Navigatie overslaan

Wat is een Uniform Pensioenoverzicht (UPO)?

Foto van auteur Suzanne van Remmen door Suzanne van Remmen||1.487 x gelezen

Het UPO. Te herkennen aan: een enveloppe in je brievenbus ter grootte van een A4 met een logo van een pensioenfonds erop. Ik legde deze brief meestal ongeopend weg. Tot ik bij een pensioenuitvoerder kwam te werken. Daar ontdekte ik dat het een heel handig document is om eens goed te bekijken. Daarom hierbij een uitleg: wat is het UPO en wat kun je er nu mee?

Werk je bij een werkgever in loondienst? Dan heb je grote kans dat je pensioen opbouwt. Als je pensioen opbouwt, dan ontvang je elk jaar een Uniform Pensioenoverzicht (UPO). Een superhandig document eigenlijk. Er staat namelijk in:

  • hoeveel geld je hebt gespaard voor als je straks met pensioen gaat
  • eventueel hoeveel dit wordt als je op dezelfde wijze blijft opbouwen (optioneel) 
  • over welk deel van je inkomen je pensioen opbouwt (staat alles wel goed bij je werkgever?)
  • je Factor A, waarmee je je jaarruimte kunt (laten)  berekenen
vrouw achter laptop bekijkt UPO
Foto door Ivan Samkov (Pexels)

Wanneer je in ieder geval moet kijken naar je UPO

1. Als er iets is veranderd in je salaris of dienstverband

Ben je meer of minder gaan werken? Heb je promotie gemaakt? Een goede reden om even te checken of je salaris op je UPO gelijk is aan je salaris dat je krijgt. Je salaris vormt namelijk de basis van de hoogte van je pensioenopbouw. Dus is je loon hoger geworden? Dan bouw je ook meer pensioen op. 

2. Als je in de WIA terecht bent gekomen

Je pensioen is naar verwachting niet het eerste waar je aan denkt als je ziek bent. Maar even kijken (of iemand in je omgeving laten kijken) naar je pensioenopbouw is wel verstandig. Want: misschien heb je wel recht op premievrije pensioenopbouw. Dit wil zeggen dat je zelf niet meer betaalt voor je pensioenopbouw, maar je pensioen wel verder wordt opgebouwd tot je pensioenleeftijd.

Op je UPO staat of je pensioen opbouwt, ook als je inmiddels niet meer werkt bij je werkgever omdat je ziek bent geworden. Staat dit er niet of heb je geen UPO ontvangen? Dan is het verstandig om even contact te zoeken met je pensioenfonds. 

3. Als je een huis gaat kopen

Voor je hypotheekaanvraag kun je je UPO aanleveren ter informatie. Zeker vanaf het moment dat je persoonlijk advies inwint over je hypotheek. Deze wordt dan meegenomen in je hypotheek-berekening. Naast het UPO is het ook verstandig om een uitdraai van mijnpensioenoverzicht.nl mee te nemen en wordt er wellicht ook gevraagd naar gegevens van een eventuele arbeidsongeschiktheidsverzekering.

4. Als je benieuwd bent hoe je pensioen ervoor staat

Bekijk jij weleens hoeveel geld er op je rekening staat? Je UPO is eigenlijk je bankafschrift van je pensioen. Om een volledig overzicht te krijgen van al je opgebouwde pensioenen is het handig om naar Mijn Pensioenoverzicht te gaan.

Vergelijken van je UPO: wat verandert er jaarlijks?

Het UPO is ‘uniform’. Dit betekent ‘gelijk’ of ‘hetzelfde’ met overzichten van eerdere jaren en van andere pensioenfondsen. Het is op deze manier gemaakt zodat je verschillende UPO’s zo goed mogelijk kunt vergelijken: zowel met voorgaande jaren als je pensioenen bij een ander pensioenfonds of pensioenverzekeraar.

Het UPO dat je in 2024 ontvangt, gaat over het jaar 2023. Het UPO van 2023 gaat over 2022 etc.

Ondanks dat de opzet over het algemeen voor elk pensioenfonds hetzelfde is, en je UPO's van verschillende jaren redelijk goed kunt vergelijken, zijn er soms toch een aantal verschillen en aanpassingen:

Verschil UPO bij het oude en het nieuwe pensioen

Het is niet zeker of de UPO zoals je 'm nu kent, blijft bestaan. Dit komt omdat de nieuwe pensioenwet hoogst waarschijnlijk andere regels heeft over hoe het UPO eruit ziet en of het UPO verplicht blijft. 

Verschil tussen 2023 en 2024

In het UPO van 2024 zal mogelijk een verwijzing staan over hoe je de jaarruimte kunt berekenen. Je vindt dit bij het kopje 'Factor A'.

Verschillen tussen 2022 en 2023

Het UPO van 2023 heeft een extra kopje bij 'meer weten'. Hier moeten ze iets toelichten over het beleid rondom duurzaam beleggen. Ook wordt benadrukt dat de bedragen en informatie die je leest kunnen veranderen als de nieuwe pensioenwet (1 juli 2023 of 1 januari 2024) ingaat. En pensioenfondsen die een extra hoge indexatie hebben kunnen doen, zullen hier ook iets over in het UPO zetten.

Verschillen tussen 2021 en 2022

Het UPO van 2022 is niet gewijzigd ten opzichte van vorig jaar.

Verschillen tussen 2020 en 2021

Het UPO van 2021 bevat 2 aanpassingen. Er is een nieuw icoon toegevoegd om ervoor te zorgen dat de fiscale jaarruimte bij het netto pensioen niet verward wordt met de factor A. Daarnaast wordt in de handleiding nu geadviseerd om de bedragen bij de navigatiemetafoor af te ronden op hele euro's.

Verschillen tussen 2019 en 2020

Het belangrijkste nieuwe onderdeel in 2020: in het UPO dat je ontvangt in 2020, krijg je drie scenario's te zien voor je pensioen. In 2019 en de jaren daarvoor kreeg je altijd één scenario te zien.

Verschillen tussen 2018 en 2019

In het UPO van 2019 zijn regels toegepast van de nieuwe Europese implementatiewet IORP II. Je ziet nu het volgende:

  • hoeveel premie er is betaald, welk deel je werkgever voor jou heeft betaald, en welk deel je zelf hebt bekostigd
  • informatie over de dekkingsgraad
  • de informatie die bekend is over beleggingen die zijn gedaan door het pensioenfonds of de pensioenverzekeraar.

Niet zo van de papieren? Jouw UPO vind je vaak ook online

Veel pensioenregelingen hebben een mijn-omgeving waar je je pensioen altijd kunt inzien. Je hebt dan zowel je jaarlijkse UPO, als de stand van zaken op het moment zelf. Superhandig! Kijk dus eens op de website van jouw pensioenfonds en log eens in.

Bekijk jouw UPO op de website van je pensioenfonds

Wij zochten de pagina's voor jou op. Klik op jouw pensioenfonds, en lees direct wat je nodig hebt:

Werk je in de bouw? Kijk dan eens naar het volgende artikel over jouw UPO:

Nieuwsbrief met handige financiële tips ontvangen?