrikt vanwege de complexiteit. Maar zo heel ingewikkeld is het eigenlijk helemaal niet. Wij vertellen je alles wat je wilt weten over een WOZ-waarde.

Vragen die anderen ook hebben…

Klik op een vraag en stel ‘m direct kosteloos en snel in onze chat!

woz waarde woz-waarde
Photo by Iryna Stasiukova provided by Pexels.com

Wat is een WOZ-waarde?

De WOZ-waarde zoek je op als je wilt weten wat jouw huis of pand waard is. WOZ-waarde betekent ‘wet Waardering Onroerende Zaken’. In deze wet staat hoe de waarde van woningen en panden moeten worden bepaald. De gemeente bepaalt elke jaar weer opnieuw de WOZ-waarde van een woning of pand aan de hand van een taxatie. De taxatie wordt bepaald door woningen of panden die recent zijn verkocht waarvan de verkoopprijs beschikbaar is. Deze waarde wordt door gemeenten, waterschappen en de Belastingdienst gebruikt om de hoogte van heffingen te bepalen.

Hoe vind je jouw WOZ-waarde? Het antwoord vind je in onze chat.
Kosteloos. Want wij vinden dat iedereen recht heeft op goede financiële informatie.

Waar gebruik je een WOZ-waarde voor?

Een WOZ-waarde, die is vastgesteld over jouw woning of pand, is onder andere van belang voor de belastingaangifte. De Belastingdienst ziet het bezit van een eigen woning of pand als een soort ‘inkomen’. Je moet hiervoor een bepaald bedrag opgeven bij de aangifte van de inkomstenbelasting, het eigenwoningforfait. Dit is een percentage van 0,65% (in 2019, bij een WOZ-waarde tussen €75.000 en €1.080.000) van de WOZ-waarde van je huis. Meer hierover lees je in het blog 7 tips voor je belastingaangifte. Daarnaast wordt de WOZ-waarde gebruikt om heffingen te bepalen die eigenaren van een woning of pand moeten betalen. Het gaat hierbij om de onroerendezaakbelasting (OZB) en de afvalstoffenheffing en soms ook rioolheffing.

Daarnaast is een WOZ-waarde interessant bij de koop of verkoop van een huis. De hoogte van de WOZ-waarde kan bijvoorbeeld van belang zijn binnen onderhandelingen. Een verkoper heeft bijvoorbeeld belang bij een hoge WOZ-waarde. Een hogere WOZ-waarde kan namelijk betekenen dat je hypotheekrente omlaag kan. Bij een hogere WOZ-waarde betaal je meestal wel meer belasting.

Lees ook: 7 praktische tips voor je belastingaangifte 

Hoe weet je of een WOZ-waarde goed is bepaald?

Je kunt vrijblijvend de WOZ-waarde van je woning of pand opvragen bij het WOZ-waardeloket. Daarnaast kun je terecht bij de gemeente om een taxatieverslag op te vragen van je woning of pand. Ze baseren de taxatie op verkoopcijfers van vergelijkbare woningen of panden waarvan de verkoopprijzen bekend zijn. WOZ-waarden zijn openbaar, dus iedere huiseigenaar kan de waarde van zijn huis gemakkelijk vergelijken met de waarde van andere woningen. Je kunt hierdoor dus zelf nagaan of de waarde van jouw huis of pand reëel ingeschat is. Ook bij het Kadaster kun je controleren, met de koopsominformatie, of de WOZ-waarde, die is bepaald van jouw eigendom, ongeveer kloppend is.

Denk je dat de WOZ-waarde niet klopt? Wanneer je bezwaar maakt

Heb je het idee dat de WOZ-waarde niet klopt, dan kun je bezwaar maken. Je kunt bezwaar maken tegen de WOZ-waarde op de WOZ-beschikking. Je dient het bezwaar in te dienen bij de gemeente. Denk er wel aan dat je bezwaar binnen 6 weken na datum van de WOZ-beschikking, die je ontvangen hebt, ingediend moet zijn. Deze termijn gaat lopen vanaf de dagtekening. Red je het niet om op tijd bezwaar te maken? Dien dan een bezwaarschrift in en neem de mededeling op dat je het bezwaar later motiveert. Is de termijn toch verlopen en is je partner mede-eigenaar van de woning? Laat hem of haar dan een eigen WOZ-beschikking aanvragen. Dan begint de termijn opnieuw te lopen.

Dit artikel is geschreven door Danielle van der Vlag

“Mijn naam is Danielle van de Vlag, getrouwd en moeder van 2 heerlijke meiden van 6 en 8 jaar. Ik mag mij trotse eigenaar van het ‘Online Lifestyle Magazine: Puur van Geluk’ noemen. Daarnaast heb ik een grote passie voor schrijven en werk ik als freelance content creator, blogger, micro-influencer, journalist, (web)redacteur en social media-beheerder mee aan prachtige projecten voor diverse bedrijven. Schrijven voor Kandoor.nl vind ik super omdat ik hierbij kan helpen ingewikkelde informatie toegankelijk te maken. En ik leer er zelf ook weer van!”

Meer over Danielle van der Vlag 

Wij doen ons best om correcte en actuele informatie te geven. Ondanks constante zorg en aandacht is het mogelijk dat informatie die wordt gepubliceerd onvolledig of onjuist is. Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor onjuiste of onvolledige informatie. Ook aanvaarden wij geen aansprakelijkheid voor een verkeerd gebruik of verkeerde interpretatie van de informatie in de blogs.

Ook slimme geldtips en exclusieve info ontvangen?
Uitschrijven kan op elk moment

Heeft deze blog je geholpen?